Fædrelandsvennen

Kundene flykter mens de venter på kjøpesente­r

Kundene flykter fra Vennesla mens de venter på kjøpesente­r. I fjor gikk handelen ned i Vennesla. I de fleste andre kommuner økte den.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Når halvparten av handelen lekker ut av kommunen, bør vi slutte å diskutere ett eller to kjøpesentr­e som et problem. Det er jo fantastisk at vi har flere investorer som ønsker å satse. Nå må det legges til rette for vekst, sier leder i Vennesla næringsfor­ening, Odd Grønberg.

Det er over ti år siden Tore Gustav Drivenes lanserte kjøpesente­r på Hunsøya. Politikern­e sa nei og planen har gått att og fram i årevis. 8. juni kommer den i bygg- og miljøutval­get,deretter på høring. Drivenes vil bygge 500 boliger og kjøpesente­r med 40 butikker på øya.

For fire år siden lansere Jarl Ove Svendsen et større leilighets­kompleks med kjøpesente­r i sentrum. Kommunen svarte med områderegu­lering og byggeforbu­d. Den planen skulle også komme i vår, men blir ventelig utsatt fordi veiløsning­er skal utredes mer.

HANDELEN GÅR NED

Mens planlegger­e har planlagt og politikere har utsatt, kjører stadig flere ut av kommunen for å handle.

Handelen økte med 3,4 prosent i Norge i fjor. Den gikk ned i Vennesla. Vennesla er den eneste av de større kommunene i Agder som opplevde reell og til dels kraftig handelsned­gang i fjor.

Handelen gikk ned fra 54.453 kroner pr innbygger til 54.425 kroner pr innbygger. Regner man inn inflasjon, blir det en ganske tydelig nedgang.

Snittet i Norge er over 82.000 kroner i handel pr. innbygger. I Evje og Hornnes handles det for over 126.000 kroner pr. innbyg- ger og i Lyngdal for over 128.000 kroner.

Mandal er jevnstor med Vennesla. Der har handelen økt kraftig de siste to årene, etter at byen fikk kjøpesente­r med 50 butikker.

Fra 2014 til 2015 økte handlen fra 75.335 kroner pr innbygger til 78.969 kroner pr. innbygger og i fjor økte den ytterliger­e til 81.210 kroner.

– Mandal hadde vekst i omsetninge­n av klær på 64 prosent da kjøpesente­ret kom. Vennesla sliter kraftig, sier varehandel­konsulent Roy Michaelsen.

Michaelsen advarer mot å gjøre sentrum for stort. Han mener Hunsøya må ha storhandel og sier at sentrum vil dø hvis dagligvare­handelen flytter ut.

Grønberg i Næringsfor­eningen mener politikern­e må tenke stort nok.

TENKE STORT NOK

– Vi må tenke 30 til 50 år fram og stort nok. Hunsøya og sentrum er i sum Vennesla sentrum. Det viktige er å binde sammen de to stedene. Avstandene er små. Det viktige er ikke hvor butikkene

Risør: Grimstad: Arendal: Gjerstad: Vegårshei: Tvedestran­d:

65.155 74.786 95.506 94.864 33.754

88.663

● Froland: 39.186

● Lillesand: 106.968

● Birkenes: 29.445Å

● åmli: 191.514

● Iveland: 27.629 i Vennesla ligger, men at de ligger i Vennesla og at vi kan bygge opp vår egen handelsnær­ing, sier Grønberg.

KUNDENE KRITISKE

I gågata i sentrum var det liten

aktivitet onsdag formiddag.

– Politikern­e har ventet altfor lenge. De burde sagt ja for lenge siden. La Drivenes og Svednsen slippe til, sier Tore Osmundsen mens han sjekket noen billige jakker.

Torill Gustavson og sønnen Eirik var to av få som var i gågata og så på tøy onsdag.

– Spekteret av varer og butikker er for dårlig. Vi må til Kristiansa­nd for ofte. Nå må vi slutte å ødelegge for oss selv og få sagt ja til de som vil bygge, sier de.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Det var ikke akkurat mye folk i Vennesla sentrum onsdag formiddag. Nå viser tall at handelen faktisk gikk ned i Vennesla i fjor.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Det var ikke akkurat mye folk i Vennesla sentrum onsdag formiddag. Nå viser tall at handelen faktisk gikk ned i Vennesla i fjor.
 ?? ARKIVFOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Odd Gønberg, leder av Vennesla Næringsfor­ening.
ARKIVFOTO: ODD INGE ULEBERG Odd Gønberg, leder av Vennesla Næringsfor­ening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway