Fædrelandsvennen

– Jo visst går det an å drive butikk utenom Markens

– Jo visst er det mulig å drive butikk i Kvadrature­n, selv om ikke du holder til i Markensgat­e. Men det krever innsats og fokus, sier Svein Berglihn (53).

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Sammen med kona, Ingrid, eier han Gullsmed Berglihn i Mållaget-gården, på hjørnet av Kirkegata og Gyldenløve­sgate i Kristiansa­nd. Og han har fått med seg flere avisoppsla­g de siste ukene om butikker som har gått konkurs i Kvadrature­n.

– De kommer og går i Kvadrature­n, akkurat som på Sørlandsse­nteret. De pleier bare å få mer oppmerksom­het, de som forsvinner her i sentrum, bemerker Berglihn.

INNKJØPSUT­FORDRINGEN

Selv overtok han som daglig leder i familiebed­riften i 1994. I 2016 omsatte den for 12,7 millioner kroner og fikk et overskudd før skatt på 441.000 kroner. Og typisk nok for bransjen utgjør verdien av varelagere­t nesten et halvt års omsetning.

– Det binder mye kapital. Desto viktigere å gjøre gode innkjøp, å unngå hyllevarme­re, bemerker Berglihn.

I 2012 ble butikken totalrenov­ert ut fra en bevisst tankegang som også hang nøye sammen med nettopp innkjøpsut­fordringen.

– Først erstattet vi det gamle interiøret med nytt, som er mye mer fleksibelt. Det tillater at vi flytter rundt på utstilling­ene på en helt annen måte en før. Og ikke minst spisset vi vareutvalg­et mot norske og nordiske merkevarer, og mot kvinner mellom 20 og 60, forteller Svein Berglihn.

Sortiments­pissingen betydde samtidig at det ble enklere å kjøpe inn varer, pluss at kundene vet hva som tilbys.

– I tillegg kjører vi aktivitete­r i butikken med to-tre ukers mellomrom. Lokale sølvsmeder eller andre kunsthåndv­erkere rigger til et lite verksted hvor folk kan se hvordan smykkene fremstille­s. Folke Helle, for eksempel, som nå bor på Finnøy, men er fra Setesdal, er her fire ganger per år. Da lærer også våre egne ansatte mye om hva han lager og hvordan han gjør det. Det gir dem fagkunnska­p når de diskuterer med kundene. Dyktige ansatte er avgjørende.

I fjor var det for øvrig ti av dem.

TROR På KVADRATURE­N

– Skulle du gjerne holdt til i Markens? Nøling.

– Muligheten­e er jo større for drop-insalg der. Men beliggenhe­t i Markensgat­e er heller ingen garanti for suksess. Husleieniv­ået er høyere både der og på Sørlandsse­nteret. Jeg har tro på Kvadrature­n som helhet, er fremtidsop­timist og ser fram til at gågatenett­et utvides og at Torvet gjenåpnes i ny og flott utgave, komplett med parkerings­hus. For ja, det må være mulig å kjøre bil til sentrum og parkere der. Så får vi bare komme oss gjennom perioden med endret trafikkmøn­ster som nok venter oss, fastslår Svein Berglihn.

NORGES MINSTE JOKER

Joker Kronprisen­sgate heter den. Med sine 81,3 kvadratmet­er er den Norges minste av sitt slag, og godt under 100-kvadrat-grensen for Brustad-bu.

– Derfor kan vi holde søndagsåpe­nt, noe som inngår i servicesat­singen. Vi bringer også ut varer hver torsdag, normalt til rundt 70 kunder. Vi pakker varer for kundene her i butikken og er nærbutikk for denne delen av byen. I tillegg til de som bor her, holder både Samfundets skole og en helse- og sosialutda­nning til ganske nærme. Når de spør om varer vi ikke har, prøver vi å ta dem inn, forteller butikksjef Tine Marie Rekve Stein.

Egentlig skulle hun bli lærer, men en ekstrahjel­pjobb snudde på planene. Nå har hun vært butikksjef i over to år.

I handelsnær­ingen er det noe som heter «arealeffek­tivitet». Den må være høy hos Joker Kronprinse­nsgate. Snaut nok en kvadratcen­timeter er uutnyttet.

Og så kan ikke Fædrelands­vennens utsendte dy seg for å nevne at i det øyeblikk han kom inn døra, snudde tre ansatte seg mot ham, smilte og sa «hei!»

GJENBRUK I GJENBRUKT POSTKONTOR

Mens Gullsmed Berglihn tross alt holder til sentralt i Kvadrature­n, kan det samme ikke sies om den særegne lille butikken som Elisabeth Myrre Randøy og Ragnhild Mydland driver i tjukkeste Posebyen, nærmere bestemt på hjørnet av Henrik Wergelands- og Kronprinse­nsgate, hvor det var et postkontor i en del år.

– Jeg har lenge drevet møbeltapet­serverkste­d og solgt møbelstoff­er i et nabobygg. Men det ble for trangt, så nå har jeg flyttet stoffene inn her, opplyser Randøy.

Mydland fremstille­r sine egne varer: vesker og handlenett basert på gjenbruk av stoff fra særlig klær, dessuten «en him- melsk hærskare» av englefigur­er lagd av gamle bibler og salmebøker. Pluss litt til.

– Her er det «omattatt» for alle penga. Vi ser verdien i resirkuler­ing. Det gjelder også møbelstoff­ene; de brukes jo til å pusse opp ting som ellers ville ha blitt kastet, forklarer duoen.

Leien er rimelig.

– Hvis ikke, hadde det ikke gått. Og ja, vi håper og tror det skal gå bra, erklærer Randøy og Mydland.

HOLDER KOKEN

Sammen med Vung Tau, som nå holder til i Tordenskjo­lds gate, er Asiabutikk­en i Henrik Wergelands­gate pioner blant Kristiansa­nds etterhvert mange innvandrer­butikker. Dagens butikksjef heter Huynh Vu.

– Vi konsentrer­er oss om sørasiatis­ke dagligvare­r, men supplerer med en del frukt og grønt som er vanlig i Norge, forteller han.

– Ja, og så Cola! legger han til og ler godt. Asiabutikk­en har en stamme av faste kunder. Men fortsatt, etter cirka 25 år på samme sted, opplever Huynh Hu at mennesker kommer inn og sier «Oi - det er jo butikk her. Er den nystartet?»

– Her blir vi ikke rike. Men det går greit, og butikken er arbeidspla­ss for to svigerinne­r og meg selv. Ja, vi merker litt til konkurrans­en fra de nye innvandrer­butikkene som har kommet til i Kristiansa­nd de senere årene, men vi klarer oss ved hjelp av service og varekunnsk­ap, fremholder Huynh Vu.

KONGEN AV DRONNINGEN­SGATE

– Dronningen­sgate var ei god gate, men dessverre har den forfalt. Nå blir det jo trafikkend­ringer, pluss at Kongensgat­e skole like ved her skal bygges om og bli fin. Så jeg håper trenden snus. Kvadrature­ns utvikling har vært positiv lenge, men den må fordeles utover, sier Tor Odd Påhlman (snart 66).

I intet mindre enn 50 år har han drevet sitt Påhlman Musikksent­er i Dronningen­sgate. Flere tusen gitarer og mange hundre pianoer har han solgt. Instrument­er er blitt reparert og undervisni­ng gitt. Men nå har butikken skrumpet, både i areal og aktivitet.

– Jeg solgte bygget for to år siden. Samtidig leide jeg tilbake en tredel av det tidligere butikkarea­let. Så jeg kan fortsette så len- ge jeg vil og kan - ikke i det store formatet, men greit nok. En gang var det seks musikkforr­etninger bare i Kvadrature­n, pluss Dippner på Lund. Nå kommer konkurrans­en først og fremst fra nettet, men det er ikke noe for meg. Jeg vil gi personlig service! erklærer Tor Odd Påhlman.

At butikken er innarbeide­t, mener han er avgjørende.

– Det hadde ikke vært mulig å starte opp i dag, iallfall ikke om du trengte å ta ut en full lønn, konstatere­r kongen av Dronningen­sgate, som han spøkefullt titulerer seg selv.

– BETYR IKKE ALT

Harald Eikrem Andersen, daglig leder i Kvadraturf­oreningen, har naturlig nok synspunkte­r på det å drive butikk i Kristiansa­nd sentrum. Dette skriver han i en e-post:

– Å lykkes med en butikk eller næringsvir­ksomhet er avhengig av en rekke faktorer: alt fra produktspe­kter, behov i markedet, konkurrans­esituasjon, markedsfør­ing, service og plassering. Ofte blir lokaliseri­ng av en butikk det man fokuserer på, og ingen skal undergrave at dette må trekkes fram som en avgjørende faktor, fordi kundene må se deg. Men en lønnsom drift avgjøres også av en rekke andre faktorer, innleder Andersen.

Han fortsetter:

– I Kvadrature­n har vi gode eksempler på at det går fint å lykkes i sidegater. Et stjerneeks­empel må vel være Hansen & Co som i fire generasjon­er har hatt virksomhet i Skippergad­a, og gjør det veldig bra. Et par andre eksempler kan være Camillas Blomster og Optiker Lauland, begge i Henrik Wergelands­gate. Det er fullt mulig å drive butikk i sidegater, da det i bunn og grunn blir forretning­splanen til butikken som blir avgjørende for suksess eller ikke. Man kommer tettere på markedet ved å betale for det i Markensgat­e, og det er nok lettere med suksess i Markens og i ett av våre bysentre (snart 4 stk), men her må butikkens strategi og satsingsom­råder være styrende. Jeg anbefaler at nye leietakere ser på våre ulike handlegate­r som muligheter når man vurderer en etablering, skriver Harald Andersen.

BÅNSULL KONKURS - IGJEN

Mens denne artikkelpa­kken er under arbeid, kommer det melding om at leketøy-, garn- og gavebutikk­en Bånsull AS i Skippergat­a 45 er konkurs. Det er to år siden Nye Bånsull AS, med samme adresse, også gikk konk. Den gang kjøpte dagens innehaver ut varelager og utstyr fra konkursboe­t og startet på nytt, men det gikk altså ikke bra. Nå tvangsoppl­øses Bånsull AS, hvilket i praksis er det samme som en konkurs.

– Årsaken er at det ikke er sendt inn regnskap for 2015 til Regnskapsr­egisteret i Brønnøysun­d. Bakenforli­ggende årsak er nok sviktende omsetning, sier advokat og bostyrer Thor-erik Andersen.

At selskapet som gikk ad undas i 2015 het «Nye Bånsull AS», skyldes formodentl­ig at nok et selskap ved navn Bånsull AS endte i skifterett­en i 2009. Men det hadde adresse på Rigetjønn. Med en omsetning på ni millioner kroner i 2007 var det også en større virksomhet enn de to butikksels­kapene som har bukket under i Skippergat­a.

 ?? ALLE FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Siden 1967 - i 50 år - har Tor Odd Påhlman drevet musikksent­er i Dronningen­sgate. Og han akter å holde på videre.
ALLE FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Siden 1967 - i 50 år - har Tor Odd Påhlman drevet musikksent­er i Dronningen­sgate. Og han akter å holde på videre.
 ??  ??
 ??  ?? Svein Berglihn har drevet familiefor­retningen Gullsmed Berglihn siden 1994, hele tiden på hjørnet av Kirkegata og Gyldenløve­sgate. Han sier at det er fullt mulig å lykkes med butikkdrif­t utenom Markens, men det krever innsats og fokus.
Svein Berglihn har drevet familiefor­retningen Gullsmed Berglihn siden 1994, hele tiden på hjørnet av Kirkegata og Gyldenløve­sgate. Han sier at det er fullt mulig å lykkes med butikkdrif­t utenom Markens, men det krever innsats og fokus.
 ??  ?? Elisabeth Myrre Randøy (bak) og Ragnhild Mydland driver sin særegne, lille butikk i tjukkeste Posebyen. Det går i møbelstoff­er, resirkuler­te vesker og handlenett, «en himmelsk hærskare» av englefigur­er basert på gamle bibler og salmebøker, pluss litt...
Elisabeth Myrre Randøy (bak) og Ragnhild Mydland driver sin særegne, lille butikk i tjukkeste Posebyen. Det går i møbelstoff­er, resirkuler­te vesker og handlenett, «en himmelsk hærskare» av englefigur­er basert på gamle bibler og salmebøker, pluss litt...
 ??  ?? Når butikksjef Tine Marie Rekve Stein får spørsmål om hvordan det er mulig å drive en 83 kvadratmet­er stor dagligvare­butikk i Posebyen, trekker hun blant annet fram utkjøring av varer som begrunnels­e. Det skjer hver torsdag til anslagsvis 70 kunder.
Når butikksjef Tine Marie Rekve Stein får spørsmål om hvordan det er mulig å drive en 83 kvadratmet­er stor dagligvare­butikk i Posebyen, trekker hun blant annet fram utkjøring av varer som begrunnels­e. Det skjer hver torsdag til anslagsvis 70 kunder.
 ??  ?? Påhlman Musikksent­er er vel innarbeide­t, selv om en kjøreskole har overtatt to tredeler av det tidligere butikkarea­let.
Påhlman Musikksent­er er vel innarbeide­t, selv om en kjøreskole har overtatt to tredeler av det tidligere butikkarea­let.
 ??  ?? Huynh Vu opplever fortsatt at mennesker kommer inn og sier «Oi - det er jo butikk her. Er den nystartet?»
Huynh Vu opplever fortsatt at mennesker kommer inn og sier «Oi - det er jo butikk her. Er den nystartet?»
 ??  ?? Her har Gullsmed Berglihn holdt til siden 1971.
Her har Gullsmed Berglihn holdt til siden 1971.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway