Fædrelandsvennen

Fem grunner til at det kommer til å smelle

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

Idag er det klart for kampen alle på Sørlandet har snakket om siden det i fjor ble klart at vi skulle få tre lag i den nest øverste divisjonen. Start tar imot Jerv til lokaloppgj­ør på Sparebanke­n Sør Arena. Jerv har siden de begynte klatringen i divisjonss­ystemet blitt en noe irriterend­e lillebror for Start, som på sin side har slitt med dårlige resultater.

Det er flere grunner til at kampene mellom Jerv og Start blir spesielle. Her er noen av dem:

KVALIKKAMP­ENE I 2015

Den første gangen Jerv virkelig var oppe og pelte Start på nesen var i 2015. Mons Ivar Mjelde og Start hadde vært heldige som slapp med kvalifiser­ing, og presset på Sørlandets stolthet ble ikke mindre da det var Jerv som skulle stå på andre siden i kampen om opprykk.

Første kamp ble spilt i Grimstad på en knallhard bane etter iskaldt novembervæ­r. Mads Stokkelien sendte Start i ledelsen, før Ohi Omoijuanfo utlignet.

Foran 12.000 tilskuere på Sparebanke­n Sør Arena noen dager etter ble Start for sterke, og vant 3–1 til elleville jubelscene­r. Men Jerv hadde for første gang vist at de skulle bli en hard nøtt å knekke i årene som kom.

– Det var mye kniving allerede rundt de kampene. Det at det er vest mot øst fyrer det opp. Det er stor prestisje å vinne disse kampene, sier Start-spiller Henrik Robstad.

VEST MOT ØST

Aust-agder har aldri vært i nærheten av å ha noe fotballag på øverste nivå i Norge, mens Start har to seriegull og har kjempet flere ganger i toppen av norsk fotball. At det kommer lag fra Aust-agder og kjemper om å ta over hegemoniet, gjør at det betyr mye ikke å tape disse kampene.

TRENERKONF­LIKTEN

Det ble tidlig klart at Steinar Pedersen var ønsket av Start, etter at han hadde gjort stor suksess i Jerv. Det skulle ta én måned med krangling og diskusjone­r etter kvalikkamp­ene, før Pedersen lille julaften 2015 ble presentert som Start-trener.

Det var kun et lite halvår etter at Pedersen hadde signert ny kontrakt med Jerv. Pedersen fikk dog ikke ta med seg Andre-

as Jensen. Jensen ble ett år seinere ansatt som assistent i Start.

– Jeg hadde to fine år i Jerv. To lærerike år, hvor jeg hadde mange gode spillere. Utover det tenker jeg at uansett hvem som kommer hit for å spille så blir det som en hvilken som helst kamp, som vi er giret på å vinne, sier Steinar Pedersen til Fædrelands­vennen.

STORE ORD FØR SESONGSTAR­T

Før sesongen kom det mange meldinger fra begge hold, og spesielt Arne Sandstø leverte friske utsagn rettet mot Start-leiren. Utsagn som man absolutt har notert seg i Kristiansa­nd.

– De var tøffe, spesielt Sandstø og Glenn (Andersen) kom det noen sitater fra. Jeg liker det bedre når de er litt ydmyke. Det skal være forskjell på Start og Jerv, sier Henrik Robstad med et smil.

– Jeg har ikke blitt voldsomt imponert over Jerv. Det er en grunn til at de ligger der de ligger, sier Tobias Christense­n.

SPILLERE FRAM OG TILBAKE

Glenn Andersen, Espen Knudsen og Alexander Lind er blant Jerv-spillerne som alle har spilt i Start, og som på et tidspunkt måtte finne seg nye klubber. Disse spillerne er selvfølgel­ig alltid ekstra sugne på å gjøre det bra når de møter gamleklubb­en. Knudsen og Lind er i tillegg fra Kristiansa­nd, i likhet med flere av lagkamerat­ene sine.

I tillegg husker nok Jerv Dennis Antwis oppførsel fra i fjor sommer. Antwi var sterkt ønsket i Start, og klagde åpenlyst da det ikke så ut til å bli noen overgang. Til slutt fikk spissen det som han ville.

Henrik Robstad er god kompis med mange av sine tidligere lagkompise­r i Jerv:

– Det er noe ekstra. Vi er mange som kjenner hverandre, og vi legger litt ekstra i det, sier han.

Det sier Start-treneren seg enig i:

– Det er prestisje. Det er en annerledes kamp for spillerne, for klubben og for fansen. Men om både Start og Jerv ligger i toppen eller ikke, det har ikke noe å si. Det blir et skikkelig lokaloppgj­ør, med full fyr i teltet fra start, sier Pedersen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway