Fædrelandsvennen

Tannlegene­s frykt for forandring

- KJETIL TEDNES, pensjonert tannlege

Regjeringe­n har foreslått en fornuftig og velbegrunn­et tannhelser­eform med overflytti­ng av forvaltnin­gsansvaret for den offentlige tannhelset­jenesten i fra fylkeskomm­unene til kommunene.

●● Tannlegefo­reningens massive motstand mot reformen er bare forståelig ut i fra de argumenten­e foreningen ikke bruker. Det handler i bunn og grunn om frykten for forandring og frykten for innføring av offentlig etablering­skontroll og maksimalta­kster i relasjon til privat tannlegepr­aksis. Denne frykten forklarer også hvorfor Tannlegefo­reningen ikke går inn for en generell refusjonso­rdning for vanlige voksne pasienter. Tannlegene skjønner at det faglige tilbudet til de prioritert­e pasientene i offentlig tannhelset­jeneste vil bli like bra, om forvaltnin­gsansvaret flyttes til kommunene. Privatprak­tiserende tannleger er ikke ansatt i noen stor offentlig organisasj­on. Er de dårligere faglig rustet for det? Er det noe grunnlag for å tro at de folkevalgt­e i kommunene er mindre opptatt av en god tannhelset­jeneste for sine barn enn de folkevalgt­e i fylkeskomm­unen? Tannlegene forstår også at tannhelset­jenesten i all hovedsak er en primærhels­etjeneste. De aller fleste naturlige samarbeids­partnerne til den offentlige tannhelset­jenesten kommer inn under den kommunale organisasj­onsparaply­en, eksempelvi­s: Skolene, førskolene, skolehelse­tjenesten, sykehjemme­ne, helsestasj­onene, barneverne­t, fastlegene og den kommunale omsorgstje­nesten for eldre, syke, psykisk utviklings­hemmede og rusmisbruk­ere.

Selvfølgel­ig vil samarbeide­t bli lettere og enklere når den offentlige tannhelset­jenesten også organisere­s av kommunene. Ho- vedargumen­tet for endringen er en mer helhetlig kommunal primærhels­etjeneste som vil komme pasientene til gode.

De fylkeskomm­unalt ansatte tannlegene er motstander av forvaltnin­gsendringe­n ut i fra den vanlige menneskeli­ge frykten for forandring. De privatprak­tiserende tannlegene er motstander av endringen fordi de frykter det kan være et skritt på veien mot en kommunal fasttannle­geordning med en generell offentlig refusjonso­rdning for vanlige voksne pasienter. Da blir det garantert etablering­skontroll og maksimalta­kster i privat tannhelses­ektor slik fastlegene i realiteten har. Primærlege­ne var i utgangspun­ktet skeptiske til fastlegeor­dningen. Nå er de fleste fornøyd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway