Fædrelandsvennen

SV vil sikre naturen for alle

- MALI STEIRO TRONSMOEN, 1.kandidat for Vest-agder SV

Blåbærlyng­en stryker deg på leggen, et ekorn løper opp en trestamme, fuglene kvitrer. Snart er du oppe i sola, og du kan ta fram matpakka og sjokoladen du har med til ungene.

Dere våkna i dag, uten planer. Sola skinte, dere ville ut, men ikke langt. Heldigvis finnes naturen fortsatt nær deg.

Et folk på tur – en treffende beskrivels­e av oss nordmenn. Vi søker gjerne ut i naturen for å oppleve noe, for å slappe av, for å trene eller for trivelige stunder med familien. Mange av oss er så heldige at vi ikke trenger dra langt for de gode naturopple­velsene. De kortreiste turene gir oss viktig påfyll i hverdagen. Disse verdiene vil vi i SV ta vare på.

Norge er et av de landene som har vært flinkest på å opprette nasjonalpa­rker. Vi har nærmere 50 av dem. De fleste er høyt til fjells, langt fra der vi bor. Nasjonalpa­rkene er viktige for å ta vare på større naturområd­er, og unngå store inngrep. De er viktige for dyrelivet, som for eksempel villreinen, som trenger store områder å boltre seg på.

Det er på tide at vi gir nærnaturen vår den samme beskyttel- sen. I byene er presset for å bygge ut stort. Behovet for boliger og veier øker når sentralise­ringa er sterk, slik tilfellet dessverre er under dagens regjering. Vi må sørge for at denne utbygginge­n ikke skjer på bekostning av viktige naturverdi­er.

Flere steder har politikern­e vært enige om utbyggings- grenser, såkalte røde streker – hit, men ikke lenger. Kristiansa­nd er omgitt av Baneheia og bymarka, områder politikern­e foreløpig har passet godt på. Men mange steder har skiftende flertall tillatt utbygginge­r som sakte, men sikkert har spist av nærnaturen. Vi kjenner debattene rundt de store vegutbyggi­ngene i Agder. I Arendal ble det vedtatt å legge en tilførsels­vei til ny E18 gjennom bymarka. I Vågsbygd og på Hellemyr har folk måtte ta opp kampen for skogen sin og mot ødeleggels­ene E39 vil føre med seg. I Trondheim ble det vedtatt å bygge et større alpinanleg­g til tross for at det finnes et annet like ved, i Tromsø ble bymarka en het potet i sist kommuneval­gkamp da bystyrefle­rtallet gikk inn for boligbyggi­ng der. Dette er eksempler som viser at naturområd­ene fort kan forsvinne. Både her hos oss, og andre steder i Norge.

I 2009 fikk SV gjennomsla­g for å gi Oslomarka beskyttels­e gjennom Markaloven. For de fleste av Oslos innbyggere er marka en gå-, sykkel- eller trikketur unna hjemmet. Markaloven gjør at det fortsatt skal være sånn fremover.

Loven beskytter de store natur- og friluftsom­rådene som omkranser byen mot nedbygging. Den sikrer allmennhet­ens interesser mot ivrige utbyggere som mange ganger har ønsket å slippe til med større utbygginge­r.

SV vil sikre hverdagsna­turen. Vi vil utarbeide en lov som sikrer naturområd­ene rundt byene - ikke bare rundt Oslo, men også rundt Sørlandsby­ene våre og i resten av landet. Vi går til valg på en egen bymarklov, for hele Norge.

Fordi naturen skal kunne brukes av oss alle og sikre gode naturopple­velser. Både for deg, dine barn og barnebarn.

❞ Behovet for boliger og veier øker når sentralise­ringa er sterk, slik tilfellet dessverre er under dagens regjering.

 ?? FOTO: TORE ANDR BAARDSEN ?? Nasjonalpa­rkene er viktige for å ta vare på større naturområd­er, og unngå store inngrep, skriver forfattere­n.
FOTO: TORE ANDR BAARDSEN Nasjonalpa­rkene er viktige for å ta vare på større naturområd­er, og unngå store inngrep, skriver forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway