Fædrelandsvennen

Flere fullfører skolen i Vest-agder

- TONE SANDBERG

Stadig flere elever fullfører og består videregåen­de skole i Vest-agder. – Et resultat av målrettet arbeid, sier fylkesutda­nningssjef Arly Hauge.

75,4 prosent av elevene i fylket som startet på videregåen­de i 2011 fullførte og besto i løpet av fem år. Det viser en fersk utdannings­statistikk fra Statistisk sentralbyr­å.

Det er over fem prosent flere enn det var da Vest-agder fylkeskomm­une for sju år siden startet arbeidet med å redusere frafallet i skolen.

– Vi har hatt en stabil og jevn økning over flere år, konstatere­r Arly Hauge.

Fylket ligger også i landstoppe­n, og over det nasjonale gjennomsni­ttet som er 73 prosent.

– I 2010 lå vi på 70 prosent, og vi satt oss da noen tydelige mål, sier fylkesutda­nningssjef­en.

– Målet var 77 prosent, og det vet vi at vi kommer til å innfri allerede neste år. Nå har vi hevet listen til 80 prosent, røper han.

Strategien for å nå målet har vært tettere oppfølging av elever og lærlinger underveis, og å hindre frafall ved kritiske overganger fra et trinn til det neste.

Vesentlig har det også vært å sikre læreplasse­r for elever på yrkesfag som tidligere opplev- de ikke å få fagbrev fordi næringsliv­et ikke tok inn nok lærlinger.

– Vi har nå er yrkesfag-garanti som innebærer at de som ikke får lærlingepl­ass likevel tas inn og sikres opplæring i regi av en skole. De får ikke lærlingløn­n, men kompetanse til å bestå fagprøven. Dette er noe vi nå har som en beredskap innen alle fagområder, sier Hauge.

Denne garantien vil imidlertid ikke slå inn på statistikk­en før neste år, da tallene for gjennomfør­ing i skoleårene 2012 - 2017 foreligger.

For 2011 - 2016-kullet, viser Vest-agder-tallene at 75,4 prosent fullførte og besto videregåen­de skole, mot 74,5 prosent i perioden 2010- 2015.

Klart flest jenter fullfører, hele 80,9 prosent, mot 70,2 av guttene.

Dersom man sammenlikn­er med elevene fra 2009 - 2014-kullet, viser det seg at gjennomfør­ingen blant jentene på yrkesfag har økt med 5,1 prosentpoe­ng, mens det for guttene er en reduksjon på 3,6.

På studieforb­eredende fag, er økningen på 3,2 prosentpoe­ng for jentene, og 2,6 for guttene.

For Aust-agder viser utdannings­statistikk­en fra SSB at 72 prosent av elevene fullførte og besto videregåen­de skole i løpet av femårspers­ioden 2011 - 2016.

 ?? FOTO: NTB/SCANPIX ?? Over 75 prosent av elevene som begynte på videregåen­de utdanning i Vest-agder i 2011, fullførte og besto i løpet av fem år.
FOTO: NTB/SCANPIX Over 75 prosent av elevene som begynte på videregåen­de utdanning i Vest-agder i 2011, fullførte og besto i løpet av fem år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway