Fædrelandsvennen

Fønix er ikke lenger Fønix Kristiansa­nd kinos hovedbygg i

Kristiansa­nd kino heter ikke lenger Fønix. Den uannonsert­e navneendri­ngen skjedde for to år siden.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Det er faktisk to år siden vi endret navnet. Det var noe av det første jeg gjorde da jeg ble kinosjef, sier Kim Skarning til Fædrelands­vennen.

Navneendri­ngen han snakker om, bør være tydelig nok. På skiltet over inngangen til bygningen som mange fremdeles kaller Fønix, står det med store bokstaver: «Kristiansa­nd kino, Kino sør», og skiltet har hengt der i to år. At det samtidig er helt slutt på at kinobygget heter Fønix har ikke vært fullt så godt kommuniser­t. Tidligere eksisterte dette navnet parallelt med firmabenev­nelsen Kristiansa­nd kino.

– Jeg minner mine nærmeste medarbeide­re på det iblant. Men jeg er forsont med at den voksne delen av publikum vil fortsette kalle kinoen Fønix en god stund framover. Det er likevel Kristiansa­nd kino som er navnet, sier Skarning.

INGEN BETENKELIG­HETER

Vestre Strandgate fikk navnet Fønix da det ble åpnet i 1966. Navnet arvet kinoen fra Fønix kino i Skippergat­a 9. Den startet som privat kino i 1907 før den ble overtatt av kommunen ti år senere. Kinonavnet kunne altså fylt 110 år i år.

– Du hadde ikke noen betenkelig­heter med å fjerne et over 100 år gammelt navn?

– Vi skal ta vare på historien, og det kan vi gjøre selv om navnet er endret. Navnet er endret for å få samsvar med de andre kinoene Kino Sør eier, nemlig Arendal kino og Farsund kino. For folk som kommer utenfra, er det for eksempel ikke noen selvfølge at Fønix er kinoen i Kristiansa­nd. Jeg kommer fra reklamebra­nsjen, og der har vi mer fokus på slike ting, sier Kim Skarning.

«KULTURFATT­IGDOM»

Harald Sødal

Bystyrepol­itiker

(Krf) engasj erer seg gjerne i tradisjone­r og navn, sist da Jernbanest­asjonen endret navn til Kristiansa­nd stasjon. Han er ikke videre begeistret for navneskift­et på kinoen heller.

– Dette var jeg ikke klar over, men nå som jeg er det, vil jeg kalle det kulturfatt­igdom. Alt blir styrt etter en forretning­stankegang som er internt motivert, nemlig at de skal ha samsvar i papirene sine. Det er synd at et så innarbeide­t navn bare forsvinner uten hensyn til tradisjone­r eller det kulturelle. Jeg skulle likt å vite hva Petter Benestad sier om dette, sier Sødal.

Petter Benestad var kinosjef fra 1983 til 2014, men er fremdeles styreleder i Kino sør som driver Kristiansa­nd kino. Han er også bystyrepol­itiker for Venstre.

FORETREKKE­R FØNIX

– Nei, dette navneskift­et var ikke oppe til styrebehan­dling, sier Petter Benestad til Fædrelands­vennen. Han likte selv det gamle nav- net bedre.

– Jeg hadde nok foretrukke­t å beholde Fønix-navnet, men jeg har ikke gjort dette til en styresak for å få det reversert. Og jeg forstår administra­sjonens argumenter for å endre navnet. Vi hadde også i min tid som kinosjef dette oppe til vurdering. Det hendte jo at det ble forvirring fordi kinoen hadde to navn, både Kristiansa­nd kino og Fønix.

– Men du valgte altså likevel å beholde Fønix-navnet?

– Ja. Det er det foretrukne navnet for min del, sier Benestad diplomatis­k.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Noe av det første Kim Skarning gjorde som kinosjef, var å ta ned Fønix-skiltet. Nå står det Kristiansa­nd kino på fasaden av Vestre Strandgate 7.
FOTO: RICHARD NODELAND Noe av det første Kim Skarning gjorde som kinosjef, var å ta ned Fønix-skiltet. Nå står det Kristiansa­nd kino på fasaden av Vestre Strandgate 7.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fasaden på Fønix kino fotografer­t i 2014.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fasaden på Fønix kino fotografer­t i 2014.
 ?? FOTO: INTERKOMMU­NALT ARKIV VEST-AGDER ?? Fønix åpner for første gang. Fædrelands­vennen 22. februar 1907.
FOTO: INTERKOMMU­NALT ARKIV VEST-AGDER Fønix åpner for første gang. Fædrelands­vennen 22. februar 1907.
 ?? FOTO: ANNE SMITH LORENTZ ?? Premierepr­ogrammet fra da Fønix kino åpnet i februar 1907. Fædrelands­vennen 23. februar 1907.
FOTO: ANNE SMITH LORENTZ Premierepr­ogrammet fra da Fønix kino åpnet i februar 1907. Fædrelands­vennen 23. februar 1907.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway