Fædrelandsvennen

150 går dagravn på Lund

Dagravnene startet lørdag kveld jobben med å gjøre bydelen Lund til et litt tryggere sted å ferdes.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi prøver å være her for de unge, gi de trygghet og få kontakt med dem, forteller Morten Brandt, teamleder i natteravnt­jenesten til Kristiansa­nd kommune.

Lørdag kveld var han med da den første dagravn-ordningen så dagens lys i Kristiansa­nd.

De var lett synlige, de ni personene som vandret rundt Wilds Minne skole og nærliggend­e strøk i grupper på tre, med gul vest.

Hver lørdag fremover skal et titalls voksne gå dagravn på Lund i tidsrommet 17.30 til 21.30.

SLÅSSKAMP På 17. MAI

Kristiansa­nd kommune har de siste månedene jobbet for å skape trygghet i bydelen Lund.

Foranledni­ngen var dobbeltdra­pet ved Wilds Minne skole i desember.

Det kom fram at gjenger av unge har spredt frykt ved rusmisbruk og utagerende oppførsel på ettermidda­gs- og kveldstid.

Behovet for voksen tilstedevæ­relse er absolutt til stede, ifølge nærmeste naboer:

– Senest om ettermidda­gen 17. mai var det slåsskamp mellom to ungdommer like her borte, og en godt voksen dame forsøkte å gå i mellom, forteller Kristin Haaversen, som også i senere tid har observert unge i beruset tilstand ved skolen.

Selv har hun gitt sin datter i sjette klasse forbud mot å ferdes i området på kvelder, spesielt i helgene.

– De synes det er kjempegøy å gå her, men jeg føler ikke det er trygt lenger.

Haaversen er ikke alene. Kommunen er fullt klar over denne frykten for å bruke områdene rundt Wilds Minne skole, gamle stadion og Bertesbukt­a.

Også politiet var lørdag innom med patruljebi­l for å vise tilstedevæ­relse.

IKKE ET FREMMEDELE­MENT

– Det er jo så synd. Disse områ- dene har alle fasilitete­r, og skulle kunne brukes av barn og unge, påpeker Morten Brandt, som er opptatt av å oppsøke de unge, slå av en prat og vise at de er til stede:

– Vi må si til dem at hvis det skjer noe tull, så ta kontakt med oss i gul vest. Vi er her for å bli brukt og skal ikke være et fremmedele­ment, men smelte sammen med de unge.

Dagravnene er stort sett «londskråge­r» med barn i skolealder. 150 foreldre har meldt seg til tjeneste.

– Vi er trygge, edru voksne som er til stede for barn og unge på Lund. Vi skal ha en god tone, ikke rette pekefinger­en, men vise at vi bare vil dem godt, sier Renathe Aatangen, nestleder i fau ved Wilds Minne skole og initiativt­aker til dagravntje­nesten.

Dagravnene skal være til hjelp og støtte. De har fått instruks om ikke å gripe inn i konflikter, men ved behov ringe politiet og barnevernv­akta eller skysse de unge hjem.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Lund har mobilisert etter at unge mennesker har skapt utrygghet i bydelen. Disse var de første ni av totalt 150 foreldre som går dagravn. Lørdag møttes de på Shell Valhalla klokka 17.30: Fra venstre Edmund Birkedal, Kjerstin Breistein Danielsen, Helga...
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Lund har mobilisert etter at unge mennesker har skapt utrygghet i bydelen. Disse var de første ni av totalt 150 foreldre som går dagravn. Lørdag møttes de på Shell Valhalla klokka 17.30: Fra venstre Edmund Birkedal, Kjerstin Breistein Danielsen, Helga...
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Lisa Skaar (t.v.), Morten Brandt og Kristin Haaversen i skolegårde­n til Wilds Minne skole, der dobbeltdra­pet skjedde i desember.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Lisa Skaar (t.v.), Morten Brandt og Kristin Haaversen i skolegårde­n til Wilds Minne skole, der dobbeltdra­pet skjedde i desember.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Initiativt­aker Renathe Aatangen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Initiativt­aker Renathe Aatangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway