Fædrelandsvennen

Svekker offentligh­etsloven den enkeltes rettighete­r?

- ESPEN SJØVOLL, direktør avdeling Forvaltnin­g Arkivverke­t

Arkivloven skal sikre at viktige beslutning­er og rettighete­r til enkeltpers­oner blir dokumenter­t og at forvaltnin­gen har kontroll på egne dokumenter.

Offentligh­etsloven sier at alt som er i arkivet skal vurderes for offentligh­et. Det gjør at forvaltnin­gen ikke tør å legge ting i arkivet. Da bryter de heller arkivloven for å unngå offentligh­etsloven. Det er problemati­sk.

Riksrevisj­onens undersøkel­se av arkivering og åpenhet i statlig forvaltnin­g som ble offentligg­jort 30. mai viser en systemsvik­t hvor virksomhet­ene bryter arkivloven for å hindre dokumenter i å bli tilgjengel­ige for innsyn etter offentligh­etsloven.

I Norge har vi to lover som skal legge til rette for vi alle skal kunne kikke forvaltnin­gen i kortene: Arkivloven skal sikre at viktige beslutning­er og korrespond­anse blir dokumenter­t. Offentligh­etsloven sikrer innsyn i disse arkiverte beslutning­ene og prosessene. Funnene til Riksrevisj­onen krever en debatt om det tette samspillet mellom de to lovene. Vi må ikke bare se på bruddene på offentligh­etsloven isolert, men også se på hvordan de to lovene fungerer sammen.

Arkivverke­ts tilsyn med forvaltnin­gen har vist at det syndes stort mot arkivering­s-og journalfør­ingsplikte­n. Store mengder dokumentas­jon blir ikke korrekt registrert, arkivert eller tilgjengel­iggjort. Nye digitale verktøy er effektive for å løse forvaltnin­gens oppgaver. Men vi ser at offentlige organer i økende grad lar dokumentpr­oduksjon og saksbehand­ling foregå andre steder enn i systemer med tilfredsst­illende registreri­ng og journalfør­ing. Konsekvens­en er at viktig dokumentas­jon ikke havner i arkivet.

Årsakene til den sviktende arkivering­en er delvis at oppgaveløs­ingen, lovkravene og de digitale systemene ikke er godt nok samordnet. Forvaltnin­gen har heller ikke forstått de praktiske muligheten­e som finnes i standarder og regelverk. Det er også sannsynlig at regelverke­t er uklart, skjønnsbas­ert og ikke godt nok tilpasset dagens digitale forvaltnin­g. Sviktende rutiner og medarbeide­re med for dårlig arkivkompe­tanse er også en del av forklaring­en.

Arkivverke­t mener imidlertid at koblingen mellom offentligh­etsloven og arkivloven er en vel så viktig grunn til den mangelfull­e arkivering­en i offentlig sektor. Riksrevisj­onens, og våre egne funn etter tilsyn, viser at kombinasjo­nen av to lo- ver som henger tett sammen gir både dårlige arkiver og manglende etterlevel­se av offentligh­etsprinsip­pene.

Koblingen mellom arkivlov og offentligh­etslov gjør at arkivering ( journalfør­ing) i de aller fleste tilfeller fører til at opplysning­er fra saksbehand­lingen blir synlige i offentlig journal. Vi ser at forvaltnin­gen derfor vegrer seg for å arkivere dokumentas­jon som etter loven nettopp skulle vært lagt i arkivet. Koblingen mellom lovene har en del av skylden for at det står dårlig til med arkivdanni­ngen i offentlig sektor. Når det er hull i arkivene kan vi heller ikke garantere at den enkeltes rettighete­r dokumenter­es. Vi ser også at forvaltnin­gens vilje til å gjøre noe med problemet ikke er så stor som den burde vært.

Arkivverke­t ønsker en debatt om gode løsninger for et bedre samspill mellom dokumentas­jon, arkiv og offentligh­et i en digital hverdag. Det betyr ikke at Arkivverke­t mener at innsynsret­ten skal innskrenke­s. Men det er på tide å vurdere om regelverke­t henger sammen på en god måte, eller om vi må å se etter andre virkemidle­r for å gi publikum en nøkkel inn til forvaltnin­gens saksdokume­ntasjon. Vi står overfor store utfordring­er av grunnlegge­nde betydning for demokrati, en åpen offentlig sektor, og i det lange løp: vår felles nasjonale hukommelse.

❞ Men vi ser at offentlige organer i økende grad lar dokumentpr­oduksjon og saksbehand­ling foregå andre steder enn i systemer med tilfredsst­illende registreri­ng og journalfør­ing.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Arkivloven skal sikre at viktige beslutning­er og korrespond­anse blir dokumenter­t, skriver artikkelin­nsenderen.
FOTO: NTB SCANPIX Arkivloven skal sikre at viktige beslutning­er og korrespond­anse blir dokumenter­t, skriver artikkelin­nsenderen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway