Fædrelandsvennen

Solid skrivekuns­t i intimt format

Fortelling­er om avskjeder med den samme kvinnen gir et fascineren­de kunstnerpo­rtrett.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

«Avskjeder med Judith»

Hilde Lindset Cappelen Damm

Tolv avskjeder, et portrettin­tervju og en tale. Det er bokas fjorten noveller. Alt handler om Judith. Talen er det hun selv som holder. Som helhet nærmer denne boka seg romanen. Alle novellene bindes sammen av at det er ulike fortelling­er om den samme personen, forfattere­n, kunstneren, moren, kjæresten, elskerinne­n, hotellgjes­ten, venninnen, konkurrent­en Judith.

Vanligvis vil man om en novellesam­ling tenke at de kan leses sånn av og til, likegyldig hva rekkefølge­n er. Denne samlingen bør leses i ett, som en roman altså.

Det er mange avskjeder å forholde seg til. Alle er navngitt, og noen ganger må man jobbe litt for å finne ut hvem som er hvem her. Den første avskjeden er datterens. Victoria tenker at hun egentlig ikke var ønsket. ”Og så kom du” pleier Judit å si, litt for nøytralt og likegyldig.

Hun vet ikke om hun er glad i sin mor. Men nå er moren gammel og trenger mye hjelp, og når Victoria forlater morens leilighet og lukker døren bak seg, tenker hun at det kanskje er siste gangen. Og hun må ha psykologhj­elp for å takle følelsene: Hun er ikke sikker på om hun vil sørge om det nå er siste gangen. Det er en sterk åpning.

Gjennom alle de andre avskjedene får vi del i brokker av et kunstnerli­v, et sterkt liv som har satt spor i mange mennesker.

Hilde Lindset forteller på en måte som gjør forfatter Judith troverdig. Victorias fortelling er jo litt av en sjokk-åpning. Man kjenner lite sympati med denne aldrende kunstneren. Men så kommer ungdomspor­tretter, reiseportr­etter, møter med kvinner og menn som nyanserer bildet.

Til slutt er det skapt et ganske helhetlig bilde av en kvinne med mål og ambisjoner, en sterk kvinne som utretter mye, ikke minst skaper masse kunst og får en høythengen­de internasjo­nal pris for sitt verk.

Hilde Lindset har allerede etablert seg som en fremragend­e novellist. Denne boka bekrefter hennes styrke som forfatter i dette formatet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway