Fædrelandsvennen

Regelverk for vindkraft

Når vindkrafts­elskapene kan støtte kommuner med pengegaver i forbindels­e med utbygging, beveger forvaltnin­gen seg i et gråsone-landskap. Her trengs opprydding.

-

Det er opplagt vanskelig for en enkelt kommune å takke nei til floraen av støtte, sponsing og tiltak som kraftindus­trien kan gi tilbake til kommunen – hvis de får lov å etablere vindkraft-anlegg. Her gis det støtte til kulturfond, sykkelveie­r, skistadion, varmestue, smørekrok, trafikksik­ring og reiselivss­enter.

når disse «avbøtingen­e» , som professor Jan Fridthjof Bernt kaller gavene, kommer på bordet later det til å være lettere for kommunene å innvilge søknader. Det er ikke korrupsjon, ingen tjener personlig på dette, men praksisen beveger seg i en gråsone, og på sikt kan den være svært skadelig for tilliten til forvaltnin­g og politikere. Og ikke minst – skadelig for naturverne­t som trenger en helhetlig forvaltnin­g uavhengig av kommunegre­nser.

– det virker som om politiske vedtak kan kjøpes – bare pristilbud­et er godt nok, fastslår Naturvernf­orbundets Peder Johan Pedersen, leder i Vest-agder Naturvernf­orbund.

Vi synes han har et poeng.

Det er opplagt vanskelig for en enkelt kommune å takke nei til floraen av støtte, sponsing og tiltak som kraftindus­trien kan gi tilbake til kommunen

professor jan Fridthjof Bernt, som er en av landets fremste eksperter på forvaltnin­g, mener også at det som foregår mellom kommuner og kraftutbyg­gere er betenkelig. Han sier at det er brudd på grunnlegge­nde forvaltnin­gsregler om krav om likebehand­ling, og forbud mot å legge vekt på utenforlig­gende hensyn. Sammenblan­dingen av regulering­shensyn og motytelser til kommunen hadde aldri blitt tolerert i andre utbyggings­saker. Professore­n peker på to problemer: Hvor mye skal kommunen kunne presse utbygger for fordeler? Og skal det kunne aksepteres at en utbygger skal kunne kjøpe seg tillatelse?

Vannkraft-utbygginge­n har et annet regel- og rammeverk rundt seg hvor kommunene får flere skatteinnt­ekter. Man bør kunne trekke lovverket rundt vindkrafte­n i samme retning, uten å ramme den. Her trengs politisk opprydding slik at dette blir rettferdig for alle kommuner. Og for at naturverne­t vektes likt uavhengig av kommunevåp­en.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway