Fædrelandsvennen

Spennende debut fra lokal forfatter

- Julie T. Stangebye Gyldendal EMIL OTTO SYVERTSEN

ROMAN «Lufte gaupene»

Julie T. Stangebye debuterer med en sterk roman om unge mennesker, dirrende av uuttalt og undertrykt smerte.

«Viktor hadde kjøpt sjokoladep­udding på butikken, han trodde det kom til å knytte oss tettere sammen». Slik tenker jeg-personen, fortellere­n, i denne språksikre og stilsikre debutroman­en signert Julie T. Stangebye fra Kristiansa­nd, nå bosatt i Arendal.

Slik lærer leseren etter hvert tre personer å kjenne, smått absurde som de er, usikre, umodne, på leting både etter seg selv og den andre. De tre er mellom 18 og 25.

Antydninge­r legger handlingen til Bergen. Viktor, Pernille og «jeg,» er litt studenter og jobber ved siden. Da «jeg» i begynnelse­n av boka har bodd sammen med Viktor i to år, aner vi alt at det kanskje snart tar slutt.

Jeg-personen er sterkt preget av vennskapet med Pernille, og Viktor er pertentlig litt lenger enn til fingerspis­sene og overdreven bruker av antibac. Jeg-personen virker ganske syk, om det er angst eller hva en skal kalle det er usikkert, men for henne ligger hele tiden katastrofe­n som en truende mulighet.

Det er fristende, men blir galt, å lese inn en søken etter kjønnsiden­titet i boka. Seksualite­ten er nesten fraværende. Visst handler det mye om å dele seng, klamre seg til den andres kropp, være var på kroppslukt­er og parfymer og alt det der. Men den eneste gangen det snakkes om sex i boka er når de to ven- ninnene er på Roskildefe­stival og Pernille kommer sent tilbake til teltet.

Hva slags sex har du hatt, spør jeg-personen: «Helt vanlig norsk ungdomssex», svarer Pernille, som om det skulle være noe riktig trygt og godt. Men det handler veldig mye om nærhet, og om å ønske nærheten så sterkt at det blir plagsomt for den andre. Og om å søke aksept så sterkt at en utsletter sine egne behov, helt til de uavvendeli­g dukker opp og fører til ønske om «å gjøre noe dritt» – her også uttrykt som «å lufte gaupene», det vil si å bryte noen tabuer eller simpelthen gjøre noe kriminelt.

Mye er skjult i denne teksten. Det dirrer med når en leser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway