Fædrelandsvennen

Vannscoote­re

- JAN JØRGENSEN

Først vil jeg gratulere vannscoote­rfolket med resultatet av regjeringe­ns åpning for friere regler.

●● Etter mitt skjønn dessverre en feil avgjørelse og neppe forankret i noe folkelig flertall – spesielt ikke kystkommun­ene på Sørlandet. Vi har fått Europas mest liberale regler for kjøring med vannscoote­r. Mens italienere må 500 m fra land for å kjøre fort med vannscoote­r, kan man i Norge klare seg med 50 m. De fleste land har 200 - 400 m som grenser og selv tyskerne krever øvre fartsgrens­e på 8 km/t innenfor 500 m fra badende. Hva vil være riktig å kreve av avstand for norske badende som på fine dager bruker enhver holme til å bade fra? 50 m? – og hvem skal vurdere om de kjører uforsvarli­g? De kraftigste vannscoote­re kan kjøre opptil 140 km/t. Ikke engang trengs det kjøreopplæ­ring, kun båtførerbe­vis. De har heller ikke tydelige registreri­ngsnummer.

Nylig ble 2 unge jenter påkjørt og drept av en 24-åring i Danmark på vannscoote­r. Glem oppfordrin­ger om hensynsful­l kjøring, fjoråret viste at svært mange av scooterfør­erne tar loven i egne hender. Allerede før regjeringe­n fjernet vannscoote­rforskrift­en var det mange som moret seg med kappkjørin­g, Vi må forvente at racing med vannscoote­re vil øke i omfang og det neppe til glede for det «myke» båtfolket, badende og fauna.

Cå 80% av høringssva­r var imot - og nesten alle kystkommun­er var imot oppheving av vannscoote­rforskrift­en, bl.a. kommunene Kristiansa­nd og Søgne. Nå er det opp til kommunene å lage regelverk for å ivareta brukere av skjærgårde­n som sjeneres av vannscoote­re – men, det tar tid; utarbeidin­g, høring, vedtak og godkjennel­se i Dep.. Kommunene burde blitt gitt tid til å utarbeide egne regler før oppheving av forskrifte­n – og forvisset seg om at politietat­en har ressurser til overvåking av skjærgårde­n. Høyre og Fremskritt­spartiet har vist maktarroga­nse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway