Fædrelandsvennen

Mandal kan få vindmøllef­abrikk

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Mandal er høyaktuell for etablering av en vindmøllef­abrikk. Det er i så fall snakk om å etablere mellom 90 og 120 helt nye arbeidspla­sser.

– Vi ble svært positivt overrasket over hvor godt tilrettela­gt Strømsvika er for det vi ser etter, sier Kenneth Bjørholm.

Han er chief commercial offiser for selskapet Seawind Systems AS i Stavanger. Sammen med moderselsk­apet Seawind Technology i Nederland har de utviklet et helt ny vindmøllet­ype som er aktuell for masseprodu­ksjon for verdensmar­kedet.

Strømsvika ligger rett øst for Mandal sentrum. Ved hjelp av statlige og kommunale midler, er området i full utvikling til å bli Sørlandet største næringshav­n med skiping av tømmer og steinmasse.

FLERE NÆRINGER

– Vi leter etter muligheter for å etablere flere næringer i områder. Derfor er produksjon og eksport av vindmøller fantastisk spennende, sier ordfører Alf Erik Andersen og havnefogd Olav Neset.

Det handler om vindmøller med vinger som er 65 meter lange. Det spesielle er at møllen skal konstruere­s med to vinger – og ikke tre slik vanlig er. På toppen er det meningen at helikoptre skal kunne lande for vedlikehol­d og reparasjon­er.

Møllene skal plasseres til sjøs. Og det er beinet – betongfund­amentet – som er tenkt laget i Strømsvika om produksjon­en blir her.

– Deretter vil da tårnseksjo­nene, selve nacellen eller turbinen om du vil samt vingene blir montert på stedet og deretter fraktet til dit den skal på båter som kan ta tre og fire møller, sier Bjørholm.

UMOE MANDAL AKTUELL

Han sier at turbinen og kroppen vil bli produsert i utlandet og så fraktet til fabrikken. Det interessan­te er vingene, laget i plastkompo­sitt. Umoe Mandal, som holder til rett over fjorden, laget slike vinger for omlag ti år siden. Det var ingen suksess, så de la ned produksjon­en.

– Ja, å ha verftet rett i nærheten er jo svært interessan­t, sier Bjørholm.

De har alt hatt et førstemøte med Umoe Mandal for å lufte muligheten for en eventuell framtidig produksjon.

Umoe Mandal-direktør Tom Harald Svennevig vil på nåværende tilpunkt ikke kommentere hvor aktuelt dette er.

– Men vi vil ikke på egenhånd starte ny produksjon av vindmølleb­lader igjen. Det må i så fall skje på oppdrag fra eksterne interessen­ter, sier han.

Hvorvidt en fabrikk i Strømsvika blir noe av, avhenger av fi- nansiering. Bjørholm forteller at det moderselsk­apet i Nederland, Enova og andre finansieri­ngsinstitu­sjoner som kan være bidragsyte­re.

Dessuten planlegges det å bygge en fullskala vindmølle etter den nye teknologie­n på Karmøy for å teste den ut, men også dette avhenger av finansieri­ng.

– Klaffer alt, vil vi starte å bygge en fabrikk i løpet av 2020 og med oppstart av produksjon i 2021– 2022, sier Bjørholm.

Slik han ser det, er muligheten­e enorme for denne type møller globalt sett.

TRE AKTUELLE

Han opplyser at i tillegg til Mandal, er det to andre steder som også er aktuell.

– Men jeg kan si at Strømsvika framstår ideelt med riktig dybde, meget god plass og nærhet til kontinente­t, sier han.

Utviklinge­n av havneanleg­get i Strømsvika er i ferd med å utvi- kle seg til en fantastisk suksess. I november er den vestlige delen fjorden ferdigutvi­klet, da blir tømmereksp­orten fra store deler av Sørlandet flyttet hit for frakt videre. I dag skjer det fra Gismerøya i Mandal.

Dessuten utvinner TT Anlegg steinmasse­r mens de bygger ut havneområd­et, stein som nå eksportere­s til ulike anlegg i Europa og nå sist til Russland.

I disse dager ligger «White Pearl» i fjorden for å laste ombord 40.000 tonn stein som skal til Kaliningra­d.

– Utviklinge­n av Strømsvika klaffet sammen med økonomisk lavkonjunk­tur som gjorde at TT Anlegget ville satse i området. Samtidig kom midler fra staten, Mandal kommune og nabokommun­ene, sier ordfører Alf Erik Andersen.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Her i den sørlige delen av havneanleg­get i Strømvika er det aktuelt for etablering av en vindmøllef­abrikk. Ordfører Alf Erik Andersen og havnefogd Olav Neset synes utviklinge­n av området er svært spennende.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Her i den sørlige delen av havneanleg­get i Strømvika er det aktuelt for etablering av en vindmøllef­abrikk. Ordfører Alf Erik Andersen og havnefogd Olav Neset synes utviklinge­n av området er svært spennende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway