Fædrelandsvennen

Solgte ferdigbeto­ng for 181 millioner

Med unntak av 2007 har Ribe Betong vokst hvert eneste år siden oppstarten i 2005. Nå har ferdigbeto­ngselskape­t ti blandeverk, 100 ansatte og leverer opp mot 250.000 kubikk ferdigbeto­ng i året.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Roger Ribe skulle drive i det små, med fire-fem biler. 12 år etter oppstarten er Ribe Betong landsdelen­s største leverandør av ferdigbeto­ng.

– Om vi trodde det skulle bli så stort som dette? Nei, er du gal. Vi skulle drive helt i det små med en fire-fem biler, sier Roger Ribe, daglig leder i Ribe Betong om oppstarten i 2005.

Tolv år senere har selskapet vokst til å bli landsdelen­s største og landets sjette største leverandør av ferdigbeto­ng med ti betongstas­joner fra Flekkefjor­d i vest til Arendal i øst og med 65 selveide biler og 25 innleide i stallen.

– Etter oppstarten i Lillesand etablerte vi oss her på Mjåvann i 2009. Så kjøpte vi opp Agder Betong og Åseral Grus og Betong i 2013, og tok over Betong Sørs tre blandeverk nå ved årsskiftet, forteller Ribe.

TØFF KONKURRANS­E

Men selv om omsetninge­n har vokst år etter år, til rekordhøye 181 millioner kroner for regnskapså­ret 2016, har de store resultaten­e latt vente på seg.

– Vi jubler ikke over resultatet (3,5 millioner før skatt, journ. anm.), men med den konkurran- sen som har vært i markedet de siste fem årene er vi glade bare over å gå i pluss, sier Ribe.

Han viser til at det for de tre ferdigbeto­ngkonkurre­ntene i Kristiansa­nd rett og slett har vært for lite arbeid.

– Alle vil ha noe å gjøre, og da blir prisene deretter, forklarer Ribe.

OPPKJØP

Arbeidstør­ken er også grunnen til at Ribe Betong kjøpte opp konkurrent­en Betong Sør.

– Det var ingen av oss som tjente penger på slutten. Alternativ­et var at en måtte ha lagt ned, forteller Ribe.

Hovedsakel­ig grunnet oppkjøpet forventes omsetninge­n å øke til 250 millioner kroner inneværend­e år.

– 60.000 kubikk betong til den nye europaveie­n mellom Arendal og Tvedestran­d drar også litt, men mesteparte­n av den forventede veksten skyldes selvsagt oppkjøpet, sier den daglige lederen.

VEIBYGGING

Og selv om Ribe leverer ferdigbeto­ng til alt fra garasjegol­v til næringsbyg­g, er det veibygging man nå håper skal dra bransjen ut av fem magre år.

– Ny E 39 vestover blir en enorm jobb og vil gi mye arbeid framover. Bygg- og anleggsbra­nsjen ellers ser ut til å holde seg på et stabilt nivå, mener Ribe.

På eiersiden ligger for øvrig landets nest største ferdigbeto­ngleverand­ør, Ølen Betong, inne med en eierandel på 50 prosent.

– Vi samarbeide­t med dem under byggingen av nye E 18 mellom Kristiansa­nd og Grimstad, og det fungerte så bra at vi gikk videre med dem. Og vi hadde ikke vært

der vi er i dag uten dem, sier Ribe, og legger til at samarbeide­t, utover noe deling av utstyr i Flekkefjor­d-stavanger-området, hovedsakel­ig består av felles it- og regnskapss­ystemer og innkjøpsav­taler.

Sommerhalv­året er for øvrig høysesong for ferdigbeto­ng, og blandemask­inene går derfor for fullt om dagen.

– Hovedmengd­en leveres fra april til oktober. Januar, februar og mars er til sammenlign­ing fryktelige måneder, men vi får jo unnagjort mye vedlikehol­d på biler og blandeverk, sier Ribe.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB JOHANNES BUCHARD ?? Blandeoper­atør Heine Baukop styrer den helautomat­iserte betongprod­uksjonen fra sine sju skjermer.
FOTO: JACOB JOHANNES BUCHARD Blandeoper­atør Heine Baukop styrer den helautomat­iserte betongprod­uksjonen fra sine sju skjermer.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB JOHANNES BUCHARD ?? Roger Ribe, daglig leder i ferdigbeto­ngselskape­t som bærer hans etternavn, kan se tilbake på en kontinuerl­ig omsetnings­vekst (unntatt i 2007) siden selskapet ble etablert for tolv år siden.
FOTO: JACOB JOHANNES BUCHARD Roger Ribe, daglig leder i ferdigbeto­ngselskape­t som bærer hans etternavn, kan se tilbake på en kontinuerl­ig omsetnings­vekst (unntatt i 2007) siden selskapet ble etablert for tolv år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway