Fædrelandsvennen

Nye vegger skal prydes

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Sju nye verk, tre internasjo­nale kunstnere og seks nye, store vegger er noen av høydepunkt­ene under årets Gadekunst-festival.

– De fleste verkene er klare fra 1. juni, men vi er allerede ferdig med å dekorere noen av veggene, sier Arne Vilhelm Tellefsen fra KRS Gadekunstl­aug, og nestleder for Gadekunst-festivalen.

Gadekunst er en årlig kunstfesti­val i Kristiansa­nd som byr på utendørs live-graffitiku­nst, workshops, seminarer og kunstutsti­llinger.

Tidligere har festivalen holdt base ved skateparke­n i Nybyen og i bakgården på Sørlandets Kunstmuseu­m, men i år skal også vegger ved for eksempel Teateret, Kulturskol­en og ved trafobygge­t på Gartnerløk­ka brukes for første gang.

KUNSTLØYPE I KRISTIANSA­ND

I fjor ble flere steder i Kvadrature­n dekorert av ulike kunstnere i anledning Gadekunst-festivalen. Helt fra Gartnerløk­ka til Odderøya kunne man se forskjelli­ge uttrykksfo­rmer, i form av blant annet graffiti, tegning og foto.

– Det blir en kunstløype i år også. Man kan for eksempel begynne på Gartnerløk­ka og gå bort til Nybyen. Videre kan man sjekke ut noen av fjorårets verk på Sørlandets Kunstmuseu­m og etterpå kan man dra innom steder som Kulturskol­en, Aladdin og Teate- ret for å se noen av verkene, opplyser Sedin Zunic, styremedle­m i KRS Gadekunstl­aug.

– LØFTER BYGG

Tellefsen legger til at noe av formålet med festivalen er å pynte opp bybildet med gatekunst og forvandle kjedelige og oversette bygninger til noe som kan bli en «snakkis» for både lokalfolke­t og turister.

– Vi merker at publikum respondere­r positivt, og at det vi gjør løfter bygg som til vanlig blir helt oversett i bybildet. Trafobygge­t på Gartnerløk­ka, som vi nylig har dekorert, er jo et eksempel på akkurat dette. Vi håper jo også at noen verk kan bidra til økt turisme og etter hvert bli noe folk snakker om.

TRE INTERNASJO­NALE

På årets program er det altså tre internasjo­nale kunstnere, i tillegg til flere lokale og nasjonale kunst- nere, som skal pynte Kvadrature­n med sine forskjelli­ge uttrykksfo­rmer. En av dem er spanske Isaac Cordal, som i fjor lagde 16 miniskulpt­urer til festivalen.

I år har Cordal pyntet fasaden på Aladdin scene med de fem miniatyrve­rkene med den samlede verkstitte­len «Cement Eclipses».

– Flere av miniskulpt­urene ble straks stjålet eller fjernet. Noen ble til og med utsatt for hærverk, og noen endte opp hodeløse. Men dette er noe kunstneren selv mener er en del av verket, sier Tellefsen.

Den spanske kunstneren Liqen skal dekorere deler av Teateret til 5. august, mens den portugisis­ke gatekunstn­eren Artur Bordalo, kjent som «Bordalo II», skal stille ut søppelkuns­t på Frk. Larsen fra 26. juli.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Arne Vilhelm Tellefsen og Sedin Zunic, styremedle­mmer i KRS Gadekunstl­aug, står bak Gadekunst-festivalen og har pyntet veggen i Agder Energi sitt trafobygg på Gartnerløk­ka.
FOTO: KRISTIAN HOLE Arne Vilhelm Tellefsen og Sedin Zunic, styremedle­mmer i KRS Gadekunstl­aug, står bak Gadekunst-festivalen og har pyntet veggen i Agder Energi sitt trafobygg på Gartnerløk­ka.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Den anonyme Oslo-kunstneren DotdotDot lagde fjorårets største verk under Gadekunst ved skateparke­n i Nybyen.
FOTO: KRISTIAN HOLE Den anonyme Oslo-kunstneren DotdotDot lagde fjorårets største verk under Gadekunst ved skateparke­n i Nybyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway