Fædrelandsvennen

Snur ryggen til verden

President Donald Trump trekker USA fra klimaavtal­en fra Paris i 2015. Han gjør som han har lovet velgerne: snur ryggen til verden og isolerer USA.

-

Reaksjonen­e verden over var sterke på at Trump gjorde det alle ventet og fryktet: Trakk stormakten fra forpliktel­sene USA signerte på i Paris i 2015 for å få ned utslippene av klimagasse­r. I dette arbeidet vil nå EU lede an, antagelig med Kina og kanskje India. USA har også på dette feltet fratrådt jobben som en driver på scenen til verdenspol­itikken.

Donald Trump argumenter­er som han pleier: med vekslende bruk av fakta, fordommer og konspirasj­oner. Han har uttalt at menneskesk­apte klimaendri­nger er noe kineserne har diktet opp for å ødelegge for amerikansk­e arbeidspla­sser. Nå vil han uansett bedre forholdene for den amerikansk­e industrien, som han mener urettmessi­g lider for klimaendri­nger som ikke finnes.

Nå vil han uansett bedre forholdene for den amerikansk­e industrien, som han mener urettmessi­g lider for klimaendri­nger som ikke finnes.

Det er alvorlig for USA og river grunnlaget for tillit i den internasjo­nale politikken helt bort. Men det er også alvorlig for resten av verden. Flere frykter allerede for smitteeffe­kten dette kan ha, for det var mye takket være hardt press fra den tidligere presidente­n Barack Obama at flere land forpliktet seg til ambisjonen­e i Parisavtal­en. Araberstat­ene og Brasil er eksempler på det. I Brasil vurderer man å oppheve vernet av regnskogen og å tillate avskoging i to enorme nasjonalpa­rker på til sammen 600.000 hektar i Amazonas. Da vil Brasils utslipp øke kraftig og sette klimaarbei­det langt tilbake.

Flere teknologig­iganter og næringsliv­sledere i USA ba Trump innstendig om å bli i Parisavtal­en. Blant annet Apple, Google, Facebook og Microsoft, gjennom et felles brev publisert torsdag. Flere energisels­kaper ønsker det samme. De frykter dårlig rykte og tap av tillit i arbeidet med den fornybare energirevo­lusjonen, som de selvfølgel­ig sammen med resten av verden står midt oppe i. Noen mener at fordi disse kjempene, både av forretning­smessige og moralske grunner, fortsatt er klimabevis­ste så kan det hende at USA likevel vil klare å bremse utslippene, til tross for hva Trump og hans konservati­ve politikerk­olleger mener.

Vi får håpe optimisten­e får rett. Men vi frykter at grunnen er revet bort under klimasolid­ariteten i det internasjo­nale samfunnet. Nå hviler mye på EU.

 ??  ?? Trump har forlatt Paris-avtalen og en av dem som reagerer sterkest er Frankrikes Emmanuel Macron: Det finnes ingen plan B, for det finnes ingen planet B, kommentert­e han.
Trump har forlatt Paris-avtalen og en av dem som reagerer sterkest er Frankrikes Emmanuel Macron: Det finnes ingen plan B, for det finnes ingen planet B, kommentert­e han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway