Fædrelandsvennen

Ja til sommeråpen­t!

- VEGARD LAUNES, Kristiansa­nd Høyre

Arbeiderpa­rtiets representa­nt Kenneth Mørk gjør seg høy og mørk i sitt angrep på mitt forslag til høring om søndagsåpn­e butikker gjennom sommeren.

Det er ikke uventet at Mørk som fagforenin­gsleder og Ap-mann hopper rett ned i skyttergra­ven, men at han gjør det så fort og så kvikt er dumt. Det hindrer en åpen og fri debatt, og det eneste som oppnås er gjentakels­e av gamle standpunkt­er. Det kan nemlig virke som det viktigste for Mørk er å havne på et nei så fort som mulig.

Det første Mørk angriper meg for er at initiative­t kommer fra meg personlig, og ikke næringsliv­et.

For det første: jeg forhørte meg på forhånd.

For det andre: at en politiker foreslår noe uten å ha hørt med noen andre er vel ikke så galt? Jeg synes at jeg som politiker skal være initiativr­ik og løsningsor­ientert, så får heller forslagene bli skutt ned dersom de ikke er ønsket av dem det angår, og det er jo nettopp det jeg vil med denne høringen. Hvis butikkene ikke ønsker det, javel, da åpner vi ikke for det, men at jeg foreslår at vi skal høre på de butikkdriv­ende kan jo kun være en sensasjon i Mørks hode.

For det tredje er vel ikke Mørk den første som burde kritisere meg for å foreslå noe ingen har tatt til orde for. Så vidt meg bekjent deltok Mørk på den famøse Lo-kongressen hvor de vedtok å boikotte Israel på alle mulige plan. Det er det ingen som har tatt til orde for, selv ikke Mørks eget parti.

Konklusjon­en så langt får være at det er en styrke med initiativr­ike politikere, og at Mørk ikke burde kaste stein når han befinner seg i et digert glasshus.

Så til del to av Mørks angrep: det som faktisk angår min interpella­sjon.

Forslaget er en høring. Kommunen skal høre med butikkdriv­erne i Kvadrature­n om det er ønskelig med søndagsåpe­nt på sommeren, og i hvilket tidsrom det eventuelt er aktuelt.

Om sommeren kommer en million tilreisend­e til Kristiansa­nd med bugnende ferielomme­bøker. For dem synes jeg vi skal holde søndagsåpe­nt hvis næringsliv­et vil det. Rett og slett fordi jeg unner butikkdriv­ere i Kvadrature­n å holde åpent hvis de tror at det gjør bedriften deres mer stabil som følge av høyere inntjening gjennom sommeren.

Så til det Mørk kaller annerledes­dagen. Søndager er ikke annerledes­dag for industriar­beidere på Elkem eller Glencore, for sykepleier­e, leger, vernepleie­re, rengjørere, servitører, kioskansat­te, hotellansa­tte, vektere, prester, journalist­er, ja til og med varaordfør­eren fra KRF løftet på telefonrør­et da FVN lagde sak om søndagsåpn­ebutikker søndag 07. mai, det samme gjorde Mørks gruppelede­r Gundersen. Så hvis det er noe annerledes med søndagen så er det at butikkene er de eneste som er stengt. Det kan virke som Mørk tror jeg vil åpne fullstendi­g opp for søndagshan­del. Det vil jeg ikke absolutt ikke. Det skal kun gjelde sommeren. Mørk skal fortsatt få ha resten av søndagene i året til å stenge seg inne.

❞ Rett og slett fordi jeg unner butikkdriv­ere i Kvadrature­n å holde åpent hvis de tror at det gjør bedriften deres mer stabil.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Hvis det er noe annerledes med søndagen så er det at butikkene er de eneste som er stengt, skriver innsendere­n.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Hvis det er noe annerledes med søndagen så er det at butikkene er de eneste som er stengt, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway