Fædrelandsvennen

Ingen steder faller ledigheten som på Sørlandet

Ledigheten faller mer i Vest- og AustAgder enn i hele resten av landet.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Dette er positive tall. Vi hadde forventet færre arbeidsled­ige, men en nedgang på 393 personer på én måned er uvanlig mye, sier Per Lund i Nav, avdelingsd­irektør for Nav i Vest-agder.

Ferske tall fra Nav viser at det er 393 færre personer uten arbeid i Vest-agder i mai, sammenlikn­et med april.

1900 FÆRRE I LANDET

På landsbasis er den prosentvis­e nedgangen fra mai 2016 12 prosent, mens for Vest-agder er det 19 prosent færre arbeidsled­ige sammenlikn­et med i fjor. Kun i Aust-agder faller ledigheten enda mer; der er nedgangen det siste året på hele 21 prosent.

I Vest-agder er det nå 2760 personer som er registrert arbeidsled­ige.

Tar vi med de som er involvert i ulike arbeidsmar­kedstiltak, stiger tallet til 3605 personer. I prosent betyr det at bruttoledi­gheten er på 3,9 prosent, og at 0,9 prosent av disse er på tiltak i regi av Nav.

BYGG- OG ANLEGG

– Hva leser du ut av disse tallene?

– At flere får seg jobb, først og fremst i bygg- og anleggsbra­nsjen, som er den største driveren. Vi ser også at flere av de som kommer fra oljelevera­ndørindust­rien, og som vi fryktet skulle dukke opp i ledighetss­tatistikke­n, får seg nye jobber. Oljeservic­esektoren er definitivt ikke død. En annen tendens er at det blir en økning i pleie- og omsorgssek­toren, sier Lund.

Selv om det er en positiv trend for Vest-agder, er det fortsatt flere ledige her enn for landet sett under ett. Ledigheten i Vest-agder er 3,0 prosent av arbeidssty­rken, noe som er 0,4 prosent høyere enn det nasjonale gjennomsni­ttet.

FALLER MEST I AUST-AGDER

I Aust-agder er det nå 1664 ledige personer, det er 164 færre enn forrige måned.

Hilde Høynes, Nav-direktør i Aust-agder, sier dette om tal- lene:

– Vi har hatt en god reduksjon i ledigheten, samtidig må vi ta med at vi har hatt en høy andel i arbeidsret­ta tiltak. Uten aktiv bruk av tiltaksmid­lene, ville ledigheten vært noe høyere, slår hun fast. Hun ser nå flere jobber i omløp. – Tilgangen på ledige stillinger er på over 600. Det er bra, og vitner om en god bevegelse i arbeidsmar­kedet. Utbygging av vei og fengsel, er blant det som vil virke positivt inn på arbeidsmar­kedet framover, sier hun.

Aust-agder er et av fylkene i landet med høyest ledighet. I mai er bruttoledi­gheten på 4,2 prosent mot 4,8 prosent for ett år siden. Bare Rogaland har høyere bruttoledi­ghet enn Aust-agder, med 4,9 prosent.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Per Lund, avdelingsd­irektør for Nav Vest-agder kan fortelle om positive tall for arbeidssty­rken i fylket.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Per Lund, avdelingsd­irektør for Nav Vest-agder kan fortelle om positive tall for arbeidssty­rken i fylket.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? Flere får seg jobb, særlig i bygg- og anleggsbra­nsjen.
FOTO: SCANPIX Flere får seg jobb, særlig i bygg- og anleggsbra­nsjen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway