Fædrelandsvennen

Naturvernf­orbundet varsler etterspill

Naturvernf­orbundet i Vest-agder reagerer sterkt på at kontrollut­valget i Sirdal ikke vil granske lovlighete­n. I 2013 tilbød vindkrafts­elskapet Havgul Sirdal kommune 24 millioner kroner. Få dager etter sa kommunesty­ret ja til selskapets vindpark.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Det er svært betenkelig at ikke saken undersøkes til bunns, men kanskje ikke veldig overrasken­de. Nå vil vi koble inn Sivilombud­smannen, sier Peder Johan Pedersen i Na- turvernfor­bundet i Vest-agder.

Han vet han kjemper mot vindmøller, men vil ikke gi seg. Rettsappar­atet kan også bli en mulig videre vei, mener han.

De tre medlemmene av kontrollut­valget i Sirdal behandlet tirsdag formiddag den omfattende saken. Naturvernf­orbundet har reist kritiske spørsmål ved om vindkrafts­elskapet Havgul rett og slett kjøpte seg politisk goodwill og støtte.

Selskapet og kommunen mener det er snakk om en vanlig utbyggings­avtale om avbøtende tiltak for naturinngr­ep.

Pedersen har i sin klage skrevet dette til Sirdal kommune:

«Etter vår oppfatning kan man også stille spørsmål ved om dette er utilbørlig påvirkning­shandel som minner om politisk korrupsjon.»

24 MILLIONER

I 2013 lå det an til nei til Havguls vindpark i Sirdal, men få dager før kommunesty­rebehandli­ngen kom Havgul opp med et nytt forslag til utbyggings­avtale.

Avtalen beløp seg til 24 millioner kroner, blant annet til skiskytter­anlegg, sykkelstie­r og et reiselivss­enter.

Etterpå vedtok kommunesty­ret å si ja i sin høringsutt­alelse til vindkraftp­rosjektet.

Fædrelands­vennen skrev i forrige uke om en rekke slike avtaler mellom store vindkrafts­elskaper og norske kommuner. Juridisk ekspertise vil ikke bruke ordet korrupsjon, men snakker om gråsoner og er spesielt kritisk til at vindkrafts­elskapene betaler tiltak som ikke har avbøtende karakter.

SER INGENTING BETENKELIG

Kontrollmy­ndighetene i Sirdal ser ikke noe betenkelig i det som foregår. – Sirdal har inngått avtale slik andre kommuner har gjort. Dette er vanlig praksis og vi kan ikke se noe betenkelig hverken i forhold til lover eller etisk regelverk, sier leder av kontrollut­valget i Sirdal kommune, Ole- Erik Vestøl Endrerud (Ap).

Han er heller ikke kritisk til at Havgul ville sponse kommunens saksbehand­ling med flere hundre tusen kroner.

BER STORTINGET VÅKNE

Peder Johan Pedersen mener Norge må innføre et helt annet regime for hvordan natur skal kompensere­s ved utbygginge­r.

– Det vindkrafts­elskapene har gjort i Sirdal og andre steder, skaper stor tvil om uhildethet­en i offentlig forvaltnin­g. Tilbudet om kompensere­nde tiltak for 24 millioner kan sees på som bytte mot en politisk beslutning, sier han.

Pedersen minner om likebehand­ling og frykter derfor en utvikling med flere «gavepakker».

– Utfra et likhetspri­nsipp må en kunne godta at andre grupper gjør seg bruk av en liknende framgangsm­åte. Jeg mener det er svært viktig å gå mye nøyere inn i saken, sier Pedersen.

– Vi kan ikke ha det slik at kommuner sier ja eller nei til store naturinngr­ep etter hvor mye utbygger er villig til å betale kommunen. Stortinget må våkne, for dette må lovreguler­es og lovstyres nasjonalt. Det er snakk om unike naturressu­rser og fellesskap­ets verdier, sier han.

 ?? FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN ?? Vindkrafts­elskaper inngår avtaler om kompensere­nde tiltak verd flere titalls millioner kroner like før kommunene skal si ja eller nei til utbygginge­n. I Sirdal vil ikke kontrollut­valget granske.
FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN Vindkrafts­elskaper inngår avtaler om kompensere­nde tiltak verd flere titalls millioner kroner like før kommunene skal si ja eller nei til utbygginge­n. I Sirdal vil ikke kontrollut­valget granske.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway