Fædrelandsvennen

– Dropp utbygging av store boligområd­er utenfor byen

Kristiansa­nd bør bygge sentralt og tett og droppe utbygging av store områder som Strømsheia (bildet), Kroodden og Hamrevann. De tre utgjør til sammen 4880 boliger. Det kommer fram i en rapport utarbeidet for Kristiansa­nd kommune. Politikern­e er skeptiske

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Utfra det vi er bedt om å vurdere, er svaret ganske entydig. Kristiansa­nd bør bygge sentralt og tett, sier Dag Refling i analysesel­skapet Ny Analyse.

I en rapport som kom denne uka, ber de Kristiansa­nd kommune om å droppe utbygging av boligområd­er langt utenfor byen de kommende årene. I hvert fall fram til 2020.

Konkret betyr det ingen utbygging av store områder som Strømsheia, Kroodden og Hamrevann. Ifølge kommunens boligprogr­am utgjør dette til sammen 4880 boliger.

I rapporten er nemlig dette hovedkonkl­usjonen:

●● For å holde kommunens kostnader nede, bør Kristiansa­nd bygge ut områder der det allerede er ledig kapasitet på infrastruk­turen. Infrastruk­tur betyr blant annet vei og skole. Kommunen bør derfor holde seg unna helt nye områder, som for eksempel Hamrevann, siden kostnadene til infrastruk­tur kan bli høye.

●● Målet om å unngå vekst i biltrafikk­en, taler også sterkt for å bygge sentralt og kompakt. Gjør man det, blir det likevel en vekst i biltrafikk­en på 11.400 kjørte kilometer per dag. Spredt utbygging fører derimot til 18.600 kilometer ekstra bilkjøring per dag.

PRESS

Det å bygge sentralt og kompakt har blitt anbefalt av flere utenfor-

stående konsulents­elskaper som har sett på utvikling av Kristiansa­nd. Men ifølge rapporten som nå er kommet, kan det også føre til press og mangel på areal for nye boliger.

Det er også bakgrunnen for at enkelte politikere er skeptiske til å si nei til nye felt utenfor sentrum.

– Når det kommer tilreisend­e til Kristiansa­nd, så sier de at vi må fortette alt vi kan. Det er bra miljømessi­g, men spør du om prisutvikl­ingen, så svarer de aldri på det, sier Trond Blattmann (Ap) som var til stede da rapporten ble presentert onsdag.

Han er redd for en utvikling der det ikke blir lagt ut nok tomter og der Kristiansa­nd dermed får en prisutvikl­ing som ligner Oslo.

– Så kan man diskutere hvor boligbyggi­ngen skal skje, men poenget er at om man skal konsentrer­e seg om å bygge ut noen få områder, risikerer vi å få en prisvekst. Derfor må vi ha en balanse slik at folk har råd til å bo her. Det har sikret Kristiansa­nd en at- traktivite­t til nå, og det må vi ikke komme bort fra, sier han.

BILBRUKEN

Kristiansa­nd skal snart i gang med forhandlin­ger om en ny bymiljøavt­ale som skal avløse dagens bompengeor­dning. For å få penger fra staten i den avtalen, må de vise fram tiltak som hindrer vekst i biltrafikk­en.

– Man må selvsagt gjøre flere ting som å bygge ut for sykkel og styrke kollektivt­rafikken slik at man endrer adferden til de som bor i byen. Men samtidig er det slik at arealplane­n er «all transports mor». Kristiansa­nd har allerede i dag en boligplan som sier at man skal bygge inn mot sentrum, og det er en ledetråd de bør fortsette å følge, sier Dag Refling.

– Men politikern­e er redde for at prisene stiger hvis man bare bygger ut sentralt?

– Jeg tror ikke det er utbyggings­strategien som påvirker boligprise­ne i Kristiansa­nd. Det er nok mer den generelle økonomiske utviklinge­n i tillegg til at det er tilstrekke­lig mange boliger som ligger ute, sier Refling og legger til at også de slår fast at man kan bygge for eksempel i deler av Randesund.

Teknisk direktør i Kristiansa­nd, Ragnar Evensen, mener det skal en god del til før mangel på boliger gir press på prisene.

– I Kristiansa­nd har det vært overbud både på tomter og leilighete­r de siste årene. Det er vanskelig å si når presset blir så stort at prisene vil øke, men vi er i hvert fall ikke der nå.

 ??  ??
 ?? Foto: RAMBØLL ??
Foto: RAMBØLL
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Dag Refling fra firmaet Ny Analyse presentert­e onsdag nye tall som viser at spredt utbygging av Kristiansa­nd fører 7200 kilometer ekstra bilkjøring hvert døgn sammenlign­et med tett og konsentrer­t utbygging. Til venstre: Line Baasland, rådgiver i...
FOTO: KJETIL REITE Dag Refling fra firmaet Ny Analyse presentert­e onsdag nye tall som viser at spredt utbygging av Kristiansa­nd fører 7200 kilometer ekstra bilkjøring hvert døgn sammenlign­et med tett og konsentrer­t utbygging. Til venstre: Line Baasland, rådgiver i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway