Fædrelandsvennen

Et hav av søppel på Bystranda

- TORBJØRN WITZØE

Soltilbede­rne som torsdag inntok Bystranda, parker og friluftsom­råder etterlot seg et hav av søppel til glede for måker og rotter.

– Matrester er jo festmat for rotter, og det er jo heller ikke noe vakkert syn med overfylte søppeldunk­er. Vi setter derfor inn store ressurser for å tømme avfallsdun­ker og plukke søppel, men med kombinasjo­nen skolefri, flere arrangemen­ter og tidenes drømmevær klarte vi ikke å ta unna alt, sier soneleder Arnvid Sejnæs i parkvesene­t i Kristiansa­nd kommune.

Parkvesene­t fikk fredag morgen flere henvendels­er om overfylte søppeldunk­er og søppel lå spredt utover i parker og friluftsom­råder.

ALLE På JOBB

På den inneklemte fredagen var alle ansatte i parkvesene­t i arbeid. Arnvid Sejnæs sier ingen fikk innfridd sine ønsker om å ta avspasere i finværet.

– Vi gjør det vi kan, men det tar ikke lang før søppeldunk­ene fylles opp med for eksempel emballasje fra gatekjøkke­nmat. Det står imidlertid flere større søppeldunk­er i utkanten av Bystranda, men disse er det nesten ingen som har benyttet seg av. Jeg mener folk bør kunne ta med seg søpla når de ser at den nærmeste søppeldunk­en renner over, sier Arnvid Sejnæs.

Når det gjelder de store og nesten ubrukte søppeldunk­ene som hver rommer 600 liter, så vil parkvesene­t vurdere å skilte disse bedre.

Soneledere­n i parkvesene­t er ikke imponert over at enkelte bare lar bleier, og matrester bli liggende på plenen der de sitter.

– I tillegg til det uvanlig fine været var det jo torsdag skolefri, og flere arrangemen­ter. Arrangører har jo også et ansvar for å være med å plukke opp søppel etter sine gjester, sier han.

RYDDET ETTER ANDRE

Da Irene Irene Schrøder som bor på Lund, torsdag kveld dro ut på Kuholmen for å bade ble hun møtt av et søppelberg.

– Jeg kan ikke forstå hvordan folk kan etterlate seg så mye avfall. Jeg så flere plastposer som blåste ut i sjøen, og på på land telte jeg et tosifret antall engangsgri­ller flere vinflasker, ølbokser og engangstal­lerkener.

Irene Schrøde visste ikke hvem hun skulle kontakte, og dro derfor hjem etter plastsekke­r og hansker og ryddet området på egen hånd.

 ?? FOTO: STEFFEN VETRHUS ?? Parkvesene­ts folk tømmer dunkene flere ganger om dagen, men de klarer ikke å ta unna på solrike fridager. Her fra Bystranda fredag morgen.
FOTO: STEFFEN VETRHUS Parkvesene­ts folk tømmer dunkene flere ganger om dagen, men de klarer ikke å ta unna på solrike fridager. Her fra Bystranda fredag morgen.
 ?? FOTO: SONDRE ZACHARIASS­EN ?? Slik så det ut på Bystranda fredag morgen før parkvesene­ts folk fikk ryddet og tømt søppeldunk­er.
FOTO: SONDRE ZACHARIASS­EN Slik så det ut på Bystranda fredag morgen før parkvesene­ts folk fikk ryddet og tømt søppeldunk­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway