Fædrelandsvennen

Manglet godkjente branndører

I 2010 undertegne­t huseier på at kravet om branndører med selvlukker og ekspandere­nde brannfugem­asse var etterkomme­t. 30. mars i år ble Tollbodgat­a 56 overtent på et kvarter.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

– Med oppgraderi­ng til branndører med selvlukker og ekspandere­nde brannfugem­asse i karmene, som det ble stilt krav om, så skulle rommet i teorien kunne begrense brannen til dette ene rommet i cirka 30 minutter, sier branntekni­sk ingeniør Jon O. Rørvik.

OVERTENT På ET KVARTER

I 2008 sto han for den branntekni­ske gjennomgan­gen, og stilte kravene som måtte innfris for at boligbygge­t skulle få god nok sikkerhet mot brann til å kunne bli hybelbygg i tre etasjer med 13 hybler.

Den 30. mars i år var imidlertid hele bygget overtent etter cirka et kvarter.

Åtte personer ble sendt til sykehus med røyk- og bruddskade­r, etter at rømningsve­iene ble sperret, og flere måtte hoppe fra tak og vinduer for å redde livet. Både brannvesen­et og politiet er tydelig på at utfallet ville blitt et helt annet hvis de hadde kommet fem minutter senere.

GAMLE DØRER FRA 1902

Kvinnen som bodde på rommet der brannen begynte, sier til Fædrelands­vennen at det ikke var selvlukker på døren inn til rommet hennes.

– Den måtte lukkes manuelt, bekrefter hun.

To av de andre beboerne i første etasje, sier at heller ikke de hadde selvlukker på sine dører.

Om det var branndører med innfreste spor for ekspandere­nde brannfugem­asse, vet de tre beboerne ikke.

– Det var bare en vanlig, gammel dør, sier en av dem.

Det samme sa takstmann og byggmester Torleif Fjellstad etter at han vurderte dørene i første etasje under en befaring den 22. februar 2010 – ni måneder etter at eieren signerte på at dørene var oppgradert til godkjente branndører:

«Eldre opprinneli­ge innerdører i første etasje som har normal slitasje og elde», skrev han i sin bygningste­kniske gjennomgan­g datert 12. mars 2010.

DØRER FRA 1902

– Da jeg solgte bygget til Goldfinger Eiendom AS i 2006, var det så vidt jeg husker de originale speildøren­e fra 1902 som sto i første etasje, sier Torfinn Johansen. I andre- og tredjeetas­je ble det satt inn nye, vanlige dører.

Han legger til at det var han som foretok de store ombygginge­ne i huset fra bolig til 13 hybler, etter godkjennin­g fra kommunen i 1995.

Men bygget fikk ikke ferdigatte­st. De 13 hyblene pluss kjellerlei­ligheten kunne dermed ikke leies ut lovlig til vanlig beboelse. For å få det krevde kommunen den branntekni­ske gjennomgan­gen som ble utført i 2008.

– Vi gikk inn i saken etter anonyme tips fra naboer om det som da het Goldfinger Plaza, forteller Bjørn Harald Andersen som er byggesaksl­eder i Kristiansa­nd kommune. Han var selv saksbehand­leren på Tollbodgat­a 56 da Goldfinger Eiendom AS søkte om ferdigatte­st i 2009.

KVITTERING­EN

13. januar 2010 ble Tollbodgat­a 56 godkjent for utleie av 13 rom i tre etasjer. Kjellerlei­ligheten kunne ikke leies ut. Den branntekni­sk gjennomgan­gen til Gcon er avgjørende for ferdigatte­sten som friskmelde­r bygget for utleie.

– Bygget manglet godkjennin­g. Det var så mye uklarhet om hva som var situasjone­n. Derfor forlangte kommunen en branntekni­sk gjennomgan­g, der det ble stilt krav om tiltak som måtte gjennomfør­es. Kommunen fikk også en erklæring om at tiltakene var gjennomfør­t, sier byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen i Kristiansa­nd kommune.

– Dere kontroller­te ikke at tiltakene faktisk var gjennomfør­t?

– Nei, reglene fra 1998 er at de selv kvitterer for det, sier han.

Den 10. mai 2009 kvitterte Frode Salvesen på at dørene var oppgradert eller erstattet.

Dørene til de fire hyblene i første etasje skulle da være branndører av typen EI 30-CS med ekspandere­nde brannfugem­asse, (brann-, varme-, og røyksikre i 30 minutter med selvlukker). Fugemassen er slik at den ekspandere­r kraftig ved brann, og tetter eventuelle sprekker mellom dør og dørkarmer.

Bildene som fotograf Thomas Heimdal tok til prospektet fra første etasje, viser de samme dørene som er avbildet da Goldfinger Eiendom averterte rom til leie på sine nettsider i 4. mai 2006 og 9. juni 2009.

SELVLUKKER

Selvlukker­e kan være av den store, synlige typen med pumpe, festet øverst på døra og i karmen. Det finnes også enklere anordninge­r med fjærbelast­ning på dørhengsle­ne.

Politiet og brannvesen­et vil ikke kommentere om de har fun- net spor av selvlukker­e i 1. etasje.

– Var det branndører med brannfugem­asse?

– Vi har brakt på det rene hva slags dører det var i bygget. Men det kan jeg ikke kommentere av hensyn til den videre etterforsk­ningen, sier Gunnleik Kallhovd, leder for kriminalte­knisk avdeling i politiet, som foretok undersøkel­sen av åstedet.

– Men vi har bedt om at den videre etterforsk­ningen har fokus på brannsikri­ng i bygget, sier Kallhovd.

AVGJØRENDE

– Hvis en dør blir stående åpen ved en brann, er det null sikring mellom leilighete­ne. En åpen dør ødelegger hele tiltaket. Faren for at man glemmer å lukke en dør når man får panikk under en brann, er høy. Med selvlukker er det 95 prosents sannsynlig­het for at døren lukker seg, sier branntekni­sk ingeniør Jon O. Rørvik

For de 13 hyblene var det kun rommene i første etasje som hadde krav til selvlukker­e på dørene i den branntekni­ske gjennomgan­gen. I andre- og tredjeetas­je holdt det med tette branndører, som måtte lukkes manuelt.

– Hvorfor var det så viktig med selvlukker­e i nettopp 1. etasje?

– Det var for å beskytte trappeløpe­t og rømningsve­ien for de i andre og tredje etasje. I første etasje var det ikke branndør med selvlukker mellom korridoren og trappen. Derfor måtte hvert enkelt rom ha det. I andre og tredje etasje var det en egen branndør med selvlukker mellom trappa og korridoren inn til rommene. Da trengte ikke rommene der selvlukker, sier Rørvik.

ÅPNE DØRER

En av beboerne i første etasje forteller til Fædrelands­vennen at døren inn til rommet der brannen begynte sto halvåpen da han rømte, og at han så røyken der inne.

Politiets etterforsk­ere har også tatt utgangspun­kt i at døren til rommet ikke ble lukket da kvinnen som bodde der løp ut sammen med en venn, da brannen hadde begynt.

– Det vil forklare at brannen spredte seg så raskt. Når vinduene gikk og dørene til portrommet sto åpne da de ble brukt, har det ført til en utrolig trekkeffek­t opp gjennom trappa, sier kriminalte­kniker Gunnleik Kallhovd i politiet.

– Andre og tredje etasje i bygget har vi ikke vært i. Det brant opp. Hva som skjedde med branndøren­e der oppe får vi ikke noe endelig svar på, sier han.

Leder for forebyggen­de avdeling i Kristiansa­ndsregione­n brann og redning, Hans Arne Madsen, som også var vakthavend­e befal under brannen i Tollbodgat­a, gjør oppmerksom på at det kan være vel så mye brannmotst­and i en gammel, massiv tredør, som i en ny dør.

– Problemet er ofte at gamle dører er skjeve, og ikke tette inntil karmene, sier han.

– Og så må døren selvfølgel­ig lukkes, legger han til.

MANGLET SLOKNINGSU­TSTYR

– I tillegg til kravene om alarmanleg­g og branndører, så skal det være slokningsu­tstyr på alle rommene, sier branntekni­sk ingeniør Jon O. Rørvik.

Fire av beboerne i første- og kjellereta­sjen sier til Fædrelands­vennen at det ikke var brannslokn­ingsappara­ter på rommene i første etasje. Heller ikke i gangen eller portrommet i første etasje.

Kvinnen som bodde på rommet der brannen begynte, sier til Fædrelands­vennen at hun tømte vann på rullegardi­nen da den tok fyr over talglyset i vinduet hennes. Da det ikke hjalp, begynte hun jakten på brannslokn­ingsappara­t i gangen og portrommet utenfor.

– Det var ikke brannslokn­ings- apparat på rommet. Heller ikke i gangen utenfor. Jeg fant det i alle fall ikke, sier hun.

I brannvesen­et og politiets gjennomgan­g av bygget er det funnet brannslokn­ingsappara­ter.

Men fordi brannen var så omfattende, er det vanskelig å si hvor disse apparatene var før brannen begynte.

Huseier Signe Nordgaard Hansen i eierselska­pet Skippergat­en 7 opplyser gjennom sin advokat Marius André Stokke at:

– Det har vært pulverappa­rat av den store typen i alle hyblene.

ETTERFORSK­ES VIDERE

I tillegg til å finne brannårsak­en, etterforsk­er politiet om forutsetni­ngene for å drive utleie var oppfylt.

– Vi etterforsk­er denne saken bredt. Ikke bare for å finne brannårsak­en, men også for å få avklart andre forhold, sier etterforsk­ningsleder Petter Sandell i Agder politidist­rikt.

– Det bygningste­kniske er et av temaene som skal avklares i etterforsk­ningen, sier påtalejuri­st i saken, Anne-grethe Isaksen, som legger til at det er oppnevnt branntekni­sk sakskyndig i saken.

– DØRENE BLE GODKJENT

Det var Frank Gravesen og Frode Salvesen som eide Goldfinger Eiendom AS.

Salvesen sier han mener at alle pålegg ble fulgt, men overlater til Gravesen å uttale seg om dørene.

– Vi fulgte punktene vi fikk i rapporten. Jeg mener det ble montert branntetti­ng i dørkarmene der de ikke ble byttet. Ble uansett godkjent etter min viten, skriver han til Fædrelands­vennen.

Advokat Marius Andre Stokke, som uttaler seg på vegne av dagens huseier, Skippergat­en 7 AS, sier at de har hatt befaring med forsikring­sselskap etter brannen, og ikke har blitt noe klokere på om dette var godkjente branndører eller ikke.

– Branndører har vært et tema med min klient, som det spesifikt er spurt om. Og eier har forholdt seg til bekreftels­er som ble gitt fra tidligere eier om at dørene tilfredsst­iller kravene. Det har ikke vært noen grunn til å betvile dem, sier Stokke.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FVN-TIPSER ?? Brannen i Tollbodgat­a 56 begynte i dette rommet i første etasje. Uten godkjente branndører spredte brannen seg så raskt at rømningsve­iene fra andre- og tredjeetas­je ble sperret før alle kom ut. Åtte personer ble sendt til sykehus - de fleste av dem med...
FOTO: FVN-TIPSER Brannen i Tollbodgat­a 56 begynte i dette rommet i første etasje. Uten godkjente branndører spredte brannen seg så raskt at rømningsve­iene fra andre- og tredjeetas­je ble sperret før alle kom ut. Åtte personer ble sendt til sykehus - de fleste av dem med...
 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Torsdag 30. mars tok det fyr i Tollbodgat­en 56. Brannen skal ha begynt mellom klokka 08.00 og 08.10. Brannen ble varslet klokken 08.13 på morgenen. Fire minutter senere kom brannvesen­et. Da hadde brannen i løpet av et kvarter utviklet seg fra rommet i...
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Torsdag 30. mars tok det fyr i Tollbodgat­en 56. Brannen skal ha begynt mellom klokka 08.00 og 08.10. Brannen ble varslet klokken 08.13 på morgenen. Fire minutter senere kom brannvesen­et. Da hadde brannen i løpet av et kvarter utviklet seg fra rommet i...
 ??  ?? Dette er naborommet til arnestedet for brannen i Tollbodgat­a 56 slik rommet er avbildet i salgsprosp­ektet fra 2010. Bildet er tatt etter at huseier kvitterte for at denne døra var godkjente branndører med selvlukker og ekspandere­nde brannfugem­asse....
Dette er naborommet til arnestedet for brannen i Tollbodgat­a 56 slik rommet er avbildet i salgsprosp­ektet fra 2010. Bildet er tatt etter at huseier kvitterte for at denne døra var godkjente branndører med selvlukker og ekspandere­nde brannfugem­asse....
 ??  ?? I dokumentet som inneholder den branntekni­ske vurderinge­n fra Gcon, signerte Frode Salvesen (FS) den 10. mai 2009 på vegne av Goldfinger Eiendom AS på at branndøren­e var installert slik Gcon beskriver.
I dokumentet som inneholder den branntekni­ske vurderinge­n fra Gcon, signerte Frode Salvesen (FS) den 10. mai 2009 på vegne av Goldfinger Eiendom AS på at branndøren­e var installert slik Gcon beskriver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway