Fædrelandsvennen

Vil ha skole i nedre Vennesla

Oasen ønsker å bygge sin nye skole tett ved fylkesvei 405 i nedre Vennesla. Oppstart er tenkt høsten 2019.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Vi har ingen endelige tomter vi har sett oss ut, men siden vi ønsker å være en skole for hele Vennesla, sier det seg nesten selv at vi ønsker å ligge et sted tett ved hovedveien mellom Grovane og kommunegre­nsa til byen.

Det sier styreleder i Oasen, Jan Inge Jenssen, til Fædrelands­vennen.

Oasen har søkt om å starte en grunnskole (1- til 10.trinn) for inntil 180 elever. Det tilsvarer ti prosent av elevmassen i Vennesla.

STARTER MED NOEN Få

Jenssen sier Oasen kommer til å starte i det små med mellom 15 og 30 elever det første året.

– Vel å merke hvis vi får godkjennin­g. Nå har kommunesty­ret i Vennesla anbefalt etablering, men det er Utdannings­direktorat­et som avgjør dette. Vi håper å ha avgjørelse­n i løpet av høsten-vinteren, sier han.

Oppstart kan teoretisk skje fra skoleåret 2018/2019, men Jenssen mener oppstart høsten 2019 er mest sannsynlig.

TOMTEALTER­NATIVER

– Tenker dere å samarbeide med Filadelfia om lokaler på Vikeland, siden de allerede driver Kristen vgs Vennesla der?

– Vi har ingen konkrete forhandlin­ger med Filadelfia om det, men vi ønsker et godt forhold til alle kirkene i Vennesla og ser fram til et samarbeid, svarer Jenssen.

– Hunsøya?

– Jeg ber om respekt for at vi ikke har kommet så langt i pro- sessen at vi har sett på spesielle tomter. Vi ønsker dessuten et godt samarbeid med kommunen og vil gå i dialog med dem også om plassering, sier styreleder Jan Inge Jenssen.

Oasen driver i dag grunnskole­r i Songdalen, Mandal og Kristiansa­nd. Nye skoler er på trappene i Kristiansa­nd, Vennesla og Flekkefjor­d.

OVERRASKET

Jenssen er noe overrasket over at Krf-ere i Vennesla var kritiske til å etablere kristen, privat friskole i bygda, men han sier ordfører Torhild Bransdal gjorde en god jobb og fikk sikret flertallet. Han forventer at KRF opptrer med stødighet i forhold til prinsippet om foreldrere­tt.

– Men har du ikke forståelse for kritikken om fellesaren­aen som forsvinner når flere og flere velger seg vekk fra den offentlige skolen?

– Som skolemann er også jeg opptatt av en god, offentlig skole, og at det går grenser for alt. Det vil for eksempel være unaturlig å starte friskoler i små kommuner som Åseral. Vi skal være et supplement til den offentlige skolen.

IKKE REDD MANGE FRISKOLER

– Men hvis kristne og muslimer og andre grupper lager sine egne skoler, hvordan blir Norge da?

– Det offentlige må sikre at noen fundamenta­le og grunnlegge­nde ting er på plass, slik som likestilli­ng, demokrati og frihet. Det må være rammer også for friskolene, rammer som verner om, jeg hadde nær sagt, vår kristenhum­anistiske tradisjon og arv. Er dette på plass, ser jeg ikke hvorfor ikke foreldrere­tten skal gjelde. Vi må sikre at ikke majoritete­n overstyrer minoritete­ne i samfunnet, svarer Oasen-leder Jan Inge Jenssen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jan Inge Jenssen, styreleder i Oasen skole.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jan Inge Jenssen, styreleder i Oasen skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway