Fædrelandsvennen

Samlet utøvere fra 47 klubber

750 svømmere fra hele landet deltok i helga på Aquarama Open som for femte året på rad er Norges største svømmestev­ne.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Vi får veldig mange gode tilbakemel­dinger både på selve svømmeanle­gget, den sentrale beliggenhe­ten og arrangemen­tet. Vi er godt fornøyd med å samle tett på 750 svømmere i pinsehelga. Neste mål må være å få internasjo­nal deltakelse, sier stevnelede­r Petter Bratland.

Aquarama Open 2017 startet fredag og avsluttet søndag ettermidda­g. Svømmere fra 47 svømmeklub­ber fra Karasjokk i nord til Mandal i Sør er påmeldt. Fra Sørlandet var svømmeklub­bene Farsund, Flekkefjor­d, Froland, Grimstad, Kristiansa­nd, Lillesand, Masør, Team Sør, Varodd, Vennesla og Vågsbygd represente­rt.

Vågsbygd Svømme og Livredning­sklubb hadde i år med fle- re svømmere som er født i 2006, som er den yngste årsklassen som kan delta. Trener Petter Gramvik sier det nå er et generasjon­sskifte i klubben, der flere av de eldste har sluttet eller byttet klubb i forbindels­e med studier.

GENERASJON­SSKIFTE

– I denne gjengen er det flere som kan bli gode dersom de har lyst til å satser framover. Disse 11-12-åringene trener fra tre til fem ganger i uka, og flere driver også med andre idretter eller aktivitete­r ved siden av, sier Petter Gramvik.

11 år gamle Julia Raanes kunne lørdag fortelle at hun hadde slått sin gamle personlige rekord på 400 meter fri med 17 sekunder, og var klar for nye øvelser.

Om stevnet ikke har deltakere fra utlandet, er det flere langveisfa­rende. Den aller lengste reisen hadde de sju svømmerne og treneren fra Karasjokk Svømmeklub­b.

– Vi reiste nesten en helt dag. Først kjørte vi to-tre timer i bil til Alta, for så å ta fly til Oslo og deretter et nytt fly videre til Kristiansa­nd. Det var likevel verdt turen, sier 16 år gamle Siiri Maija Siilä Næss.

Karasjokk Svømmeklub­b har vært fast deltakere på Aquarama Open siden starten. Trener Kjetil Andersen medgir at reisekostn­adene blir store, men at det også er viktig for svømmerne å få prøve seg utenfor egen landsdel.

OPPKJØRING TIL NM

President i Norges Svømmeforb­und, Cato Bratbakk, sier flere utøvere bruker Aquarama Open for å kvalifiser­e seg til langbane-nm i Trondheim i juli. Svømmerne bruker gjerne våren som oppkjøring til langbane-nm (konkurrans­e i 50 meters basseng) og høsten til å trene mot og kvalifiser­e seg til kortbane-nm (25 meters basseng).

– I tillegg til det rent sportslige er et stort stevne som Aquarama Open en viktig arena for unge svømmere å knytte kontakter og vennskap på tvers av klubber og landsdeler. Kristiansa­nd er jo også en flott by å ha stevne i, og Aquarame er et bra svømmeanle­gg, sier Cato Bratbakk.

Trener for Nedre Eiker Svømmeklub­b, Stig Nerland, skryter også av stevnet i Kristiansa­nd.

– Vi har i år med 31 svømmere som er nye rekord, og med foreldre er vi over 50. For vår klubb er Aquarama Open det store høydepunkt­et i vårsesonge­n. Det er også unikt for svømmerne å kunne gå rett fra svømmehall­en og inn på hotellet. Det gir mulighet for hvile mellom øvelsene, og en god ramme for å prestere på topp, sier han.

STOR DUGNADSINN­SATS

Det er et stort apparat som settes i gang før og under et så stort svømmestev­ne. 150 frivillige fra arrangørkl­ubbene Varodd Svømmeklub­b og Vågsbygd Svømme og Livredning­sklubb jobbet hele helga dugnad. Det dreier seg om alt fra tidtaking og sekretaria­t til vakter og ryddehjelp. Det skal også et stort dommerkorp­s til for å gjennomfør­e et stevne på denne størrelsen. Til hver økt er det 26 dommere rundt bassenget, inkludert avløsere.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Unge og lovende Vågsbygd-svømmere som ga alt på langbanest­evnet på hjemmebane. Bak f.v.: Brede Haugerud, Sofie Horverak, Lnn Sandal og Junia Berget. Foran f.v.: Matilde Olausen, Helene Vestberg, Mari Riiser, Marielle Berg og Julia Raanes.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Unge og lovende Vågsbygd-svømmere som ga alt på langbanest­evnet på hjemmebane. Bak f.v.: Brede Haugerud, Sofie Horverak, Lnn Sandal og Junia Berget. Foran f.v.: Matilde Olausen, Helene Vestberg, Mari Riiser, Marielle Berg og Julia Raanes.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Ifølge stevnelede­r Petter Bratland har flere danske svømmeklub­ber vurdert Aquarama Open, men foreløpig har Norges største svømmestev­ne vært uten internasjo­nal deltakelse.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Ifølge stevnelede­r Petter Bratland har flere danske svømmeklub­ber vurdert Aquarama Open, men foreløpig har Norges største svømmestev­ne vært uten internasjo­nal deltakelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway