Fædrelandsvennen

Dramatisk advarsel

Donald Trump skyver europeiske allierte fra seg. Andre, også Norge, bør lytte til Angela Merkels oppfordrin­g om et sterkere Europa.

-

Hun bruker svært sjelden sterke ord. Derfor er effekten desto stor når Angela Merkel først sier ifra. Det gjorde hun etter G7-toppmøtet i helga, og etter tre dager med Donald Trump. I realiteten gjorde Tysklands forbundska­nsler det klart at Europa ikke lenger kan stole på USA.

Allerede mens g7-møtet pågikk, kalte Merkel samtalene med Trump om klimaavtal­en fra Paris for «svært utilfredss­tillende». Det var en oppsiktsve­kkende uttalelse. Og etter toppmøtets slutt fulgte hun opp på et valgmøte i delstaten Bayern: «Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er delvis forbi», sa Merkel. Og la til, hvis noen skulle være i tvil om bakgrunnen for utsagnet: «Det har jeg opplevd de siste dagene». For den tyske kansleren var konklusjon­en klar: «Vi europeere må virkelig ta skjebnen i våre egne hender».

Trump er i ferd med å bygge USA ned som supermakt.

så krasse utsagn fra en tysk kansler mot USA har ikke vært hørt siden andre verdenskri­g. Like før USAS invasjon av Irak var den daværende kansleren, Gerhard Schröder, svært kritisk mot George W. Bush. Men det var på ett, og tross alt avgrenset, område. Nå snakker Merkel om forholdet til USA på bred basis. det er all grunn til å lytte til Merkels utsagn. Også for land som står utenfor EU. USA har brukt tiårene etter andre verdenskri­g på å bygge opp et sett med internasjo­nale institusjo­ner og relasjoner. Flere av disse holder nå Trump på å svekke. Det gjelder multilater­ale handelsreg­imer, FN, NATO – og kanskje klimaavtal­en fra Paris. Trump er i ferd med å isolere og å bygge USA ned som supermakt.

det bør europa ta konsekvens­en av. Alternativ­et til amerikansk lederskap med europeisk støtte er et sterkere Europa. Også med Storbritan­nia på vei ut av EU har Europa potensial til å spille en langt viktigere rolle internasjo­nalt, både politisk, økonomisk – og militært; i alle fall på hjemmebane. Det siste kan paradoksal­t nok bli en konsekvens av Trumps svært lite elegante refs av de andre Nato-landene for manglende pengebruk på forsvaret, under toppmøtet i Brussel i forrige uke.

Trump ble valgt på et løfte om å gjøre USA «great again». Internasjo­nalt har han på svært kort tid svekket USA.

 ??  ?? Donald Trump under G7-møtet helga. Angela Merkel til venstre og Emmanuel Macron til høyre.
Donald Trump under G7-møtet helga. Angela Merkel til venstre og Emmanuel Macron til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway