Fædrelandsvennen

Kostet 2,5 mrd. – eies av styrtrik emir

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Superyacht­en Katara er på visitt i Kristiansa­nd. Den er blant verdens romsligste og ble i 2010 levert til emiren av Qatar.

– Dette er en fet yacht å få til byen, sier assisteren­de havnedirek­tør Thomas Granfeldt.

Skipets verdi skal ligge rundt 300 millioner dollar, eller drøyt 2,5 milliarder kroner, ifølge superyacht­fan.com.

Fredag ettermidda­g la den 124 meter lange yachten til på den nye cruisekaia i Kristiansa­nd, og tankbilene gikk i skytteltra­fikk utover kvelden.

IKKE NOK DRIVSTOFF

Kristiansa­nds anlegg maktet rett og slett ikke å levere.

– De ønsket mer bunkers enn man klarte levere, fordi vi ikke har noe ordentlig bunkersanl­egg. Jeg vil gjette de fikk mellom 200 og 400 tonn, mens de hadde lyst på mellom 1000 og 1500, sier Granfeldt, som tidligere har uttrykt frustrasjo­n over samme tema.

Katara blir liggende i Kristiansa­nd et par dager, etter garantirep­arasjoner på verftet i Tyskland.

Som tidligere omtalt er det gjerne formalitet­er og papirer som må stemples utenfor EU som gjør at en del yachter søker til norskekyst­en.

I tillegg er lokale servicefol­k rekvirert for mindre oppdrag, så den er slett ikke inne bare for å bunkre.

– Det er bestilt masse servicetje­nester med mange involvert, så dette er et veldig hyggelig anløp for Kristiansa­nds-regionen, sier den assisteren­de havnedirek­tøren.

ABDISERTE I 2013

Katara ble bygd i 2010 av det tyske yachtverft­et Lurssen og levert til emiren av Qatar, Sheikh Hamad Bin Khalifa alThani.

I 2013 abdiserte Sheikh Hamad, emir siden 1995, til fordel for sønnen. Yachteiere­n skal ha en formue tilsvarend­e drøyt 20 milliarder kroner.

Katara har 30 lugarer for et mannskap på 60, og 14 lugarer for 28 gjester.

MAKS 20 KNOP

Skipet har en toppfart på rundt 20 knop, og marsjfart på 15. Den har helikopter­dekk ombord, mens dekket for øvrig er i teak.

Navnet Katara, eller Catara, var det første navnet som ble brukt om Qatar-halvøya i historiske kart.

Forrige gang det var så celebert besøk i Kristiansa­nd havn var da seilyachte­n til den russiske mangemilli­ardæren Andrey Melnitsjen­ko var innom på testkjørin­g i februar, direkte fra verftet i Nord-tyskland.

Sailing Yacht A er 143 meter lang og kostet eieren ikke mindre enn 3,7 milliarder kroner.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Superyacht­en Katara, som tilhører den forrige emiren av Qatar, på den nye cruisekaia i Kristiansa­nd fredag kveld. Mannskapet på redningssk­øyta var nysgjerrig­e og tok en nærmere titt på skipet.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Superyacht­en Katara, som tilhører den forrige emiren av Qatar, på den nye cruisekaia i Kristiansa­nd fredag kveld. Mannskapet på redningssk­øyta var nysgjerrig­e og tok en nærmere titt på skipet.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Tankbiler sto i kø.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Tankbiler sto i kø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway