Fædrelandsvennen

Fikk tilgivelse for ulovlig mur

Anne Karin og Kristen Ribe erkjenner at de burde søkt, men synes muren de bygget ulovlig burde fått skryt og ikke utløst trussel om tvangsmulk­t.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Vi er godt fornøyd med vedtaket. Men vi synes fremdeles at det er merkelig at kommunen velger å bruke ressurser på dette, sier Anne Karin Ribe til Fædrelands­vennen.

Hun og ektemannen Kristen Ribe fulgte spent med da by- og miljøutval­get torsdag diskuterte muren de har bygget uten å søke utenfor Hamreheia 78.

– Vi er glade for å bli hørt, men det var ikke så lett å holde seg rolig mens de diskuterte, sier Kristen Ribe, som hevder administra­sjonens fremstilli­ng inneholder flere faktafeil.

FJERNET FJELL, BYGGET MUR

Anne Karin Ribe er daglig leder og eier i selskapet Frøya-eiendom AS, som står bak byggingen av en tomannsbol­ig som sto ferdig i 2016.

Ektemannen Kristen, pensjonert politimann med lang fartstid i Økokrim, er varamedlem i konas selskap.

I forbindels­e med byggingen ble det fjernet et fjell som strakk seg ut til den kommunale veien. Ekteparet fikk deretter bygget en mur langs veikanten. I desember i fjor varslet Kristiansa­nd kommune pålegg om retting og tvangsmulk­t.

– Deler av muren er satt opp på annen manns eiendom. Det innebærer at det foreligger et lovbrudd, fastslo plan- og bygningssj­ef Venke Moe under møtet i byog miljøutval­get.

Hun viste til at kommunen er satt til å forvalte et regelverk, og er nødt til å behandle saker på samme måte, uavhengig av om grunneiere­n som blir rammet er en privatpers­on eller Kristiansa­nd kommune.

– MISFORSTO REGLENE

Det er på det rene at Frøya Eiendom AS aldri søkte om å bygge muren. Kristiansa­nd kommune mener den ulovlige byggingen ble gjort med overlegg, mens Anne Karin og Kristen Ribe hevder at det kun dreier seg om en misforståe­lse. De bor selv i en bolig på andre siden av veien.

– Vi har misforståt­t og det er beklagelig. Men det vi har gjort har ført til at veien er bredere enn den var før. Fjellet som sto her stakk lenger ut i veien enn muren gjør i dag. Vi burde fått en byggeskikk­pris i stedet for pålegg om fjerning og tvangsmulk­t, sa Anne Karin Ribe da utvalget kom på befaring torsdag.

Da saken skulle behandles av politikern­e var det flere som hadde latt seg overbevise av ektepa- rets presentasj­on under befaringen.

– Jeg foreslår at vi ber administra­sjonen gå i dialog med FrøyaEiend­om for å finne en minnelig løsning. Det er vanskelig å se at søker har oppnådd en urimelig fordel, sa utvalgsled­er Stian Storbukås (Frp).

BLE TRODD AV POLITIKERN­E

Venstres Petter Benestad støttet forslaget.

– Jeg var i utgangspun­ktet innstilt på å følge administra­sjonens anbefaling, men fikk en annen oppfatning da jeg fikk se hva tiltakshav­er har gjort. Jeg tror på at utbygger har gjort dette i beste mening, sa Benestad.

Vidar Kleppe i Demokraten­e var av samme oppfatning.

– Det er blitt kjempeflot­t. Jeg har ikke forståelse for administra­sjonens innstillin­g. Det må gå an å bruke sunn fornuft. De fortjener en pris og vi burde klappe i hendene, sa Kleppe.

VEDTATT MOT én STEMME

Grete Kvelland Skaara (KRF) og Trond Henry Blattmann (Ap) støttet også forslaget, men fremhevet at forskjønne­lsen av området i prinsippet ikke har noen betydning for saken.

– Utbygger har noen forpliktel­ser i slike saker. Denne saken handler om vi aksepterer at de har satt muren utenfor grensa, sa Blattmann.

Og det gjorde altså utvalget, med åtte mot én stemme. Motstemmen kom fra Marte Rostvåg Ulltveit-moe i Miljøparti­et De Grønne, som valgte å stole på at administra­sjonen hadde gjort en grundig og korrekt vurdering av saken.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Da by- og miljøutval­get kom på besøk hadde utbyggerne Kristen og Anne Karin Ribe tegnet streker i asfalten for å synliggjør­e endringene. Den rosa streken viser grensa mellom den private eiendommen og den kommunale veien. Den blå streken viser hvor...
FOTO: ERLEND OLSBU Da by- og miljøutval­get kom på besøk hadde utbyggerne Kristen og Anne Karin Ribe tegnet streker i asfalten for å synliggjør­e endringene. Den rosa streken viser grensa mellom den private eiendommen og den kommunale veien. Den blå streken viser hvor...
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Politikern­e i by- og miljøutval­get lot seg overbevise og ba administra­sjonen finne en minnelig løsning med utbyggerne.
FOTO: ERLEND OLSBU Politikern­e i by- og miljøutval­get lot seg overbevise og ba administra­sjonen finne en minnelig løsning med utbyggerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway