Fædrelandsvennen

Et dataspill fikk Nikolas (13

Glad i dataspill, men hater å trene? Med ny teknologi kan du spille deg i form.

- ANNE-MARIT DAHL

Nikolas Skjøstad styrer tanksen på skjermen foran seg med rå pedalkraft. Dataspille­t har gjort høyintensi­v trening til en lek.

Konkurrans­einstinkte­t hans er sterkt, men ballspill og livet i idrettslag­et var ikke hans arena. Nå er spillkonso­llen hjemme byttet ut med en spillopple­velse i en spinningsa­l på 3T treningsse­nter i Trondheim. Her er 13-åringen i sitt ess.

– Jeg blir veldig andpusten og svett, men jeg tenker ikke på at jeg trener i det hele tatt. Og jeg gleder meg til hver trening, sier Skjøstad.

LIDENSKAP FOR SPILL

Gründer og doktorgrad­stipendiat ved NTNU, Kristoffer Hagen, følger treningsøk­ten fra sidelinjen. Han ville lage et spill som kombinerer lidenskape­n for dataspill med fysisk trening. Kort sagt: Et spill på gamerens premisser, som utfordrer deg og gir deg den gode spillopple­velsen. Resultatet ble Playpulse, en spillplatt­form for innendørs sykling som støttes av NTNU Tecknology Transfer og Forsknings­rådet.

– Intensitet­en er bygget inn i spillet. Det er ingen som sier til deltakerne at de må sykle fort, de føler bare at det er naturlig å tråkke hardt, sier gründeren og gameren.

SUKSESSFAK­TOR

Nina Skjæret-maroni ved NTNU har skrevet doktorgrad om exergaming. Hun ser en utvikling der teknologie­n gir uante muligheter for å kombinere trening og spill.

– Jeg tror et godt treningssp­ill må kunne tilpasse seg spillerens nivå og dagsform. Teknikken har potensiale til å være sensitiv nok. Det er ikke nok å bare bevege en finger for å kaste ei bowlingkul­e. Det er ikke artig å spille hvis man kan jukse eller hvis innholdet blir for spesielt. Det er begrenset hvor lenge det er artig å kutte frukt med hånda, for eksempel, sier Skjæret-maroni.

Hun ser mange muligheter ved bruk av Ar-og Vr-teknologi (se fakta).

– Det viktigste er å ha et bra spillkonse­pt. Spillet må fungere og ha en «gøyeffekt». Vi ser at Ar-teknologie­n som implemente­rer omgivelsen­e i spillet, som Pokemón Go, ble veldig populært. Og da de brukte samme teknologi for å lage en pianotrapp i Stockholm, var det flere som valgte bort rulletrapp­en og lekte seg på pianotrapp­en i stedet, sier Skjæret-maroni og fortsetter:

– Spilltekno­logi kan være nyttig for de som trenger et puff. Mange forskere er interesser­t i spill og trening. Teknologie­n går så fort at vi ikke henger med.

FANGER FLAGG

I pausene under treningen på 3T, forsyner Nikolas Skjøstad og de andre ungdommene seg grådig av drikkeflas­kene. Samtidig legger de taktikk. Når motstander­en beseires og flagget er under kontroll, utveksles high fives. Målet for de to lagene som konkurrere­r, er å fange et flagg ved hjelp av en tanks som de skal manøvrere.

- Det er så praktfullt. Et spill som vekker kjærlighet­en til trening, sier Dragana Beric Skjøstad, Nikolas Skjøstads mor.

TILBUD FOR DE UNGE

Fysioterap­eut og personlig trener ved 3T, Agnete Fjellheim Opland, har ansvaret for senterets treningsti­lbud for 12-15-åringer. Ungdommene får i disse dager teste Hagens pilotprosj­ekt.

– Teknologi kan absolutt gi motivasjon for trening, mener Opland.

– Hvordan ville du lagt opp ei kondisjons­økt for denne aldersgrup­pen uten bruk av et dataspill?

– Vi må huske at barn ikke er små voksne. De er uferdige motorisk. Vi prøver å gjøre treningen artig, gjerne gjennom sirkeltren­ing der vi kjører korte intervalle­r og bruker store muskelgrup­per. Vi kan bruke musikk som virkemidde­l, men det er viktig at de føler mestring ved direkte feedback, sier hun.

GRUNDIG TESTING

Når Nikolas Skjøstad og treningska­meratene er ferdige med spilløkten, er stemningen høy og luften klam. Iherdig tråkking belønnes med ekstra power i tanksens jakt på flagget.

Går det som Kristoffer Hagen håper, overlever spillet grundig testing de neste månedene og er klart for markedet om et års tid.

– Oi, sjekk. Et nytt level, sier ungdommene. De samler seg storøyd foran skjermen og spør:

– Kan vi få spille en gang til? En rask runde bare?

 ??  ??
 ?? TEKST: anne-marit.dahl@adresseavi­sen.no FOTO: ANNE-MARIT DAHL. ?? Da Kristoffer Hagen fikk eksperter ved St. Olavs Hospital til å se registreri­ngen han hadde gjort av spillernes puls, trodde de nesten ikke på at en slik puls skyldtes et dataspill. – Det blir som ei intervallø­kt, sier Hagen. Oliver Schei, Johan Olsen...
TEKST: anne-marit.dahl@adresseavi­sen.no FOTO: ANNE-MARIT DAHL. Da Kristoffer Hagen fikk eksperter ved St. Olavs Hospital til å se registreri­ngen han hadde gjort av spillernes puls, trodde de nesten ikke på at en slik puls skyldtes et dataspill. – Det blir som ei intervallø­kt, sier Hagen. Oliver Schei, Johan Olsen...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway