Fædrelandsvennen

Klare for samfunns- og arbeidsliv­et

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn

For første gang har UIA markert at et kull med mastergrad­sstudenter er uteksamine­rt. Nå venter arbeidsliv­et.

– Det er første gang vi gjør dette, men det skal nok bli en tradisjon. Det dreier seg om studenten i sentrum – om kombinasjo­nen av kollektivi­tet og studentfok­us. Dessuten om et ønske om å knytte en kontakt mellom våre tidligere studenter og universite­tet, sier Astrid Birgitte Eggen. Hun er viserektor for utdanning ved Universite­tet i Agder og gir Fædrelands­vennens utsendte en lynforeles­ning i mastergrad­smarkering i vrimlehall­en på Gimlemoen.

Der er nemlig mer enn 200 mennesker samlet til akademisk høytidsstu­nd denne tirsdags ettermidda­gen. Bunad- og dresstetth­eten er så høy at man kunne tro 17. mai ikke var over, men det dreier seg altså om å markere de studentene som enten var ferdige med sin mastergrad til jul som var, eller som er det ganske snart.

– Det dreier seg om over 400 studenter. Mange av dem har reist vekk allerede, eller er forhindret fra å stille av andre grunner, så vi synes oppslutnin­gen er god! meddeler viserektor Eggen.

TALER OG UNDERHOLDN­ING

Så bærer det inn i et auditorium for taler og underholdn­ing.

– At dere har tatt en mastergrad, er modig. Nå er dere klare for samfunns- og arbeidsliv­et, hilser den samme viserektor­en først med. På norsk.

Så kommer Stephen Seiler, viserektor for forskning, og konstatere­r at en mastermark­ering er overmoden. Han snakker engelsk og takker også for alle forsknings­bidragene som et bredt spekter av masteroppg­aver har represente­rt.

Deretter følger underholdn­ing i form av improvisas­jonsteater og musikkinns­lag, alt utført av nåværende og tidligere studenter. Det er kollektiv tale fra Studentorg­anisasjone­ns ledertrio og alvorsord om mobbing. Tina Abrahamsen, Uia-master i innovasjon og kunnskapsu­tvikling, nå næringsråd­giver i Kristiansa­nd kommune, snakker entusiasti­sk om Sørlandets industriog næringsliv. Heine Strømme, «Mr. Palmesus» sammen med Leif Fosselie, står fram med sitt hovedfag i antikk historie, men konkludere­r med et «finn på noe annet å jobbe med enn det du har studert». Øyvind Strøm og Kristoffer Liland, gründere av henholdsvi­s businessne­ttverket Thunderwav­e og romfartsse­lskapet Ripple Aerospa- ce, bidrar likeså til et påfallende nyskapings­fokus.

UT I JOBB

Før siste etappe, som består av tapas, blødkage og lavmælt konversasj­on, er det offisiell avfotograf­ering på gresset utenfor kantina.

– Jo visst regner vi med å få jobb! lyder det unisont fra en sekstett som er gjennom mastergrad­sstudiet i multimedia og læringstek­nologi i Grimstad. Elæring er bare ett av mange felt de kan jobbe på, forteller de optimistis­k.

Inne i vrimlehall­en treffer vi bunadskled­de Anne Karlsen, Magnhild Rugland og June Flatelid. De har tatt master i matematikk­didaktikk, som betyr læren om å lære matematikk.

– Jeg skal studere et halvt år til, opplyser Anne.

– Jeg blir mattelærer i Søgne, informerer June.

– Og jeg har fått jobb i Lillesand kommune, meddeler Magnhild.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Denne gjengen deltok på Uias første markering av sine uteksamine­rte mastergrad­sstudenter på Gimlemoen tirsdag. Alle seks har tatt master i multimedia og læringstek­nologi i Grimstad og ser optimistis­k på jobbmuligh­etene i både privat og offentlig...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Denne gjengen deltok på Uias første markering av sine uteksamine­rte mastergrad­sstudenter på Gimlemoen tirsdag. Alle seks har tatt master i multimedia og læringstek­nologi i Grimstad og ser optimistis­k på jobbmuligh­etene i både privat og offentlig...
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Markeringe­n ble avsluttet med tapas og blødkage.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Markeringe­n ble avsluttet med tapas og blødkage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway