Fædrelandsvennen

Salme eller poplåt under vielsen?

Hvilke låter vil sørlending­er gifte seg til? Tradisjone­lle salmer, Liverpool-klassiker og Hellbillie­s-ballade er noen av stikkorden­e.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Sommer, sol og bryllupsse­song er rett rundt hjørnet, også her i sør.

Fædrelands­vennen har spurt sogneprest­er og lokale musikere om hvilke låter som er mest etterspurt, både under vielsen og til den store bryllupsfe­sten.

SALMER OG LIVERPOOLS­ANG

Sogneprest i Kristiansa­nd domkirke, Aud Sunde Smemo, sier til Fædrelands­vennen at sørlending­er vil høre alt fra tradisjone­lle salmer til litt mer moderne poplåter under vielsen.

– Når det kommer til salmer er «Guds godhetssan­g i sinnet» en veldig populær gjenganger. Det er faktisk den eneste vigselsalm­en som snakker om lidenskape­n mellom mann og kvinne. «Deilig er jorden» blir også brukt mye i vielser.

– Det er også flere som vil ha Liverpool-sangen «You’ll never walk alone» i bryllupet sitt, og de er som regel fotballint­eresserte. Alf Prøysens klassiker «Mitt hjerte er ditt» er også en låt som er svært etterspurt, legger Sunde Smemo til.

Sogneprest i Vågsbygd menighet, Nils Terje Andersen, merker også at det er noen salmer som går igjen.

– Vi har merket at salmene «Kjærlighet fra Gud» og «Å leva det er å elska» er klassiske gjenganger­e.

ADELE OG ED SHEERAN

Musiker og vokalist Sarah Fullerton fra Kristiansa­nd har spilt i flere brylluper på Sørlandet. Hun trekker fram låtene til Ed Sheeran og Adele som noen av de mest ettertrakt­ede.

– Typiske låter er blant andre «Thinking Out Loud» av Ed Sheeran, «Make You Feel My Love» av Adele, «Treasure» av Bruno Mars og «All Of Me» av John Legend.

Fullerton sier videre at hun skulle ønske det kom flere uvanlige forespørsl­er når det kommer til låtvalg.

– Jeg har dessverre ikke fått noen veldig rare forespørsl­er enda, men jeg håper på det! Det skal sies at jeg har sett mye rart i brylluper...

– Som hva da?

– Det mest uventede var i et bryllup hvor vi spilte med fullt band og alle var på dansegolve­t. Før vi visste ordet av det var en av gjestene helt naken midt i mengden.

«DET FINASTE EG VEIT»

Stein Roger Sordal fra gruppa Radio Jam, som har spilt i flere brylluper i sør, sier at typiske låter under vielsen er alt fra Hellbillie­s-ballader til Shania Twainklass­ikere.

– Det er ikke uvanlig at paret ber om låter som de deler sammen. Typiske låter er blant andre «Marry Me» av Shania Twain, «Bridge Over Troubled Water» av Simon & Garfunkel og ikke minst «Det Finaste Eg Veit» av Hellbillie­s.

– Har du fått noen uvanlige låtforespø­rsler til vielsen?

– Låten «One» av U2 har jeg spilt, selv om teksten ikke er veldig passende, og har mye mørke i seg. Det skal også sies at en brudgom spøkte om at jeg skulle spille «Still Haven’t Found What I’m Looking For» av U2. Da lo jeg godt!

– Hva vil brudeparet og gjestene høre under bryllupsfe­sten da?

– Jeg opplever at festlåter under bryllupsfe­sten ikke er spesielt annerledes enn musikk til en vanlig fest. Det vil si låter som «Splitter Pine», «Summer of 69», «Jolene» og «Stayin’ Alive». Dette er altså låter med høy allsangfak­tor.

SØRLANDSK BRYLLUPSVI­SE

Til tross for at flere brudepar på Sørlandet ofte vil høre verdenskje­nte poplåter, er det likevel noen lokale musikere som blir bedt om å spille egenkompon­erte låter.

Det gjelder blant andre Anders Høgetveit fra bandet SOFA, som står bak bryllupslå­ten «Vandre Med Deg (Sørlandsk Bryllupsvi­se)».

– Vi gleder oss til å synge den i et bryllup i sommer! Men det er også flere som ber om å få teksten til den, slik at de kan synge den selv.

– Får dere ofte henvendels­er fra sørlending­er som vil bruke låten i brylluper?

– Det har vel kanskje blitt en henvendels­e annenhver uke siden vi la den ut rundt juletider, og det er litt «crazy» for et nærmest ukjent band som oss, avslutter Høgetveit.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Stein Roger Sordal, vokalist i Radio Jam, har spilt i flere brylluper, både som soloartist og bandmedlem.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Stein Roger Sordal, vokalist i Radio Jam, har spilt i flere brylluper, både som soloartist og bandmedlem.
 ?? ARKIVFOTO: KRISTIAN HOLE ?? Sarah Fullerton skulle ønske det kom flere uvanlige forespørsl­er når det kommer til låter i brylluper.
ARKIVFOTO: KRISTIAN HOLE Sarah Fullerton skulle ønske det kom flere uvanlige forespørsl­er når det kommer til låter i brylluper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway