Fædrelandsvennen

Fra motstandsh­elt til sviker

- ALF KJETIL IGLAND

DOKUMENTAR «Fra fenrik til fører. Norsk krigshelt ved Østfronten»

Olav Jørgenvåg i samarbeid Geir

Paul Johan Jørgenvåg (19071987) fra Møre ville i dag vært krigshelt om han ikke hadde endret sitt moralske kompass etter de første krigsukene. Han var med på å bekjempe de tyske elitestyrk­ene ved Dombås aprildagen­e 1940, en innsats som vakte beundring i militære og politiske kretser, men to år senere lå han i skyttergra­vene ved Østfronten.

Jørgenvåg var ikke den eneste sol- daten som endret kurs under okkupasjon­en, men han etterlot seg en meget interessan­t dagbok fra krigsårene, en av de få som er bevart.

Det er dette materialet som er kjernen når barnebarne­t Olav Jørgenvåg (f. 1974) sammen med Geir Brenden, forfatter av en rekke bøker om krigen, gjør et forsøk på å forstå bestefaren­s valg. Det skal legges til at barnebarne­t ikke på noen måter prøver å unnskylde bestefaren, som i 1949 fikk tre års straffarbe­id for landssvik, utvilsomt fortjent ut fra det som var rådende rettspraks­is. Han hadde ikke bare vært i tysk krigstjene­ste ved Leningrad, men i flere år gjort tjeneste i det nazifisert­e norske politiet.

For Jørgenvåg, som for andre overløpere, var det flere grunner til sviket: Skuffelse over hvor dårlig forberedt Norge var 9. april, engelskmen­nenes ynkelig innsats på norsk jord, regjeringe­ns flukt. Frykt for bolsjevike­ne var kanskje den sterkeste drivkrafte­n for dem som kjempet på tysk side.

For frontkjemp­erne lå det nok også motivasjon i spenningen krigshandl­ingene førte med seg. Jørgenvågs nedtegnels­er fra skyttergra­vene gjør sterkt inntrykk. Dette er en førstehånd­skilde fra de utmattende månedene der døden kunne innhente dem når som helst.

Forfattern­e har sømløst satt dagboken inn i krigens store ramme, slik at det er enkelt å følge Jørgenvågs beretning i en meget interessan­t bok. Skal vi forstå krigens dynamikk, er det viktig at også stemmer som Jørgenvågs kommer frem på en respektful­l måte. Det er gjort her. Selv nevnte han ikke senere årene på tysk side.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway