Fædrelandsvennen

Samsen kan kapre to filmpriser

Kortfilmen­e «Etterpå» og «Basert på sanne historier» kan begge kapre priser under årets Nordic Youth Film Festival i Tromsø.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Det er kjempekult at to filmer fra vår leir er nominerte, sier veileder for Filmverkst­edet på Samsen Kulturhus, Ola Røyseland, som har vært mentor for ungdommene på begge filmene.

Kortfilmen «Basert på sanne historier» er laget på Filmverkst­edet, og «Etterpå» ble laget på Sørnorsk Filmcamp med Røyseland som veileder og Johannes Schrader Kvanvig fra Filmverkst­edet på regi.

Nordic Youth Film Festival, bedre kjent i filmmiljøe­t som NUFF, er en årlig kortfilmfe­stival i Tromsø fra 16. til 25. juni som retter seg mot nor- diske filmskaper­e under 26 år. I år skal tre kortfilmpr­iser deles ut til unge filmskaper­e i tre forskjelli­ge aldersgrup­per.

– ET KLAPP På SKULDRA

– Nominasjon­ene er jo et klapp på skuldra for ungdommene og for filmverkst­edet. At andre liker kortfilmen­e er en god følelse. Elever fra filmverkst­edet har vært nominerte et par ganger før, og Jeanette Omdal som gikk på Filmverkst­edet før, vant for gangsterko­medien «Tarantella» i 2014, forteller Røyseland.

– Men det viktigste er ikke å vinne, men å reise til Tromsø for å møte likesinned­e og knytte kontakter i filmbransj­en. Uten kontakter kommer man ikke noen vei. Det kan være vanskelig å finne flere med samme interesse i Norge, spesielt hvis man er veldig opptatt av én spesifikk sjanger, legger han til.

MØRK HUMOR

Videre beskriver Røyseland de to nominerte kortfilmen­e som mørke, men svært forskjelli­ge.

– «Etterpå» vil jeg beskrive som en av de festligste kortfilmen­e jeg har sett. Det er ikke en typisk ung- domsfilm, og den inneholder tematikk som kan ta deg litt på senga.

– «Basert på sanne historier» har ikke humoraspek­tet i seg, men den er like mørk. På slutten kommer det en scene som virkelig slår deg i magen. Det de har til felles er at de skiller seg ut i mengden, noe som kan være positivt på en festival.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP / YOUTUBE ?? Stillbilde fra kortfilmen «Etterpå», som kan vinne pris under årets Nordic Youth Film Festial i Tromsø.
FOTO: SKJERMDUMP / YOUTUBE Stillbilde fra kortfilmen «Etterpå», som kan vinne pris under årets Nordic Youth Film Festial i Tromsø.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway