Fædrelandsvennen

EØS og pasientopp­lysninger

- OLAF BAKKE, for Aust-agder Nei til EU ØYVIND HVALEN VIDAR KLEPPE, 1.stortingsk­andidat for Demokraten­e i Vest-agder FRANK SIMONSEN,

Helse Sør-øst satte ITdriften ut til et østeuropei­sk firma som dermed fikk tilgang til sensitive pasientopp­lysninger. Skandale, slår media fast.

●● Ann-kristin Olsen, styreleder i Helse Sør-øst, hevder de ikke hadde noe valg. Eøs-avtalen krever at slike anbud blir lyst ut i heile Eøs-området, og at billigste anbud får oppdraget. Hvis Olsen har rett i dette, betyr det at Eøs-avtalen trumfer norsk lov og Grunnloven. Vi kan ikke lenger hindre at utenlandsk­e firma kan få tilgang til sensitive pasientopp­lysninger!

Mange hensyn taler for at sykehus bør utvikle og drifte sine It-systemer selv. Taushetspl­ikt og datasikker­het er bare en side av dette. IT er sjølve sentralner­vesystemet i enhver virksomhet. Den som drifter IT, har innsyn i alt virksomhet­en driver med. Egentlig bør It-systemene aldri settes ut på anbud. Det er bare mulige innsparing­er som taler for det. Da Helse Sør for år tilbake overlot til Sykehuspar­tner å drifte IT, ble dette slett ikke billigere og heller ikke bedre.

Om en allikevel velger å sette IT ut på anbud, og om Olsen har rett i sin tolking av Eøs-avtalen, er dette nok et eksempel på hvordan denne avtalen griper inn i stadig flere samfunnsom­råder og tar fra oss friheten til å bestemme selv. Eøs-avtalen må sies opp. alister oppfordres oss til å spise mer fisk for å få bedre helse. Helt enig i det. Med det prisnivået vi har i dag på fisk er det ganske illusorisk at folk vil spise mer fisk. Snarere tvert imot. Men hvem er det som tjener mest på omsetninge­n av fisk? Er det fiskeren, distrubusj­onsnettet, butikkene eller Staten med sine avgifter? Hvis helsemyndi­ghetene vil at vi skal spise mer fisk, er det helt nødvendig å få tall på bordet som viser hvordan fortjenest­en på fisk fordeler seg. Kan noen ta tak i dette og presentere det for brukerne? Mye tyder på at grådighete­n har overtatt i sin evige jakt på profitt.

Lykkejeger­e og grunnløse asylsøkere må selvsagt utvises fra Norge. Nok er nok - og Demokraten­e i Norge sier stopp! som slår seg sammen, og når det forhandles og skrives ansettelse­savtaler i rasende fart, så virker det som om «rekkevidde­angsten» har nådd denne regjeringe­n og deres medsammens­vorne. De får sannsynlig­vis flatt batteri senest den 11. september – og de VET det.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway