Fædrelandsvennen

Serverer mat – faster selv

Lørdag starter den muslimske fastemåned­en ramadan. Firas Ghummeid (29) og Osayd Abufarha (20) skal stå og lage mat til sultne kunder hele måneden, likevel tror de ikke det vil by på store utfordring­er.

- TEKST: LENA RUSTAN FIDJESTAD lena.fidjestad@fvn.no

– Ramadan er den beste måneden i året. Mange ser på det som hardt, men det er bare en velsignels­e. Man utfordrer tålmodighe­ten og lærer å sette mer pris på ting. Det gir en deilig følelse, beskriver Firas Ghummeid.

Lørdag er første dagen i fastemåned­en, som er en muslimsk høytid. Ramadan er regnet som den niende måneden i islamsk kalender, og fasten er en av islams fem hellige søyler. På grunn av forskjelle­r i kalendere, roterer starten av ramadan ti-elleve dager bakover hvert år.

Fasten finner sted fra en time før soloppgang til solnedgang – som blir en del timer i Norge om sommeren. På nåværende tidspunkt kan fasten brytes mellom klokka 22.12 og klokka 03.45 i Kristiansa­nd.

På det korteste vil de fastende kunne innta mat og drikke mellom klokka 22.39 og 03.33, som er omtrent fem timer.

SERVERER MENS DE FASTER

For de fleste muslimer går hverdagen sin vante gang, med jobb og skole, samtidig som de ber fem ganger om dagen. For Ghummeid og Abufarha betyr det at de skal stå og lage og servere mat gjennom hele måneden, på Kvadrature­n grill & kiosk, mens de selv faster.

– Det blir en utfordring, men man venner seg til det. De vanskeligs­te dagene er faktisk de fem første. Etter det går det nesten på autopilot, sier Ghummeid.

Leder av Muslimsk Union i Agder, Akmal Ali, sier at de i moskeen daglig har samlinger, og ekstra bønn på kvelden.

– Her kan blant annet flyktninge­r, og dem som ikke har mye familie komme og spise og be sammen. I ramadan er det ekstra mye nestekjærl­ighet, god stemning og vennlighet mellom muslimer. Fasten handler ikke bare om å avstå fra mat, drikke og røyk, men også om å ha god oppførsel. Ifølge profeten vil ikke en som lyver, baksnakker og krangler få belønning for sin faste, forklarer Ali.

Etter fasten blir nemlig menneskers tidligere synder tilgitt, ifølge islam, og man er fri for synd når måneden er over.

– I HJEMLANDET FASTER ALLE

Osayd Abufarha ser i likhet med sin kollega fram til tiden som kommer. Han har bodd i Norge i sju år, og bodde før det i Palestina, hvor han er født og oppvokst.

– Det er vanskelige­re her, med lengre dager. Stemningen er også annerledes. I hjemlandet faster alle, så man ser ikke folk spise når man går ute. Alle gratulerer hverandre og feirer id sammen. Her vet nesten ingen hva det er, så de ser rart på oss når vi går rundt i byen i penklær. Det er annerledes, men jeg har blitt vant til det, sier han.

Fastemåned­en avsluttes nemlig med feiring av id, som i år er 25. juni. Da samles folk for å be sammen, spise god mat, og dele ut gaver til barna.

– Id er helt rått. Mange barn gleder seg til det. Det er som julaften for dem som feirer det, beskriver Ghummeid.

– SER FRAM TIL FASTINGEN

Ingvild Moen (25) går på trilletur i byen med sin datter, Aisha Celine Moen, som er 13 måneder gammel. Moen konvertert­e til islam i 2015, og dette blir hennes andre ramadan.

– Det blir spennende. Alle muslimer ser fram til denne måne- den. Min første ramadan var veldig vanskelig, og for min del ble det av og på med spising og fasting. Etter hvert gikk det likevel veldig fint, så jeg ser mer fram til fastingen i år. Det blir lettere og lettere når man har gjort det en stund, sier hun.

– VANSKELIG MED SKOLE

Nancy Albideri (20), som ikke ønsker å bli fotografer­t, går på videregåen­de skole. Hun skal ha eksamen i løpet av ramadan.

– Det er veldig vanskelig med skole og eksamen. Men det eneste jeg tenker på er hvor mye belønning jeg kommer til å få av Allah.

Også hun tror det blir utfor- drende å faste når dagene er lange.

– Jeg er veldig spent på hvordan det blir, men jeg gleder meg til ramadan hvert år, selv om jeg er i Norge. Jeg husker godt hvordan det var da jeg var liten og bodde i Irak, hvordan vi gjorde oss klare og forberedte mat. Min familie kommer til å prøve å gjøre det så likt som mulig, og samler oss for å spise og be hver natt, sier Albideri.

 ?? FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD ?? Firas Ghummeid og Osayd Abufarha jobber med servering av mat på Kvadrature­n grill & kiosk gjennom hele fastemåned­en.
FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD Firas Ghummeid og Osayd Abufarha jobber med servering av mat på Kvadrature­n grill & kiosk gjennom hele fastemåned­en.
 ?? FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD ?? Ingvild Moen med dattera Aisha Celine Moen.
FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD Ingvild Moen med dattera Aisha Celine Moen.
 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Leder av Muslimsk Union i Agder, Akmal Ali.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Leder av Muslimsk Union i Agder, Akmal Ali.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway