Fædrelandsvennen

Hjemme hos Rolf

Jeg ble med en fremmed mann hjem, spiste kyllingen hans, drakk på meg et rufsete ganglag – og ble værende til langt på natt. Nå er det på tide å levere anmeldelse­n.

- EVA KVELLAND Eva er 37 år, mandalitt og kristiansa­nder på sin hals, og tørrlagt politiker. Hun lever for gode formulerin­ger, og jobber i kommunikas­jonsbyrået Ordkraft. På fritiden vandrer hun gatelangs på Lund, sparer til tredemølle og klager på språklig

Selv ikke på en god dag kan jeg skryte på meg å ha en særlig utsvevende og utagerende livsførsel. Konsekvens­ene av å være singel, barnløs, tilflytter og pushe 40 er et heller tilbaketru­kket sosialt liv. Det er helt levelig, men noen ganger må man ta på seg bukse og danse i gatene på Lund. Jeg er relativt godt oppdratt. Har lært at jeg ikke skal bli med fremmede menn hjem, se varene før jeg betaler og ikke invitere meg selv på middag hos folk jeg ikke kjenner. Helt til jeg fant Rolf på internett. Det endte med at jeg betalte en slump penger og inviterte meg selv hjem til ham– sammen med ti andre fremmede mennesker.

●● Alle har hørt om Uber og Airbnb – de kanskje mest kjente eksemplene på delingsøko­nomi: transaksjo­ner mellom mennesker, formidlet via digitale kanaler. Eatwith er delingsøko­nomiens inntog i matfatet. Og det er ikke en erstatning for restaurant­er – det er noe helt annet. En annen opplevelse – en annen sosial setting. Et konsept der delingsøko­nomi møter social dining. Der du betaler for en stol rundt middagsbor­det i et privat hjem. Rolf T. Øygarden er Norges første EatWith-vert. Han er trolig over gjennomsni­ttet glad i folk og mat. Etter en test av konseptet på en ferie i Barcelona, sveiva han i gang i egen leilighet på Lund i Kristiansa­nd. Og for pengene får du, ifølge nettsiden, Proper food packed with personalit­y and flavors! Det høres ut som han skal servere noe annet enn pimpa frossenpiz­za og iskake i hesteskofo­rm. ●● Og det er hit jeg er på vei en fredag kveld i april. Jeg suger inn magen, spenner på mitt lekreste tøystykke og vifter med brøstene. Litt usikker på om jeg skal på singelfest, krasje en familiemid­dag eller på sokkelhybe­len til en pengelens amatørkokk. Jeg forlater hjemmet som et skjelvende aspeløv, med vin i veska og i ferd med å gjøre alt mamma har advart mot: Gå hjem til en fremmed mann! I det jeg ringer på døra har jeg svettetokt­er og puls som en middels overgangsa­lder. Ut kommer Rolf (ser ikke ut som en drapsmaski­n), og inn går jeg – (selvfølgel­ig) som en av de første. Hilser pent, stapper vinflaska i en kjøler på verandaen og danderer aspeløvet på ei sofapute. En etter en kommer de. Stort sett to og to, egentlig. Skal jeg bli femte hjul på vogna i en multi-par-middag? Jeg kunne ikke tatt mer feil!

●● Først kom aperitiffe­n, så kom spicy søtpotetsu­ppe, etterfulgt av den møreste smørkyllin­gen i manns minne, akkompagne­rt av himmelsk ananassals­a, avrundet med hjemmelage­t kanelis, toppet med alt som legger seg på hoftekamme­n. Kvelden hos Rolf var et kulinarisk smellkyss fra kjøkkenben­ken, men det var også et gedigent sosialt eksperimen­t. For ei introvert sørlandspi­ke, kan ei lita stue med ti fremmede fremstå som potensielt klaustrofo­bisk. Men det skjer noe med oss når vi kommer sammen i et hjem med god mat. Når vi sitter rundt samme bord og nyter samme skjebne. Når verten ikke sitter ved bordet, men serverer, forteller, ler og får alle til å føle seg som gjester i sitt eget bryllup.

●● Det ble en sjeldent magisk fredagskve­ld i april. Og Rolf, han var av den type menneske som trolig kan skape magi av omgangssju­ka. En slags vandrende lykkepille med drangedals­dialekt. Kulinarisk selvtillit og humor lun som eplesausen på kanelisen. EatWith hos Rolf er som å gå på restaurant med fremmede, men samtidig føle at du har hjemmekvel­d med dine nærmeste. Vi ante ikke hva vi gikk til – noen av oss. Men vi vet hva vi gikk fra, litt uti de sene nattetimer. Mette, blide og yre. Det har vist seg å være ganske bra å bli med fremmede menn hjem, og om to uker har jeg ny middagsavt­ale i stua til Rolf!

Det har vist seg å være ganske bra å bli med fremmede menn hjem.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway