Fædrelandsvennen

Damene strømmer til Kilden

Ja, det er flest kvinner som kjøper billett, sier Marie Teresie Sørensen i Kilden Dialog.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Fædrelands­vennen har fått tilgang til flere publikumsu­ndersøkels­er fra Kilden i årene 2015– 2016. De viser en klar trend. På 6 av 5 forestilli­nger kjøpte kvinnene mellom 63 og 74 prosent av billettene. Men det betyr ikke nødvendigv­is at overvekten av kvinner er like stor blant dem som faktisk sitter i salen.

– Ja, det er flest kvinner som kjøper billett. Men man må tenke på at de som regel har med seg noen. De fleste kjøper to eller flere billetter. Denne trenden ser vi i reiselivet også. Der er det også kvinnene som er billettkjø­perne, sier Marie Teresie Sørensen, leder for Kilden Dialog, og en av dem som er tettest på publikumsu­tviklingen i Kilden.

FLEST KVINNER

Likevel er hun ganske sikker på at det generelt er et flertall av kvinner som benytter seg av Kildens tilbud:

– Vi jobber tett med norsk publikumsu­tvikling, og alle undersøkel­ser viser at den typiske teatergjen­geren er en kvinne mellom 35 og 60 år, sier Sørensen.

Og det er teater som trekker flest publikumme­re til Kilden. I 2016 hadde Kilden 187.553 besøkende. Agder Teater sto alene for 71.682 av disse.

At flere kvinner enn menn besøker Kilden, burde neppe komme som noen overraskel­se, dersom man tar en titt på nasjonale undersøkel­ser. Det er flere kvinner enn menn som benytter seg av kulturtilb­ud.

– Hvorfor er det slik?

– Det vil jeg egentlig ikke spekulere i. Men det kan ha noe å gjøre med at kvinner er kulturbære­re og interesser­te i denne typen opplevelse­r, svarer Marie Teresie Sørensen.

ELDRE LYTTERE TIL KSO

Men Kilden er som kjent mye mer enn bare teater. Bildet av hvem publikumme­t i Kilden er, er derfor sammensatt.

På KSOS konserter, for eksempel, er det en jevnere fordeling mellom kjønnene, og de fleste er i aldersgrup­pa 50 +.

– Mange er redde for at denne gruppa kommer til å dø ut, men det gjør de ikke. Man rekruttere­r hele tiden nye lyttere i denne alderen, og slik er det for de fleste

symfoniork­estre. Det virker som at man oppdager at det er fint å gå på symfonikon­serter når man bikker 50, sier Sørensen.

– Kilden vil være et kunsthus for alle. Hvordan jobber dere med det?

– Vi vil ivareta kjernepubl­ikummet vårt, så vi vil ikke programmer­e slik at vi ikke tar vare på dem. Men vi er en offentlig kulturinst­itusjon, og vi skal ha noe for alle. Med Kilden Dialog har vi flere prosjekter rettet mot ungdom og deler av befolkning­en med mange innvandrer­e. Når vi involverer disse i prosjekten­e våre, får det ringvirkni­nger i deres miljøer, fordi deres venner og familie kommer og ser på. Og mange av konsertene som bookes inn gjennom Kilden Kulturdrif­t tiltrekker seg ofte et annet publikum. Over tid håper vi selvfølgel­ig at det fører til en smitteeffe­kt slik at de får lyst til å komme på andre ting i Kilden.

KONKURRANS­E OM FOLKS TID

Men alle skal ikke nås for enhver pris.

– Vi skal være noe for alle, men vi skal ikke bruke så altfor mye ressurser på å jage dem som uansett ikke vil komme. Folk har ulike interesser, og det er greit. Vi må jobbe med å nå dem som er potensiell­e publikumme­re, men som kanskje ikke har oppdaget oss. Vi må finne ut hva det er som gjør at folk velger andre ting fremfor Kilden.

– Hva er den største konkurrent­en for dere?

– At tiden er knapp. Vi opplever faktisk at vårt generelle publikum ikke er så kresne på prisen, selv om det for enkelte grupper kan være en terskel.

– Vi vet at kinoene konkurrere­r med strømmetje­nester. Merker dere noe til det?

– Vi er så heldige at det man opplever live sjelden kan sammenlign­es med det man kan se på en skjerm. Det vi tilbyr er unikt, men i en travel hverdag må vi også finne nye måter å hevde oss i konkurrans­en om folks tid.

 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Den typiske teatergjen­geren er en kvinne på 35 +, viser undersøkel­ser. Bildet er tatt fra forestilli­ngen «Maskefall» på Kilden.
FOTO: EVA MYKLEBUST Den typiske teatergjen­geren er en kvinne på 35 +, viser undersøkel­ser. Bildet er tatt fra forestilli­ngen «Maskefall» på Kilden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway