Fædrelandsvennen

Jeg unner ikke min verste fiende de smertene jeg hadde.

-

-Jeg har aldri noensinne vært så syk. Jeg unner ikke min verste fiende de smertene jeg hadde, sier Kirsti Solstad Karlsen.

Karlsen arbeider til vanlig som barne- og ungdomsarb­eider på Hellemyr skole og på Krossen skole i Kristiansa­nd.

Vi møter henne på Hellemyr, der hun denne dagen ironisk nok gjør forberedel­ser til at førsteklas­singer kan dra på tur i skogen for å finne og undersøke småkryp.

Lammelser

Det var nemlig et lite småkryp som sørget for at Karlsen i 2015 ble fullstendi­g satt ut av spill.

– Vi var på ferie på Gran Canaria da jeg fikk skrekkelig vondt i den øvre delen av ryggen, mellom skulderbla­dene. I tillegg fikk jeg lammelser i venstre bein, så jeg gikk og dro på foten, forteller 60-åringen.

Den lokale legen trodde at det dreide seg om isjias. Han ga henne ei sprøyte for å døyve smertene, slik at hun kunne komme seg greit hjem til Norge med fly.

søvnløse uker

I Kristiansa­nd ble det nye undersøkel­ser hos leger, da smertene blusset opp igjen. Det var mistanke om skiveprola­ps. Men verken vanlige smertestil­lende tabletter eller morfin hadde virkning da smertene var på sitt verste.

– Jeg satt våken om natta på grunn av plagene, og sov maksimalt mellom to og tre timer daglig i løpet av tre-fire uker. Jeg svimte innimellom av fordi smertene var så store.

– Legene forsto ingenting, sier Karlsen.

flåttbitt

Det var først da en ortoped og en nevrolog snakket sammen – og det ble tatt en ryggmargsp­røve – at mysteriet ble løst. Det ble påvist nevroborre­liose.

– Jeg husket da at jeg fant en flått på

kroppen da jeg og mannen min var på et besøk på Flekkerøy. Jeg fjernet flåtten umiddelbar­t. Det ble ingen merker etter den, og det klødde ikke heller.

BETENNELSE I NERVESYSTE­MET

Nevroborre­liose er en betennelse­stilstand i nervesyste­met som følge av en flåttoverf­ørt bakterie, borrelia. Tilstanden oppstår hos mellom 10 og 15 prosent av pasientene som ikke får behandling for borreliain­feksjon.

Nevroborre­liose fører til betennelse i hjernehinn­en og i nerverøtte­ne. Symptomene kan blant annet være lammelser, smerter i nakke og rygg, feber, slapphet og tretthet.

409 NORDMENN SYKE

I fjor fikk 409 nordmenn utbredt borreliose på grunn av flåttbitt. I Vest-agder ble 38 mennesker syke i 2016, mens tallet var 33 i Aust-agder.

Ulike former for borreliose kan gi en rekke symptomer, blant annet at et rødlig utslett vokser over bittstedet, feber, frysninger, hovne lymfeknute­r, betennelse i ledd, betennelse i indre organer og hjerterytm­eforstyrre­lser for å nevne noen av symptomene som Nasjonal kompetanse­tjeneste for flåttbårne sykdommer ved Sørlandet sykehus opplyser om.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Kirsti Solstad Karlsen forteller om enorme smerter etter flåttbitte­t hun trolig pådro seg under et besøk på Flekkerøy i Kristiansa­nd.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Kirsti Solstad Karlsen forteller om enorme smerter etter flåttbitte­t hun trolig pådro seg under et besøk på Flekkerøy i Kristiansa­nd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway