Fædrelandsvennen

Én i hele Norge – den er i Grendi!

Hallstein Kvamme Homdrum i Grendi i Setesdal har noe ingen andre i Norge har – en Messerschm­itt mikrobil med fire hjul.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Det er i alle fall ingen andre som vi i mikrobil-miljøet vet om, og det er aldri solgt nye biler av denne typen i Norge, forteller Hallstein Kvamme Homdrum.

Til daglig jobber han i Evje og Hornnes kommune eller står på som lokalpolit­iker i Bygland. Men det er egentlig veteranbil­entusiast han er.

Mikrobilen fra Tyskland er juvelen i bilsamling­en hans. Firehjulin­gene er svært sjeldne. De fleste kom med tre hjul.

Bilen til Homdrum ble produsert i Tyskland i 1959. Når den kom til Norge er litt uklart. Det skal ha vært en student som tok den med seg hjem. Senere ble den solgt til en mann på Rysstad som så solgte den til Hallstein Kvamme Homdroms far i 1984.

– Jeg har fikset den opp. Den går i 140, men trives best rundt 70 km/t, forteller byglending­en.

Han samler også på militære kjøretøyer og MC. Å få ut noe eksakt antall er vanskelig, men han anslår at han eier mellom 20 og 30 kjøretøy.

Mikrobiler er biler med mindre enn 1000 kubikk motor. De var ganske vanlige i mange land for noen tiår siden.

En av de mest kjente har du sikkert sett på TV. Den heter Bond, og er en blå trehjuling som Mr. Bean stadig dulter borti og velter.

– I Norge er det et lite miljø i Oslo og Fredriksta­d. Mikrobiler er svært i England, Tyskland og Sverige, forteller Homdrum, som nå har bestemt seg for å få opp interessen i Norge.

SAMLING I HANNÅSLEIR­EN

I helgen arrangerer han tidenes første mikrobil-treff i Hannåsleir­en i Hornnes. Rundt ti bileiere fra hele landet har meldt sin ankomst. En tropp tyskere på ferietur i Norge er også ventet i sine småbiler.

Lørdag skal det kjøres kortesje både til Evje sentrum og Elgtun i Grendi.

– Vi håper på å lage et årlig treff og vi er svært interesser­t i kontakt med folk som har mikrobiler. Det er ikke noe veldig klubb-miljø, men vi ønsker å få mer oversikt over samlere, sier Hallstein Kvamme Homdrum.

320 STYKKER

Hans egen Messerschm­itt ble det bare produsert 320 av i hele verden. 150 kjenner samlerne historien til. De andre aner man ikke hvor er blitt av opp gjennom ti- årene.

Nå er det klimatider, men Homdrum vet ikke om han tror på noen stor, ny oppblomstr­ing av mikrobiler.

ett spørsmål vil ikke Hallstein Kvamme Homdrum svare på, og det er hvor mye mikrobilen hans er verd. Det er en god del, forstår vi.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Hallstein Kvamme Homdrum arvet etter sin far. Det er akkurat plass til ham og kona Katrine i den spesielle bilen fra Tyskland.
FOTO: PRIVAT Hallstein Kvamme Homdrum arvet etter sin far. Det er akkurat plass til ham og kona Katrine i den spesielle bilen fra Tyskland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway