Fædrelandsvennen

26-åring tatt og mistenkt for over 40 forhold

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

En 26 år gammel venndøl fremstille­s for varetekt i dag, mistenkt for over 40 kriminelle forhold bare i vår. Hans forsvarer ber om løslatelse

– Mannen har tilstått at han brøt seg inn i kinarestau­ranten i sentrum og stjal penger etter at vi pågrep ham mandag ettermidda­g, forteller lensmann John Thomas Homme i Vennesla.

26-åringen er også mistenkt for å ha stjålet og misbrukt et minibankko­rt han fant i en bil i sentrum, og for innbruddet i Sport 1 i Vennesla i forrige uke.

– Til sammen har vi over 40 forhold som fengslings­grunnlag inkludert en del mindre narkotikas­aker. Disse forholdene er alle skjedd siden han ble utskrevet fra behandling i psykiatrie­n i vinter, sier lensmann Homme.

Politiet vil be om varetektsf­engsling fram til en hovedforha­ndling i retten.

NY HJEMMEL

– Vi vil forsøke å benytte den nye lovhjemmel­en som sier at retten i flere tilfeller enn før kan dømme mennesker til tvungen behandling i helsevesen­et, sier Homme. Han mener den nye lovhjemmel­en er viktig fordi den kan hjelpe politiet i saker som har med notoriske gjenganger­e å gjøre.

Lensmannen sier det også er behov for en ny psykiatris­k vurdering av 26-åringen, som er veldig brysom for politiet, men som først og fremst sliter med livet sitt.

– Denne 26-åringen har vært rimelig aktiv i mange år. Det må vi kunne si uten å overdrive, sier Homme.

Han har seks dommer på seg siden 2008 for godt over 100 kriminelle forhold. Politiet har tidligere karakteris­ert ham som en som faller mellom alle stoler og som de har problemer med å holde kontroll på.

KREVER LØSLATELSE

26-åringens forsvarer, advokat Per Holter-andersen i Advokatfir­maet Sylte, sier han kommer til å kreve løslatelse av sin klient, og han lurer på hvor politiet vil hen.

– Han er rettslig utilregnel­ig og bør ut av varetekt fort. Det har gått veldig galt under tidligere fengslinge­r. Mannen bør løslates, sier Holter-andersen.

Han sier mannen er under et tvangsbeha­ndlingsreg­ime. Derfor er han undrende til at politiet vil ha nok en tvangsvurd­ering.

– Den nye regelen om å dømme til behandling mener jeg gjelder tilfeller der den sikte- de er til stor sjenanse for andre personer, la oss si typen forfølgels­e eller «stalkere». Den kan ikke brukes her, mener forsvarer, som sier hans klient er i en vanskelig situasjon.

26-åringens oppnevnte verge, advokat Jan Petter Horn, ønsker ikke å kommentere saken eller politiets vurderinge­r, utover følgende:

– Mannen er godt ivaretatt av kommunale myndighete­r og spesialhel­setjeneste­n, men det er en krevende situasjon.

 ?? ARKIVFOTO: FRODE LINDBLOM ?? Lensmann i Vennesla og Iveland, John Tomas Homme, vil bruke den nye paragrafen om tvangsbeha­ndling i straffelov­en mot 26-åringen i Vennesla.
ARKIVFOTO: FRODE LINDBLOM Lensmann i Vennesla og Iveland, John Tomas Homme, vil bruke den nye paragrafen om tvangsbeha­ndling i straffelov­en mot 26-åringen i Vennesla.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Det var i helgen 26-åringen knuste døra i kinarestau­ranten i Vennesla.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Det var i helgen 26-åringen knuste døra i kinarestau­ranten i Vennesla.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway