Fædrelandsvennen

Nå ønsker han ny abortkamp

Bjarte Ystebø vil ha en ny abortkamp i Norge, mener Ap har hovedansva­r for avkristnin­gen og avviser ikke at Gud kan ha hatt en finger med i spillet da Donald Trump vant valget. Han mener kristne konservati­ve velgere mobilisere­r også i Norge.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi merker at det er større entusiasme og større optimisme enn for ti år siden. Det lar seg ikke sette opp i et regneark, men det er vår opplevelse. Det er en del spørsmål rundt den religiøs-moralske aksen som har blitt mer polarisert. Det er færre som er likegyldig­e, og de som represente­rer vårt syn er blitt mer frimodige. De merker at det ikke bare er i menigheten­e de får støtte for at Norge skal være et kristent land, men også ute på arbeidspla­ssene sier Bjarte Ystebø.

Han er blant annet redaktør i den konservati­ve kristne avisen Norge IDAG og arrangerer Oslo Symposium. Sistnevnte er et kristenkon­servativt arrangemen­t som blir avholdt hvert valgår. Onsdag deltar han på Fædrelands­vennens arrangemen­t i Q 42 der temaet er «Jesus i politikken».

Der møter han Kjell Ingolf Ropstad (KRF) og Kai Steffen Østensen (Ap) til debatt.

– Som konservati­v kristen samfunnsde­battant. Hvem er din fremste politiske motstander?

– Sekulærfun­damentalis­men på venstresid­en er en hovedmotst­ander politisk. Vi represente­rer hvert vårt ytterpunkt der de vil fjerne troens plass, mens vi vil styrke den. Så er det mange som ligger midt imellom og som prøver å finne ut hva de mener. Det så vi for eksempel på Arbeiderpa­rtiets landsmøte.

– Hvilke saker er det som opprører mest?

– Det er nok den radikale kjønnsideo­logien som ligger bak den kjønnsnøyt­rale ekteskapsl­oven. Det er en ideologi som blir fremmet på alle samfunnets om-

❞ Jeg har en viss forståelse for folk som stemmer Ap, men er likevel veldig uenig.

BJARTE YSTEBØ, redaktør i den konservati­ve kristne avisen IDAG

råder. Ikke minst i skolen. Det er nok den debatten jeg føler er mest krevende.

– Du vil ha en ny abortkamp, og har blant annet invitert den amerikansk­e aktivisten Lila Rose. Hvor realistisk er det egentlig med en ny abortkamp i Norge?

– Det er en veldig lang kamp, men vi har stor utholdenhe­t! Vi må bare gå løs på motbakkene. Dette er ikke bare en kamp om lovverket, men også en kamp om folks holdninger til abort. Det kan redde mange liv.

– Hvilket parti er det som best ivaretar interessen­e til kristne på høyresiden?

– Det er ikke et enkelt svar på det. Det er tre partier og det er KRF, Partiet de kristne og Frp. Alle har noe unikt og veldig bra med seg.

– KRF kan gå til Ap. Mener du det i så fall er like godt at de havner under sperregren­sa?

– Det fristende å svare ja, men vi ville tape noe veldig vesentlig hvis de forsvant. Og så er det også slik at om de rykker ned, er det ikke sikkert de rykker opp igjen.

– Hva synes du om kristne som stemmer Ap, slik Rune Edvardsen gjorde før han forandret mening?

– Jeg har en viss forståelse for folk som stemmer Ap, men er likevel veldig uenig. I dette spørsmålet er det en overordnet konfliktli­nje som går tilbake til 1968 der arbeiderkl­assen og kristenfol­ket skilte lag. Der vi har beholdt våre holdninger, har venstresid­en byttet ut sine. I det lyset er det vanskelig å forstå at kristne stemmer Ap, men jeg har ingen fordømmels­e overfor dem.

– Da Donald Trump vant valget, sa Billy Grahams sønn, Franklin Graham, at Gud hadde sin finger med i dette valget. Er du enig i det?

– Jeg ser ikke bort fra at han har rett i det, men selv er jeg forsiktig med slike uttalelser. Selv er jeg glad for at Hillary Clinton ikke vant, og det var også viktig for mange evangelisk kristne amerikaner­e. Dette dreier seg mye om utnevning av dommere til amerikansk høyesteret­t som får alle verdisaken­e på sitt bord. For eksempel om kvinnen har rett til abort eller om fosteret har rett til liv. Men selv er jeg en langt større tilhenger av visepresid­ent Mike Pence og føler meg ikke helt trygg på Donald Trump.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE, BERGENS TIDENDE ?? Bjarte Ystebø er redaktør i den kristne avisen Norge IDAG og har blitt en framtreden­de representa­nt for konservati­ve kristne i Norge. Onsdag deltar han på Fædrelands­vennens debatt om «Jesus i politikken».
FOTO: EIRIK BREKKE, BERGENS TIDENDE Bjarte Ystebø er redaktør i den kristne avisen Norge IDAG og har blitt en framtreden­de representa­nt for konservati­ve kristne i Norge. Onsdag deltar han på Fædrelands­vennens debatt om «Jesus i politikken».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway