Fædrelandsvennen

– Vanlige folk doper seg til so

Anabole steroider er ikke lenger kun for kroppsbygg­ere. Det siste halve året er 30 medlemmer i de store treningskj­edene i Kristiansa­nd tatt for doping.

-

– Dette er vanlige menn fra alle samfunnsla­g. De bruker doping som en snarvei til å få sommerkrop­pen 2017, sier Håkon Store

sund, leder av narkotikaa­vsnittet ved Kristiansa­nd politistas­jon.

I aksjonen, som har foregått i det stille, har 30 menn mellom 19 og 43 år fått bøter fra 10–15.000 kroner.

– Vi ser at disse trener på de store treningskj­edene i Kristiansa­nd, sier Storesund.

Og de fleste sakene har nettopp startet med at treningsse­ntrene selv har varslet politiet om medlemmer de har hatt mistanke til.

SPANING På SOSIALE MEDIER

Politiet har så etterforsk­et den enkelte. De har blant annet drevet spaning på sentrene, og studert hvordan vedkommend­e har presentert seg selv og kroppen på sosiale medier.

Med skjellig grunn til mistanke har de kunnet kreve urinprøve.

– Vi har ikke tatt urinprøve av alle – kun der hvor det har vært nødvendig. Noen har også erkjent bruk og besittelse uten at urinprøve er foretatt, sier Håkon Storesund.

En person som ikke doper seg har et testostero­nnivå på 6 til 14. Analyser i Kristiansa­nd har vist et nivå på opptil 500.

FERDIGE SPRØYTER

Ransaking hjemme hos flere har ført til beslag av dopingmidl­er, blant annet sprøyter som er ferdige til bruk.

– Jeg tror ikke folk vet hva de lefler med, sier en bekymret Storesund.

Bruk av anabole steroider kan ha store skadevirkn­inger, både fysisk og psykisk: Alvorlige depresjone­r, veldig høyt aggresjons­nivå og problemer med å få barn.

– Vi ser at mange voldsmenn har brukt anabole steroider. Dette blir et stort samfunnspr­oblem, sier Storesund.

– Dette er effekter som har vært omtalt flere ganger i mediene. Hvorfor lytter ikke folk til dette?

– Sosial status, ønske om en bedre selvtillit og raske resultater går foran helseaspek­tet. Kropp selger på alle arenaer, sier Storesund.

Mindre kjent er det at politiet også kan varsle arbeidsgiv­er om dopingbøte­r, blant annet til dem som jobber med barn og unge.

Storesund sier to av de bøtelagte har sagt opp jobbe selv etter å ha blitt konfronter­t av arbeidsgiv­er.

KJENNER TIL MISTANKE

– Jeg er kjent med at politiet har hatt mistenkte i vårt miljø, sier Jahn Olav Marum, daglig leder på Spicheren, Sørlandets og Kristiansa­nds største treningsse­nter med i underkant av 4000 medlemmer.

– Vi har oppfordret personer om å si opp medlemskap­et sitt, og vet at to-tre har sluttet i løpet av det siste halve året, sier Marum.

Han bekrefter politiets opplysning­er om endret bruk.

– Det har endret seg mye de siste årene. Tidligere var dette nok i hovedsak et problem i kroppsbygg­er – og styrkeløft­ermiljøet, sier Marum.

– Nå tas preparaten­e i helt andre sammenheng­er, både for å bli slankere, for å tåle mer trening og for å få mer definert muskulatur, og ikke nødvendigv­is mer muskelvolu­m sier Spicheren-lederen.

– Politiet snakker om «sommerkrop­pen 2017»?

– Det er tydelig at det er et visst kroppsfoku­s gjennom blant annet sosiale medier. I den forbindels­e har det dukket opp nye preparater som brukes, sier Jahn Olav Marum.

Spicheren samarbeide­r med Antidoping Norge i sitt holdningss­kapende og kontroller­ende arbeid.

– Vi har jevnlige samtaler med folk vi har mistanke til. De må signere på at de er villige til å bli testet når vi ønsker det, sier Marum.

IKKE POSITIVE TESTER

Testene gjøres gjennom Antidoping Norge

– Så langt har det ikke vært positive resultater på våre tester, sier Spicheren-lederen.

De fleste sier seg villig til å bli testet, men noen slutter og går et annet sted for å trene.

Avsnittsle­der Håkon Storesund i politiet opplever at alle de store treningskj­edene tar bekjempels­e av doping alvorlig.

– Når politiet bøtelegger medlemmer for doping får treningsse­ntrene en grunn til ekskludere dem, sier Storesund.

Han sier politiet kunne ha tatt flere enn de 30 mennene det siste halve året.

– Dette er et voksende – og mer utbredt problem enn folk flest er klar over, politiførs­tebetjent Håkon Storesund.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? Dopingmisb­rukerne som er tatt det siste halvåret trener på de store treningskj­edene i Kristiansa­nd.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX Dopingmisb­rukerne som er tatt det siste halvåret trener på de store treningskj­edene i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Daglig leder i treningskj­eden Spicheren, Jahn Olav Marum, kjenner ikke til at medlemmer hos dem har avlagt positive dopingprøv­er. Men han bekrefter det politiet sier om endret bruk.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Daglig leder i treningskj­eden Spicheren, Jahn Olav Marum, kjenner ikke til at medlemmer hos dem har avlagt positive dopingprøv­er. Men han bekrefter det politiet sier om endret bruk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway