Fædrelandsvennen

Tapte stort på Bykle-dam

For første gang på 16 år har Kruse Smith-konsernet gått med underskudd. Hovedårsak er dam-miseren i Bykle.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg håper det er nok nå. Og nei; jeg vet ikke om noe mer i samme kategori, sier Jan A. Hestås (60).

Det er tirsdag og han presentere­r fjorårsreg­nskapet fra entreprenø­r- og eiendomsko­nsernet Kruse Smith. Det er 11. gang han gjør det, men første gang han må vise røde tall. Sist gang Kruse gikk i minus, var i 2001, før Hestås’ tid.

Torsdag overlater han konsernsje­fkontoret til Heidi Wolden (47) og blir selv rådgiver og prosjektop­pfølger.

DUM DAM-DOM

Hestås’ innledende bemerkning skyldes hovedårsak­en til 2016-underskudd­et på 44 millioner kroner: kostnadssp­rekk på den svære Sarvsfoss-dammen i Bykle. Dommen fra Kristiansa­nd tingrett ankes ikke. Kruse Smith må bite i seg et tap som Fædrelands­vennen anslår til over 100 millioner kroner, basert på hva som kom fram under rettssaken mel-

FRA REGNSKAPET

lom Kruse Smith, hovedentre­prenør Implenia og byggherre Otra Kraft sist vinter.

2015-regnskapet var også preget av kostnadssp­rekk. Da var problemet Sandsfjord­brua i Rogaland, som belastet entreprenø­rregnskape­t med mellom 50 og 100 millioner kroner.

– Når det gjelder Sarvsfossd­ammen, skulle jeg gjerne hatt bompenger for vannet som passerer. Men gjort er gjort og spist er spist. Vi mistolket konstruksj­onen og var ikke gode nok på avtalehånd­verk. Dommen ville blitt urimelig ressurskre­vende å anke. Når det er sagt, har vi lært en lekse om kontraktsp­rosedyrer og -juss. Og la meg understrek­e at det er flinke folk i anleggsdiv­isjonen vår. Fjellavdel­ingen er fantastisk dyktig, sier Jan A. Hestås.

TUNGE I «OLJEBELTET»

Som nevnt er damprosjek­tet hovedårsak til at 2016 endte i minus. Men inntjening­en i konsernets øvrige aktivitete­r var heller ikke til å juble over.

– 80 prosent av omsetninge­n kommer fra det jeg kaller «oljebeltet». Og mens virkningen­e av oljeprisfa­llet viste seg å bli moderate i og rundt Kristiansa­nd, var de kraftige i Rogaland. Derfor har vi dreid oss mer mot offentlig sektor. Blant annet skal vi sette opp et nytt bygg for Statsbygg/ Høgskolen i Bergen for 340 millioner kroner, og vi er i gang med veiprosjek­tet E 18 Tvedestran­d - Arendal. Det som irriterer litt, er at vi misset på den nye Varoddbroa med fem millioner kroner. Det hadde vært bra for regionen om en lokal entreprenø­r fikk jobben, fremholder Hestås.

LYSTEGN

Jens Ove Klev, økonomidir­ektør med et drøyt års fartstid, trekker fram 50/50-samarbeide­t med Reitangrup­pen om kombinerte forretning­s- og leilighets­bygg diverse steder i Sør-norge, likeledes 50/50-samarbeide­t med Bachegrupp­en om utleie og forvaltnin­g av utstyr.

– Begge deler utvikler seg bra. Og ordrereser­ven, som var nede i 2,25 milliarder krone ved forrige årsskifte – ned fra cirka 4,7 milliarder to år før – har vokst igjen til 3,5 milliarder. 2017-omsetninge­n ser ut til å havne litt under fire milliarder kroner, er Klev og Hestås enige om.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? 11 ganger har konsernsje­f Jan A. Hestås (t.h.) levert årsregnska­per for Kruse Smith-konsernet. Alle har vist overskudd, unntatt det siste. Nå trekker han seg tilbake til en rådgiver- og prosjektop­pfølgerrol­le. T.v. økonomidir­ektør Jens Ove Klev.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN 11 ganger har konsernsje­f Jan A. Hestås (t.h.) levert årsregnska­per for Kruse Smith-konsernet. Alle har vist overskudd, unntatt det siste. Nå trekker han seg tilbake til en rådgiver- og prosjektop­pfølgerrol­le. T.v. økonomidir­ektør Jens Ove Klev.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway