Fædrelandsvennen

Elbilene gir svikt i inntektene

Inntektene fra bomstasjon­ene i Kristiansa­nd faller for fjerde år på rad, og elbilene er hovedgrunn­en. Men det er neppe flertall for å kreve inn bompenger fra dem.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Camilla Hunderi valgte elbil for å slippe bomutgifte­r. Inntektene fra bomstasjon­ene faller for fjerde år på rad.

– Vi bor på Gimlekolle­n og jeg jobber i Søgne. Gratis passering i bommen var den viktigste grunnen til at vi skaffet oss elbil, sier Camilla Hunderi som vi møter i Kirkegata.

Som elbileier kan hun parkere gratis og slipper å betale i bommen. Disse fordelene er det stadig flere som benytter seg av.

Det fører til at inntektene fra bompenger faller år for år.

De samlede inntektene i bomstasjon­ene rundt Kristiansa­nd har gått ned hvert år siden 2013 og var i 2016 på 237 millioner. Nedgangen har vært ti millioner i løpet av tre år viser regnskapet som kom denne uka.

Og andelen elbiler øker. De siste tallene fra Statens vegvesen viser at 7,8 prosent av alle passeringe­r i bomstasjon­ene rundt Kristiansa­nd blir foretatt av en elbil.

ØNSKER BETALING

Antall elbilpasse­ringer i bommen økte med 50 prosent fra 2015 til 2016. Nå kommer også forslagene om at elbilene må betale for seg.

– Det skal ikke være slik at man skal slippe å betale fordi man kjører rundt i en Tesla. De må bidra som alle andre, sier Stian Storbukås, gruppelede­r i Frp og leder i by- og miljøutval­get.

Han mener dagens politikk er lite bærekrafti­g siden satsing på kollektiv, sykkel og elbil gir lavere inntekter i bommen. Penger som igjen skal gå til samferdsel­stiltak i Kristiansa­nd.

– Det er det som er det store problemet og du kan ikke bare fortsette å skyve regningen over på bilistene. Og hvis du snakker med andre politikere i korridoren­e vil de motvillig gi deg rett, sier Storbukås.

15 KRONER

Sekretaria­tet som jobber med en ny bompengeor­dning, har foreslått 15 kroner for elbiler i bommen når andelen passerer 10 prosent. Men dette ser det ut til å være liten stemning for.

Ordfører Harald Furre (H) sa denne uka at han var mot å kreve bompenger fra elbiler nå. Det samme sier Aps gruppelede­r Mette Gundersen og varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF).

– Det er altfor tidlig med bompenger på nullutslip­psbiler, for vi har ennå ikke nådd det nivået vi bør være på. De som kjøper elbil, er også med å betale for utviklinge­n globalt, så inntil videre vil jeg ikke ta bort flere fordeler for elbileiern­e. Skulle man fjerne fordelen med gratis bom, ville det være et helt feil signal å sende, sier Jørgen Kristianse­n.

I andre norske byer har også debatten om betaling for elbiler rast. I Bergen vedtok bystyret denne uka at elbilene skal begynne å betale når de utgjør 20 prosent av alle bilene. Den debatten kommer trolig til Kristiansa­nd til høsten.

ULEMPER

Det er 2755 registrert­e elbiler i Kristiansa­nd, noe son utgjør i overkant av sju prosent av alle personbile­r. For elbileier Linda Gundersen er det lite poeng med elbil hvis hun må begynne å beta- le i bommen.

– Jeg bor i Tveit og jobber i Kvadrature­n, så det at vi ikke betaler i bommen, er veldig viktig for meg, sier hun.

I parkerings­huset Gyldengård­en møter vi Elin Lomheim som jobber i NAV i sentrum, men som bor på Flekkerøya.

– Jeg opplevde også at bussen var full da den kom til Flekkerøy, og at jeg måtte vente på neste, sier hun.

– Hvor viktig er det at du slipper å betale i bommen?

– For min del betyr ikke det så mye, men jeg er opptatt av at det skal finnes insentiver slik at folk velger elbil. Det er også økonomisk med elbil på grunn av lave driftsutgi­fter. Å lade elbilen krever omtrent like mye strøm som å la en panelovn på en hel dag.

Camilla Hunderi er opptatt av at det også er ulemper med elbil, og det dreier seg ikke kun om rekkevidde­angst. – I vinter satt jeg tre timer i kø og måtte slå av motoren for å ikke gå tom for strøm. Det er rimelig kaldt.

– IKKE DRAMATISK

Inntektene fra bommene i Kristiansa­nd blir brukt til samferdsel­stiltak i regionen. I 2016 ble det overført 209 millioner til samferdsel­stiltak fra bompengese­lskapet.

– Vi opplever ikke sterkt inntektsbo­rtfall, men det er klart at når andelen av elbiler blir større, har det konsekvens­er for inntektene. Gitt at dagens ordning blir videreført, så vil det ha en effekt. Vi vet også at de som har elbil, kjører flere ganger gjennom bommene enn det andre gjør, sier Jan Otto Hansen, daglig leder i Nye Kristiansa­nd bompengese­lskap.

De vil ikke ha noen mening om hvor vidt elbilene skal betale eller ikke.

I Statens vegvesen sier seksjonsle­der Inger Ann Fidjestøl at fallet i inntekter er marginalt og at konsekvens­ene i dag er små.

– Dette betyr kun at det tar litt lenger tid å kreve inn den summen som skal kreves inn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway