Fædrelandsvennen

Hva skjer i Tyskland?

2017 har vært et år for overraskel­ser, bitre skuffelser og uventede seiere i tysk politikk.

- OLE LETNES førsteaman­uensis, UIA

i januar ble det klart at Martin Schulz, tidligere president for Europaparl­amentet, ville overta som leder for sosialdemo­kratene (SPD) og også bli partiets kanslerkan­didat ved valget til ny forbundsda­g 24. september. Schulz, som entret tysk politikk som en frisk vind, med lidenskap og vyer om et mer rettferdig samfunn, gav umiddelbar­t partiet et kraftig byks på meningsmål­ingene. «Schulz-effekten» ble et begrep. På enkelte målinger lå SPD til og med foran de konservati­ve partiene CDU/CSU og Schulz foran forbundska­nsler Merkel i popularite­t.

Fire måneder og tre delstatsva­lg seinere er det bare rester igjen av Schulz-effekten. Merkel-leiren er på vei tilbake mot 40-prosentmer­ket, mens SPD har en oppslutnin­g som ikke er særlig høyere enn det dårlige resultatet partiet oppnådde ved forrige valg til Forbundsda­gen (25,7 prosent). D e tre delstatsva­lgene var alle en nedtur for SPD, og i særdeleshe­t for Martin Schulz. Særlig smertefull­t var resultatet i den folkerike og viktige delstaten Nordrhein-westfalen den 14. mai – som attpåtil er Schulz’ hjemstat. SPD mistet posisjonen som største parti. Koalisjons­partner gjennom sju år, De grønne, taper også så mye oppslutnin­g at flertallet ryker. Ministerpr­esident og nestleder i CDU Hannelore Kraft trekker seg med øyeblikkel­ig virkning fra alle politiske verv. Med den heller ukarismati­ske Armin Laschet i spissen blir CDU største parti og kan danne regjering med det fridemokra­tiske partiet (FDP), som gjorde sitt beste valg i delstaten noensinne.

Hva har de konservati­ve partiene – og FDP – gjort riktig, og SPD åpenbart feil? Martin Schulz snakker med begeistrin­g om rettferdig­het og verdighet. Han vil ha gratis utdanning på alle nivå, fra barnehage til universite­t. Han vil rette opp uheldige følger av Agenda 2010, den storstilte arbeidsliv­s- og trygderefo­rmen under Spd-forbundska­nsler Gerhard Schröder (1998-2005). Reformen liberalise­rte reglene for midlertidi­g ansettelse og åpnet for bruk av bemannings­byråer, reduserte perioden for utbetaling av ar- beidsledig­hetspenger og henviste dermed nye hundretuse­ner av tidligere arbeidstak­ere til sosialhjel­p. Dette vil Schulz delvis reversere, og han vil tilby arbeidsled­ige gratis omskolerin­g. A lt dette er tiltak som på en positiv måte griper inn i livene til mange velgere. Men, som de siste delstatsva­lgene har vist, er det spørsmål som i dag berører velgerne enda sterkere. De konservati­ve valgte å sentrere valgkampen i Nordrhein-westfalen rundt tre stikkord: Sikkerhet, skole og samferdsel. De snakket mye om borgernes rett til trygt å kunne ferdes ute etter mørkets frambrudd, om mer politi i «nogo areas» og om å forebygge innbrudd i folks boliger. Hendelser som overgrepen­e i Köln nyttårsnat­ta 2015 ble trukket fram, og likeså manglende årvåkenhet fra myndighete­nes side før tunisieren Anis Amri utøvde det blodige attentatet mot julemarked­et i Berlin i desember i fjor.

Valg vinnes i midten – og skal SPD bli største parti, må det nødvendigv­is appellere til bredere lag. Med unntak av Willy Brandt

Særlig smertefull­t var resultatet i den folkerike og viktige delstaten NordrheinW­estfalen den 14. mai – som attpåtil er Schulz’ hjemstat.

i 1969 har ingen sosialdemo­krat blitt forbundska­nsler uten et pragmatisk, ideologisk nedtonet program. Fram mot forbundsda­gsvalget vi partiet legge mer vekt på borgernes ønske om sikkerhet i hverdagen. Det samme gjelder utdannings­politikken: Velgerne er særlig bekymret for stort frafall i skolen og for mislykket integrerin­g av innvandrer­e. I et land som Tyskland er gode, og helst køfrie, veier viktige for velgerne. Mange dagpendler­e bor et tresifret antall kilometer fra sine arbeidspla­sser. Beregninge­r viser at innbyggern­e årlig tilbringer opptil 100 timer i kø. Utbygging av motorveien­e er derfor en vinnersak i valgkampen, noe også SPD nå har merket seg.

For Merkels CDU og søsterpart­iet i delstaten Bayern, CSU, er det viktig å vise velgerne at de går samlet inn i valgkampen mot høstens valg. I flyktnings­pørsmålet har de to partiene kranglet for åpen scene. Mens Merkel bedyret at «vi klarer det», ville CSU etablere en maksgrense på antall flyktninge­r. Denne striden er nå, i alle fall foreløpig, bilagt. L ar så Schulz-effekten seg mane tilbake? Kanskje. Aldri så galt at det ikke er godt for noe: Fordelen er nå at SPD og Schulz er i angrepspos­isjon. Det er «samling i bånn», og de har alt å vinne. Da Schulz kom inn på arenaen i januar, vant han raskt oppslutnin­g kanskje fordi han framsto som noe helt annet enn Angela Merkel. Der Merkel er rasjonell, avventende og kjølig, er Schulz begeistret og visjonær. Samtidig satt mange, nok også Schulz selv, med en frykt for at Schulz-effekten ikke ville holde fram til valget. Dette gjorde ham forsiktig, redd for å trå feil, noe som tvang ham til å spille en annen rolle enn seg selv.

Nå er det Merkel, full av selvtillit etter tre gode valg, som har overtaket. Men Schulz er kamplysten, og kanskje friere enn før. Kampen står nå om å bli største parti. Ingen kan regjere uten en partner, men slike spørsmål forskyves til etter valget.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Martin Schulz gjorde et byks på meningsmål­ingene da han ble leder for sosialdemo­kratene. Fire måneder og tre delstatsva­lg seinere er det bare rester igjen av Schulz-effekten, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Martin Schulz gjorde et byks på meningsmål­ingene da han ble leder for sosialdemo­kratene. Fire måneder og tre delstatsva­lg seinere er det bare rester igjen av Schulz-effekten, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway