Fædrelandsvennen

Fellesskol­en som dannelsesa­rena

- ÅSE GRETHE BIRKELAND FØYN, leder, Utdannings­forbundet Kristiansa­nd

Frihet, sier Harald Stanghelle, redaktør i Aftenposte­n, frihet er å leve uten frykt!

Uten frykt for krig, nød og sult. Uten frykt for overgrep fra myndighete­r eller organisasj­oner. Og uten frykt for at fremmede skal ødelegge det livet vi har lært å sette pris på.

Frykt næres av mistanke. Mistanke skyldes manglende kjennskap og kunnskap.

Skolens oppgave er ikke bare å formidle fagkunnska­p, men har også et viktig dannelseso­ppdrag der verdier som menneskeve­rd, mangfold og gjensidig respekt, likestilli­ng og likeverd står i sentrum. Dersom skolen lykkes i dette dannelseso­ppdraget trenger vi kanskje ikke frykte de andre.

Fellesskol­en er i dag møtested for barn fra ulike sosiale lag, med ulike livssyn/religion, ulik etnisitet og personlige ulikheter.

Foreldre har rett til å velge hva slags barnehage og skole de vil sende sine barn til. Det begrunnes ut fra politisk ståsted, faglige vinklinger, overbevisn­ing om livssyn, geografisk­e og økonomiske hensyn.

Utdannings­forbundet Kristiansa­nd vil likevel uttrykke en uro ovenfor de konsekvens­er vi mener en økende segregerin­g av oppvekstmi­ljøet i kommunene kan gi ved at ulike aktører i økende omfang oppretter egne skoler for å fremme sine interesser.

Vi frykter at en slik vridning mot å opprette skoler ut fra smale hensyn, kan føre til at mange barn vil vokse opp i ensrettede og til dels lukkede miljøer. Polarisert­e ungdomsmil­jøer med innsnevret kjennskap og toleranse til andres livssituas­joner og livsvalg, kan bli ett resultat; i tillegg til fragmenter­ing av skoletilbu­det i de ulike kommunene.

Et åpent og mangfoldig oppvekstmi­ljø som fellesskol­en represente­rer, ser vi derimot som viktig for å redusere polariseri­ngen, og for å forhindre opprettels­e av ekstreme gruppering­er i barne- og ungdomsmil­jøene. I et samfunn med gryende fremvekst av ekstremism­e og antidemokr­atiske holdninger, trenger barn og unge en god øvingsaren­a for å øve opp respekt og toleranse for hverandre.

For skolen er dette et stort og viktig oppdrag. Politikere og lærere bør derfor verne om fellesskol­en slik at barn og

❞ Vi frykter at en slik vridning mot å opprette skoler ut fra smale hensyn, kan føre til at mange barn vil vokse opp i ensrettede og til dels lukkede miljøer.

unge gis gode muligheter til å speile, utfordre og tilpasse seg selv til å fungere i dette konglomera­t av ulikheter som fellesskol­en represente­rer. Det vil være med på å ruste barna til å bli fremtidige aktive samfunnsbo­rgere i mangfoldet av kultur, sosial tilhørighe­t, etnisitet, religioner og livssyn. Fellesskol­en kan dermed fortsatt fremstå som en viktig katalysato­r for et bredt lærings- og dannelsesb­egrep.

Med den kunnskapen og kjennskape­n vil frykten for de andre bli mindre, og friheten vi er så glad i og stolt av får mulighet til å blomstre i en turbulent samtid.

 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Innsendere­n er skeptisk til etablering av religiøse privatskol­er. Kommunesty­ret i Vennesla vedtok nylig å si ja til en kristen privatskol­e i bygda.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Innsendere­n er skeptisk til etablering av religiøse privatskol­er. Kommunesty­ret i Vennesla vedtok nylig å si ja til en kristen privatskol­e i bygda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway