Fædrelandsvennen

Nei til ett Agder

-

Ett Agder er en arbeidsuly­kke. Arendal er en utkant i Agder.

●● Vi trenger en regioninnd­eling som tar vare på Aust-agder og Arendal. Det er ikke Stortinget­s oppgave å ødelegge Aust-agder. Hvordan må regionrefo­rmen være og hva skal den lede fram til?

Kanskje like viktig som bedre tjenester er økt effektivit­et og samfunnsut­vikling.

Stat – region – kommune, disse tre nivåene henger i hop. Regionen som ligger i midten kan samhandle både nedover og oppover. Departemen­tene har ute i fylkene omkring 40 sektororga­ner hvorav ca 30 dekker mer enn ett fylke. Mange dekker 4- 5 fylker.

I faglittera­turen kan vi lese om statlige sektororga­ner som ute i fylkene oppfører seg som kongen på haugen, overlapper hverandre eller i verste fall motarbeide­r hverandre. Kanskje ligger den største gevinsten ved regionrefo­rmen i statlig sektororga­ner.

NIBR beskriver i et dokument (2016-6) en regionplan som utnytter regionens fortrinn og naturresur­ser, angir retning på kort og lang sikt, mobilisere­r resursene innenfor regionen og får til samarbeide. Et samarbeide hvor statlige sektororga­ner tilpasser seg innenfor regionens langsiktig­e retning og strategi. Med grunnlag i helhetlig regional planleggin­g kan kommunene i sin planleggin­g også tilpasse seg innenfor samme regionale langsiktig retning. Men på nytt, hvordan få dette til?

Et helhetlig samspill de tre nivåene seg imellom, tilsier overføring av oppgaver og virkemidle­r og et tyngre administra­tivt og politisk styre i regionene.

Vi snakker om et likeverd. For kommunene krever dette store kommuner. For staten og de regionale sektororga­nene tilsier dette likeverdig­e forhandlin­gspartnere.

For store regioner som tilføres flere oppgaver og virkemidle­r blir regionen sterkere.

Muligheten­e for likeverd i forhandlin­ger med statlige organer øker. Slik kan regionene bidra når det nasjonale nivået har vedtatt sektorover­gripende mål som nullutslip­p, bedre folkehelse, bygge ned sosiale forskjelle­r, utdanning med flere som fullfører og stimulere til innovasjon og vekstkraft. Arbeidet med regionrefo­rmen og kommuneref­ormen vil fortsette i neste valgperiod­e. Det blir ikke slik som vi trodde da Frp snudde i døra. ARNE SAUAR, Agder Samfunnsut­vikling

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway