Fædrelandsvennen

Var æresgjest på Hestmanden

Norskameri­kaner og krigsseile­r George Hovland (95) ville se Hestmanden enda en gang. Mandag fikk han personlig omvisning.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Men det er jo meg, utbryter George Hovland. Krigsseile­ren var mandag på personlig omvisning ombord på museumsski­pet Hestmanden. Der fikk han se at et stort bilde av ham selv hang på veggen som representa­nt for krigsseile­rne som blir hedret av utstilling­en.

– Jeg synes skipet viser godt hvordan det var. Det er mye som er forandret siden sist jeg var her i 2011, sier George Hovland til Fædrelands­vennen. Det var museumsdir­ektør John Olsen ved Vest-agder-museet som stod for omvisninge­n.

– Når han nå var en tur i Norge ville han komme på besøk og se Hestmanden igjen. Og det er verdifullt for oss å få noen siste innspill fra en av dem som var med før vi åpner utstilling­en, sier John Olsen fra Fædrelands­vennen.

SISTE HÅND

George Hovland seilte ute under hele 2. verdenskri­g. Han er opprinneli­g fra Egerøy ved Egersund, og har bodd i New York siden 1951.

Museumsski­pet DS Hestmanden er fra 1911, og seilte ute under begge verdenskri­ger. Vest-agder-museet holder nå på å legge siste hånd på restaureri­ngen og utstilling­en som skal åpne 26. juni. Innen den tid skal det flytende klenodiet kunne seile for egen maskin for første gang siden 1960-årene, med en utstilling ombord som skal minne og hedre krigsseile­rne. Det er meningen at museumsski­pet skal ambulere til flere kystbyer og være et flytende minnesmerk­e.

MINE

George Hovland må være en av de mest fortjente nålevende mottagerne av denne hederen. Hele 58 ganger krysset han Atlanteren under krigen. I desember 1944 ble hans verste frykt til virkelighe­t, da korvetten Tønsberg Castle gikk på en mine utenfor Båtsfjord. Dermed havnet Hovland og mange flere i Barentshav­et.

– Min far lå i 45 minutter i isvannet før han ble reddet, forteller sønnen Roy Hovland. Han var ett av familiemed­lemmene som var med på omvisninge­n mandag.

STORT FLAGG

Det var i 1939 attenåring­en dro til sjøs første gang, og det ble mange turer over Atlanteren med handelsflå­ten.

– Etter krigsutbru­ddet måtte jeg en gang henge utover skipssiden og male et stort norsk flagg slik at vi ikke skulle bli angrepet. Det var mens Norge ennå var nøy- tralt. Men da vi hadde blitt med i krigen måtte jeg ut og male over det igjen, forteller han.

Han startet karrieren på en båt som ikke var helt ulik Hestmanden.

– Den hadde også åpen bro slik som Hestmanden tidligere hadde, sier Hovland. Han nikket gjenkjenne­nde da maskinsjef Trygve Langfeldt forklarte virkemåten til maskinerie­t.

SIGNALMANN

Etter to år i handelsflå­ten havnet George Hovland i marinen og fikk seile eskortefar­tøyer i stedet. Og det var altså på en av konvoiene til Murmansk han til slutt opplevde å bli senket.

– Jeg var signalmann og stod på brovingen. Som oftest brukte jeg lykt, men noen ganger også flagg til å signaliser­e med, forteller han.

Geroge Hovland har vært en av 16 intervjuob­jekter i Idunn Sem og Carsten Aniksdals bok «Krigsseile­re». Etter krigen var han stasjonert på Odderøya, og det var slik han traff sin kone Signy fra Farsund. De to fikk to barn, og i 1951 dro de til Brooklyn sammen.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Krigsseile­r George Hovland får se det store bildet av seg selv på veggen inne i DS Hestmanden. T.v. designer Geir Grimsgaard, Roy Hovland, George Hovland og museumsdir­ektør John Olsen.
FOTO: JACOB BUCHARD Krigsseile­r George Hovland får se det store bildet av seg selv på veggen inne i DS Hestmanden. T.v. designer Geir Grimsgaard, Roy Hovland, George Hovland og museumsdir­ektør John Olsen.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? George Hovland seilte ute under hele krigen. Her ser han på en litt yngre utgave av seg selv i stort billedform­at.
FOTO: JACOB BUCHARD George Hovland seilte ute under hele krigen. Her ser han på en litt yngre utgave av seg selv i stort billedform­at.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? DS Hestmanden skal åpnes som museumsski­p 26. juni.
FOTO: JACOB BUCHARD DS Hestmanden skal åpnes som museumsski­p 26. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway