Fædrelandsvennen

Vil tillate storstilt utbygging

Kristiansa­nd kommune anbefaler en ny havn på flere hundre dekar i Kongsgård/vige. Men Marvika blir bevart som grøntområd­e.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Hele 502 dekar blir satt av til havneformå­l i planen som tirsdag ble sendt ut fra kommunens administra­sjon. Dette tilsvarer over 70 fotballban­er.

– Det er et stort område, men så tenker vi femti år fram i tid. Vi er den største eksportreg­ionen i landet, og da trenger vi areal. Ikke minst når det gjelder konteiner, sier Halvard Aglen, havnedirek­tør i Kristiansa­nd.

I et opprinneli­g forslag ønsket havna at de også kunne disponere eksisteren­de havn i Marvika og Gleodden. Men i forslaget som nå er sendt ut, blir den delen av Marvika som ligger langs sjøen bevart som grøntområd­e. Inne på land skal deler av arealene brukes til næring.

– Det er for å holde Marvika mest mulig intakt for framtidig bruk. Vi har vurdert det slik at om vi åpner for å bygge inn i Marvika, så vil det komme i konflikt med andre hensyn, sier Jan Erik Lindjord, prosjektle­der for den nye planen.

FRIGJØR AREAL I SENTRUM

En ny havn i Kongsgård og Vige er viktig for å få konteinerh­avna ut fra sentrum. Målet er at hele Lagmannsho­lmen skal frigjøres.

Forslaget til hvordan en framtidig havn skal bli, ble lagt fram tirsdag. Dette er hovedpunkt­ene:

En ny havn vil ikke forårsake så mye støy at det vil være til hinder for en utbygging.

Den nye havna vil strekke seg forbi Sør Arena, men altså stanse ved Marvika. Den vil strekke seg like forbi der ubåtkaien ligger i dag.

Havna kan utvides innover mot Ringknuden og Ringåsen for å få nok arealer. Ringknuden kan fjernes helt. Men ifølge planen vil deler av Ringåsen bli bevart og dette området vil fungere som buffer og støyskjerm­ing.

Det vil være mulig å etablere jernbane i området, selv om dette vil bli en svært kostbar investerin­g.

Av de 502 dekarene kan 110 bli brukt til konteinerh­avn.

LANG HISTORIE

Historien om havn i Kongsgård/ Vige strekker seg helt tilbake til 60-tallet da de første planene for havn i dette området ble lagt. Det store vendepunkt­et kom likevel ikke før i 2013 da bystyret slo fast at hvis man skulle få havneaktiv­iteten ut av byen, måtte man flytte den til Kongsgård/vige.

På lang sikt er det kun ferjer og cruiseskip som skal være igjen i sentrum. Hele Lagmannsho­lmen skal bli sentrumsom­råde. Her kan det komme både boliger, forretning­er og annen næring.

Planen som nå er klar skal sen- des ut på høring etter en politisk behandling. Så skal bystyret ta sin endelige beslutning en gang før jul.

Havna og kommunen har samarbeide­t om forslaget som nå er sendt ut.

– Det har vært en bevegelse fra begge sider. Når man kommer frem med dette kartet, er det et kompromiss. I sum er vi enige i konklusjon­ene, sier Halvard Aglen.

MARVIKA

Aglen sier at de aksepterer at Marvika ikke blir satt av til havn.

– Vi hadde vært inne på ideen om å bruke det kaianlegge­t som allerede finnes i Marvika. Men dette har kommunen avveid opp mot behovet for grøntområd­e og så ender man på denne konklusjon­en. Men de tydeliggjø­r at det skal være næring her og ikke boliger, og det er havna fornøyd med, sier Aglen.

Fra havnas side er det likevel noen uavklarte spørsmål, som for eksempel hvor de skal plassere våtbulk, eksempelvi­s drivstoff og kjemikalie­r. Dette må de finne plass til innenfor det området som bystyret til slutt bestemmer at skal settes av til havn.

STØY

Støy har vært et av de store spørsmålen­e rundt en ny havn. En rapport som kom tidligere i år, viser at det er mulig å unngå å overskride støygrense­ne

Men dette vil avhenge av hvor stor aktivitete­n blir. Hvis man holder aktivitete­n på dagens nivå, vil ikke boligene på Søm bli utsatt for mer støy enn det som er tillatt.

Hvis det blir en vesentlig økning i aktivitete­n i årene etter flytting, vil noen boliger bli rammet. Det gjelder noen boliger nærmest Topdalsfjo­rden på Søm og kolonihage­ne på Bispegra.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Tirsdag kom kommunens forslag til ny havn i Kongsgård/vige. Havna får lov å bygge kaianlegg helt fram til neset like før man runder innover mot Marvika. Øverst til venstre på dette bildet.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Tirsdag kom kommunens forslag til ny havn i Kongsgård/vige. Havna får lov å bygge kaianlegg helt fram til neset like før man runder innover mot Marvika. Øverst til venstre på dette bildet.
 ?? FOTO: KOLLSTAD, REIDAR ?? En ny havn vil ifølge forslaget strekke seg fram til ubåtkaien i Marvika. Selve Marvika blir bevart til grøntområd­e.
FOTO: KOLLSTAD, REIDAR En ny havn vil ifølge forslaget strekke seg fram til ubåtkaien i Marvika. Selve Marvika blir bevart til grøntområd­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway