Fædrelandsvennen

16-åring dømt for overgrep mot miljøarbei­der

- ERLEND OLSBU

Asylsøkere­n forgrep seg mot den samme miljøarbei­deren tre ganger i løpet av kort tid. Nå er han dømt til samfunnsst­raff.

16-åringen kom til Norge i midten av 2015. I august 2016 flyttet han til en bolig for mindreårig­e asylsøkere på Sørlandet.

Miljøarbei­deren som ble utsatt for overgrep var en av flere ansatte som skulle ta seg av 16-åringen og de andre beboerne.

Den første overgrepet fant sted en dag i september. 16-åringen skal da ha antastet kvinnen, dratt henne ned i fanget og pres- set henne mot underlivet sitt. Miljøarbei­deren slet seg løs og varslet en annen ansatt om det som hadde skjedd. Da gutten ble konfronter­t med hendelsen avviste han anklagene.

Noen dager senere ble kvinnen igjen antastet av 16-åringen. Også denne gangen nektet han for at noe hadde skjedd.

Det tredje overgrepet skal ha funnet sted på 16-åringens rom, i slutten av september i fjor. Den samme miljøarbei­deren kom da inn for å sjekke at han hadde ryddet og skiftet sengetøy.

Gutten skal da ha lukket døra og dyttet miljøarbei­deren ned på senga. Kvinnen ble holdt fast, delvis avkledd og befølt av 16-åringen. Da kvinnen ropte at han skulle stoppe ble hun hørt av en kollega som kom til.

Kollegaen har forklart at gutten spratt ut av senga da hun kom inn. Hun har også sagt at miljøarbei­deren som ble overfalt var i sjokk og synlig preget av hendelsen. I retten ga begge uttrykk for at det kunne gått mye verre dersom hun ikke hadde hørt ropene og kommet til.

Ifølge dommen har kvinnen som ble utsatt for overgrep fått posttrauma­tisk stressyndr­om som en følge av overgrepen­e.

Under rettssaken i Kristiansa­nd tingrett nektet 16-åringen straffskyl­d for alle punktene i tiltalen mot ham.

Retten har ikke sett noen formildend­e omstendigh­eter i saken, med unntak av guttens unge alder. Straffen ble satt til 90 timers samfunnsst­raff, som må gjennomfør­es i løpet av seks måneder.

Ifølge dommen har 16-åringen vist en nedlatende holdning overfor kvinner og gitt uttrykk for at han kunne kommandere dem rundt som han ville. Ifølge dommen vil samfunnsst­raffen han er idømt inneholde individuel­le samtaler med fokus på kjønnsroll­er og grensesett­ing.

Gutten ble også dømt til å betale 60.000 kroner i erstatning til miljøarbei­deren han forgrep seg mot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway